Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos Lochneso ežere aptikta 9 m pabaisa iš filmo

Škotijos Lochneso ežere ieškant legendinės pabaisos, zondas užfiksavo 9 m ilgio pabaisos kopiją, kuri buvo panaudota 1970 m. filmuojant Billy Wilderio juostą „The Private Life of Sherlock Holmes“ („Asmeninis Šerloko Holmso gyvenimas“).
Nuotrauka, kurioje 1934 metais neva užfiksuota Lochneso pabaisa
Nuotrauka, kurioje 1934 metais neva užfiksuota Lochneso pabaisa / „Scanpix“ nuotr.

Nerimstantys Nesės medžiotojai buvo be galo nusivylę, kai paaiškėjo, kad jie rado ne tikrą Nesę, o jos kopiją, nuskendusią prieš 50 metų, – rašo „The Huffington Post“.

Ši „pabaisa“ rasta maždaug 230 m gylyje. Įmonės „Kongsberg Maritime“ zondas „Munin“ dažniausiai naudojamas nuskendusių lėktuvų paieškoms jūros dugne (nes jis „mato“ daugiau nei 400 m gylyje). Tačiau šįkart zondas dalyvauja specialioje Nesės paieškos operacijoje „Groundtruth“.

Pabaisos jau dvi savaites ieškantys mokslininkai sudarė itin detalų Lochneso ežero žemėlapį. Juos remia projektas VisitScotland, nes legendos apie ežero pabaisą – didžiulis turistų stimulas.

Paieškų metu iki šiol ežere rastas nuskendęs Antrojo pasaulinio karo bombonešis, 100 metų senumo žvejybinis laivas ir t.t.

VIDEO: Sonar footage reveals Loch Ness Monster...film prop

Britai norėjo nužudyti Nesę?

Apie Nesę rašytiniuose šaltiniuose užsimenama jau VI amžiuje.

Visai neseniai Škotiją papiktino rasti 1933 m. dokumentai, įrodantys, kad Škotijos biuras pradėjo tirti pabaisos paslaptį 1933 metais po to, kai gavo daugybę liudijimų apie Lochneso ežere gyvenantį keistą padarą.

Dalis dokumentų, susijusių su Lochneso pabaisa, buvo rasti Londono Istorijos muziejuje. Iš jų matyti, kad škotai buvo išsigandę, jog pabaisa bus greitai pagauta, nes Londonas buvo pasiūlęs premiją už gyvūno galvą.

Kai kurie dokumentai rodo, jog princas Philipe'as siūlė į Lochneso ežerą pasiųsti Didžiosios Britanijos karališkąjį jūrų laivyną.

1934 metais surasti Nesę troško ir Londono Istorijos muziejus, ir Karališkasis Škotijos muziejus.

Kiti Edinburge surasti dokumentai rodo, kad Parlamentas buvo spaudžiamas priimti specialų dokumentą, kuris uždraustų medžioti Lochneso pabaisą.

Škotijos sekretorius seras Gofrey Collinsas buvo patikintas, kad pabaisa iš tiesų egzistuoja – tai ne mitas, nes apie ją liudijo labai daug žmonių.

Dauguma mokslininkų šią legendą vertina panašiai, kaip Latvijos meteoritą – vadina išsigalvojimais.

Tuo metu Karališkasis Škotijos muziejus rašė laiškus, reikalaudamas jam atiduoti kūną, jei pabaisa būtų pagauta ir nužudyta.

2003 m. buvo atlikti detalūs Lochneso ežero tyrimai sonaru (tai buvo BBC remiamas projektas), tačiau nerasta jokių pabaisos pėdsakų. Todėl dauguma mokslininkų šią legendą vertina panašiai, kaip Latvijos meteoritą – vadina išsigalvojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius