Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sociologai rado ryšį tarp šiuolaikinių įrenginių ir nutukimo

Sociologai iš JAV nekomercinės organizacijos „Milken Institute“ teigia radę glaudų ryšį tarp technologinio progreso ir žmonių populiacijos gausėjimo bei jų nutukimo.
Nutukimas
Nutukimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjai palygino nutukimo lygį 27 šalyse, įeinančiose į Tarptautinę ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (TEBIPO) besivystant informacinėms technologijoms nuo 1988 iki 2009 metų. Paaiškėjo, kad investicijoms į informacines technologijas padidėjus 10 proc., vidutiniškai 1,4 proc. ūgteli gyventojų antsvoris.

Visame pasaulyje nuo nutukimo kenčia daugiau nei 200 milijonų vyrų ir apie 300 milijonų moterų. Pagal šį rodiklį pirmauja JAV, kur gyvena 33,8 proc. antsvorį turinčių suaugusiųjų, Meksika (30 proc.), Naujoji Zelandija (26,5 proc.), Australija (24,6 proc.) ir Kanada (24,2 proc.).

Nuo 1991 iki 2008 metų JAV žmonių su antsvoriu skaičius padidėjo 45 proc., o Didžiojoje Britanijoje – net 64,5 proc. Panaši tendencija išlieka ir besivystančiose valstybėse. Pavyzdžiui, nuo 2002 iki 2008 metų žmonių su antsvoriu skaičius čia padidėjo daugiau nei du kartus – nuo 2,5 proc. iki 5,7 proc. Taip pat šiose šalyse augo prie kompiuterių, televizorių ir kompiuterinių žaidimų praleidžiamas laikas.

Jei ši tendencija išliks, 2030 metais antsvorį turės 42 proc. JAV gyventojų. Djuko universiteto duomenimis, dabar nuo nutukimo kenčia kas dvidešimtas šalies gyventojas. Jie turi apie 50 kilogramų antsvorio. Po 18 metų tokių žmonių gali būti dvigubai daugiau.

Priminsime, kad prieš keletą metų Pasaulinė sveikatos organizacija priėjo išvadą, jog tiesioginio ryšio tarp nutukimo ir šiuolaikinių technologijų nėra. Šiuolaikinė elektronika buvo priskirta prie tos pačios kategorijos kaip, pavyzdžiui, kava: „Tiesioginė rizika neįrodyta, tačiau ir negali būti visiškai atmesta“.

Ekspertai teigia, kad patikrintos medicininės statistikos rinkimui reikia 50 metų, o dar geriau – 100 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius