Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialia kamera žaibo išlydis nufilmuotas 7000 kadrų per sekundę dažniu

Mokslininkai iš Floridos technologijos instituto išbandė savo naują didelės spartos kamerą audros metu. Šiuos neįtikėtinus žaibo blyksnius jiems pavyko užfiksuoti net 7000 kadrų per sekundę (kps) dažniu.
Kalifornija
Žaibas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Žaibas

Ši kamera yra skirta tyrinėti elektros išlydžius perkūnijos metu. Tokį nuoseklų procesą mokslininkams pavyko nufilmuoti pirmą kartą. Nuostabusis žaibo vaizdas buvo padarytas gegužės 20 dieną netoli Melburno universiteto.

Žaibas – natūrali gamtinė elektros iškrova, įvykstanti audros metu tarp debesų ar tarp žemės ir debesų. Matomą žybsnį lydi trenksmas (griaustinis) ir elektromagnetinis spinduliavimas. Žaibo garsą sukelia jo kelyje greitai besiplečianti įkaitusi plazma.

VIDEO: Lightning Storm Recorded at 7000 Frames Per Second

Dauguma (apie 95 proc.) žaibų yra vadinamieji neigiami žaibai, trenkiantys iš žemės atžvilgiu neigiamai įkrautos apatinės debesies dalies. Dauguma tokių žaibų trunka apie ketvirtį sekundės, įtampa juose siekia 100 megavoltų, elektros srovė – apie 60–170 kiloamperų. Pavyko užregistruoti net 290 kA. Vidutinio žaibo energija siekia apie 250 kW/h (900 MJ), išskiriama šviesos, šilumos ir garso pavidalu.

Floridos technologijos instituto mokslininkai „pagavo“ momentą, kai žaibas pasiekė žemę ir sprogo, sukeldamas galingą blyksnį. Nors procesas buvo fiksuojamas 7000 kadrų per sekundę dažniu, kad galėtume įžiūrėti detalią šio įvykio eigą, filmuota medžiaga buvo pakoreguota ir dažnis sumažintas iki 700 kps.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius