-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sporto programėlė išdavė karštuose taškuose esančių NATO karinių bazių patruliavimo takus

Išmaniųjų telefonų ir laikrodžių programėlę „Strava“ pamėgo sportininkai – ji naudotojui pateikia pakankamai daug duomenų apie jo fizinę veiklą, įskaitant GPS duomenis apie mėgstamiausias bėgimo, ėjimo ar kitokio judėjimo trasas. Nudžiugino ji ir įvairaus plauko teroristus, turinčius piktų kėslų – programėlė išdavė NATO karinių bazių patruliavimo ir sporto takus.
Ryškiausios linijos žymi aktyviausią judėjimą Kandaharo karinėje bazėje
Ryškiausios linijos žymi aktyviausią judėjimą Kandaharo karinėje bazėje / Strava iliustr.

Tiesa, toks informacijos paviešinimas nebuvo tyčinis - „Strava“ kūrėjai internete paviešino visų nuasmenintų jų programėlės naudotojų maršrutų „karščio žemėlapius“: kuo daugiau kokiu nors keliu judama, tuo ryškesne linija tas kelias brėžiamas.

Ekonomiškai pažangiose, tankiai apgyvendintose JAV ir Europos teritorijose žemėlapis bemaž vientisai nuspalvintas ryškia spalva (kelių tinklą galima išryškinti tik smarkiau priartinus žemėlapį). Tuo tarpu mažiau išsivysčiusiuose regionuose pastebima labai įdomių – ir nerimą keliančių – dalykų.

Daugiausiai triukšmo užsienio žiniasklaidoje sukėlė tai, kad, pavyzdžiui, Afganistano teritorijoje „Strava“ žiburėliai matomi tik labai ribotuose, griežtai apibrėžtuose plotuose. Tuose, kur esama daug sportuojančių ir technologijas mėgstančių žmonių. Tikriausiai neturėtų stebinti tai, kad „žibančios linijos“ žemėlapyje sutapo su NATO karinių bazių teritorijomis.

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė Jungtinio konfliktų analizės instituto (JAV) narys Nathanas Ruseris, „Strava“ naudotojų judėjimo žemėlapius labai lengva sugretinti su palydovinėmis žinomų karinių dalinių nuotraukomis ir netgi išskirti, kur kovinėje zonoje yra NATO sąjungininkų įtvirtinimai.

Iš esmės „Strava“ žemėlapiai karinės paslapties neatskleidė – karinių dalinių išdėstymą ir taip buvo galima daugiau ar mažiau tiksliai nustatyti pagal palydovines nuotraukas (kad ir „Google Maps“ ar „Google Earth“ paslaugose). Tačiau papildomas informacijos rinkinys, kuris gali pasirodyti itin naudingas išpuolius prieš karines bazes organizuojantiems teroristams – tai eismo vienais ar kitais karinio dalinio keliais intensyvumas. Kitaip tariant, pagal šiuos žemėlapius galima susidaryti šiokį tokį įspūdį apie tikimybę viename ar kitame karinio dalinio kelyje sutikti patrulį.

NATO karinėms pajėgoms tokia problema – ne naujovė: jau dabar kariams, įeinantiems į padidinto jautrumo zonas, būtina palikti visus savo elektroninius įrenginius prie įėjimo į tas zonas, JAV kariuomenėje jau girdima raginimų kurti naujas taisykles, kurios ribotų karių galimybes naudoti asmeninius elektroninius įrenginius.

2016 metais JAV kariuomenė uždraudė kariams į savo asmeninius išmaniuosius įrenginius diegtis geolokacijos komponentą turintį žaidimą „Pokemon Go“. Taip pat kariai yra instruktuojami nenaudoti jokių programėlių, pagal kurias galima nustatyti tuometinę jų buvimo vietą – pavyzdžiui, „Fousrquare“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius