Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprendimas tiems, kurie dėl koronaviruso liks be darbo: persikvalifikuoti

Koronavirusu užsikrėtusių lietuvių skaičiui perkopus 250, netyla kalbos apie galimybę pratęsti visuomenės karantino trukmę, o gyventojus neramina ne tik pandemija, bet ir nežinomybė. Jau pirmąją karantino savaitę Užimtumo tarnyba skelbia sulaukusi net 7 kartus užklausų nei įprastai: tūkstančiai baiminasi netekti darbo, o kartu – dalies ar net visų pajamų, rašoma pranešime spaudai.
Korona darbą atima, persikvalifikavimas duoda
Korona darbą atima, persikvalifikavimas duoda / Bendrovės nuotr.

Į šalyje susiklosčiusią padėtį kauniečių startuolis „BitDegree“, kurio sukurta švietimo platforma prieš kelias savaites pripažinta geriausia pasaulyje, reaguoja žaibiškai: kompanija ne tik suteikia dėstytojams ir mokymų organizatoriams galimybę naudotis savo platforma visiškai nemokamai, bet ir stengiasi pasiūlyti kuo efektyvesnių ir patogesnių sprendimų tiems, kurie siekia persikvalifikuoti į IT ir kitų skaitmeninių sričių specialybes ar įgyti joms reikalingų įgūdžių. Vienas jų – visiškai nauja Lietuvos nacionalinė skaitmenizacijos ir persikvalifikavimo iniciatyva Skaitmenizuokis.lt.

„BitDegree“ žengia į namų rinką: siekia užkirsti kelią bedarbystės augimui

„Nors nuo pat įkūrimo „BitDegree“ veiklą vykdė Lietuvoje, daugiausia dėmesio visada skyrėme pasaulinei erdvei. Vis dėlto šiandien matydami, kaip COVID-19 keičia mūsų, mūsų artimųjų ir visos šalies gyvenimą, norime kaip galima labiau prisidėti prie padėties gerinimo Lietuvoje. Pritaikydami savo platformą naudoti Lietuvoje ir bendradarbiaudami su mokymų organizatoriais, stengsimės užtikrinti kuo sklandesnį skaitmeninio mokymo procesą – visai nesvarbu, ar kalbame apie bendrąjį ar aukštąjį lavinimą, darbuotojų apmokymą, kvalifikacijos kėlimą ar keitimą“, – tikina „BitDegree“ direktorius Danielius Stasiulis.

Dėl karantino šimtams įstaigų laikinai ar net visam laikui užvėrus duris, visuomenėje juntamas nerimas dėl tikėtino bedarbystės augimo – LR Finansų ministerijos teigimu, nedarbo lygis šalyje gali išaugti net 2 proc. Pasaulinės prognozės dar niūresnės: pasak Tarptautinės darbo organizacijos, darbo iš viso gali netekti iki 24,7 milijonų žmonių – daugiau nei per 2008 m. ekonominę krizę. Anot D. Stasiulio, keli iš galimų problemos sprendimo būdų – darbo vietų perkėlimas į skaitmeninę erdvę ir darbuotojų perkvalifikavimas į skaitmeninį sektorių: „Siekiantys įsitvirtinti skaitmenizuotose darbo vietose ar įsidarbinti augančiame IT sektoriuje per karantino ir krizės laikotarpį gali spėti ne tik įgyti papildomų įgūdžių, bet ir visiškai persikvalifikuoti.“

Kovo 20–22 dienomis „BitDegree“ komanda dalyvavo verslo vizionieriaus Vlado Lašo pasiūlytame hakatone „Hack The Crisis“, kurio metu daugiau nei 1000 technologijų entuziastų kūrė inovatyvius sprendimus COVID-19 pandemijos sukeltos krizės problemoms ir iššūkiams spręsti. Reaguodama į prognozuojamą nedarbo lygio didėjimą, „BitDegree“ pradėjo atvirą nacionalinę skaitmenizacijos ir persikvalifikavimo iniciatyvą ir sukūrė portalą Skaitmenizuokis.lt, kuris pateko į geriausių hakatono metu sukurtų iniciatyvų dvidešimtuką ir buvo įvertintas atskiru VšĮ „Kaunas IN“ prizu. Mentoryste ir nuotoliniu mokymu paremtos iniciatyvos dalyviai gali įgyti skaitmeninių įgūdžių, jų mentoriai – dalintis žiniomis, mokymų teikėjai – siūlyti savo paslaugas, o įmonės – pritraukti naujai skaitmeninių kompetencijų įgijusių ir itin motyvuotų specialistų. Prie iniciatyvos prisidėti ir portale registruotis jau dabar gali ir yra kviečiami visų šių sričių atstovai.

Kviečia skaitmenizuotis ir persikvalifikuoti su profesionalių mentorių pagalba

„Kurdami Skaitmenizuokis.lt, visą dėmesį sutelkėme į darbo rinkos dalyvio poreikius ir vientisos ekosistemos šiems suinteresuotųjų šalių poreikiams tenkinti būtinybę. Galbūt kelionių agentu dirbęs žmogus nori į skaitmeninę erdvę perkelti iki šiol akis į akį organizuotas konsultacijas, o gal siekia visiškai persikvalifikuoti į IT sektorių? Kiekvienam iniciatyvos dalyviui siūlysime skaitmeninio sektoriaus profesionalų-savanorių mentorystę: jie padės apsispręsti dėl realistiškų tikslų, mokymosi ir bandymų kelio, morališkai palaikys tol, kol tikslai bus pasiekti. Tikimės, kad vyriausybė spės pasiūlyti būdų mokymus mūsų tikslinei auditorijai padaryti prieinamus, o gal net kompensuojamus. Laukiame ir skaitmeninių įgūdžių mokymų teikėjų – jei jie dar nėra pasiruošę savo mokymų vykdyti internetu, pasiūlysime jiems „BitDegree“ platformą ir nemokamą pagalbą,“ – aiškina D. Stasiulis. Jis pabrėžia, kad iniciatyvos tikslas – padėti visiems motyvuotiems žmonėms pasiekti savo skaitmenizavimosi tikslus efektyviai ir be tokių kliūčių kaip palaikymo stygius, neprieinama mokymų kaina ar tiesiog nežinojimas, nuo ko pradėti ir ką daryti.

Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės rodiklių (DESI) ataskaitos duomenimis, net 43 proc. ES gyventojų neturi pakankamai stiprių skaitmeninių įgūdžių, todėl iniciatyva siūlys ne tik specifinių IT sričių kursus, bet ir bazinius darbo internete mokymus (pvz., kaip naudotis el. paštu, susikurti CV ar paskyrą „LinkedIn“). Siekiantiems visiškai persikvalifikuoti ir tapti skaitmeninių profesijų atstovais, pati „BitDegree“ portale nemokamai siūlo aštuonias išsamias mokymo programas – galimybę karantino metu įgyti programavimo, mobiliųjų aplikacijų kūrimo, skaitmeninės rinkodaros, internetinio verslo ir kitų skaitmeninių įgūdžių.

Skaitmenizuokis.lt platformoje siekiama persikvalifikuoti ir įsidarbinti siekiantiems žmonėms patogiai pateikti visą viešai prieinamą informaciją apie nuotolinio mokymo teikėjus ir jų siūlomas programas. Iniciatyva naudinga ir skaitmenines kompetencijas turinčių specialistų ieškančioms įmonėms: prisijungusios prie Skaitmenizuokis.lt, jos galės siūlyti darbo vietas, padėti koordinuoti mokymų turinį, prisidėti savo vidinėmis mokymų programomis bei pasiūlyti savo specialistams tapti mentoriais. Jais taip pat kviečiami tapti psichologai, žmogiškųjų išteklių specialistai, programavimo, internetinio verslo ir kitų skaitmeninių profesijų atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius