Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurta kritiškai svarbi technologija, leisianti telefonuose žiūrėti itin aukštos kokybės vaizdo įrašus

Vokiečiai inžinieriai, anksčiau sukūrę populiarų audio failų kodavimo formatą MPEG-3, o taip pat AVC ir HEVC, suteikusiais galimybę suspausti vaizdo turinį taip, kad šis tilptų į išmaniuosius telefonus ir būtų patogus atsisiųsti, pristatė naują glaudinimo formatą, kuris gali tapti kritiškai svarbiu superaukštos raiškos vaizdo įrašų epochoje.
Išmanieji telefonai – vieni pagrindinių vaizdo turinio vartojimo įrenginių
Išmanieji telefonai – vieni pagrindinių vaizdo turinio vartojimo įrenginių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar suspausti vaizdo duomenys sudaro 80 proc. viso pasaulio duomenų srauto internete. Naujas Fraunhoferio telekomunikacijų instituto formatas, lyginant su ankstesniu H.265/High Efficiency Video Coding (HEVC) formatu, galės net 50 proc. stipriau suspausti vaizdo įrašo duomenis be žalos įrašo kokybei.

Kitaip tariant, naujuoju H.266/VVC standartu suspaustus duomenis bus galima perduoti greičiau, o kokybė liks tokia pati. Jis palaiko visas vaizdo įrašų raiškas raiškas, nuo SD ir HD iki 4К ir 8К, didelio dinaminio diapazono (HDR) video ir 360 laipsnių video.

Kadangi reikia perduoti mažiau duomenų, VVC formato vaizdus galima efektyviau perduoti mobiliais tinklais, rašoma instituto puslapyje.

Kaip ir visų ankstesnių protokolų atveju, VVC reikės naujų kodavimo lustų, ir jie jau kuriami. Tuo užsiima instituto partneriai — „Apple“, „Ericsson“, „Intel“, „Huawei“, „Microsoft“, „Qualcomm“ ir „Sony“ kompanijos.

Siekdami išvengti ankstesnių problemų su licencijomis, kūrėjai rengiasi leisti naudoti naują standartą FRAND principu (Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory), kurio laikymąsi užtikrins Medijos kodavimo industrijos forumas (MC-IF). Rudenį bus publikuota pirma kodavimo programa, palaikanti VVC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius