Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtas permatomas ir lankstus atminties modulis

Permatomas, lankstus mobilusis telefonas, kurį galima apsivynioti aplink riešą. Arba kontaktinis lęšis, rodantis orų prognozę. Skamba neįtikėtinai? Galbūt be reikalo.
Permatomas ir lankstus atminties modulis
Permatomas ir lankstus atminties modulis / Rice.edu nuotr.

Jamesas Touras, garsaus Hiustono (JAV) mieste įsikūrusio Raiso universiteto chemijos laboratorijoje išrado permatomą, lankstų atminties modulį, pagamintą silicio oksido, kaip aktyvaus komponento, pagrindu.

Nacionaliniame JAV chemikų bendruomenės susitikime San Diego mieste buvo diskutuojama apie tai, kaip tokias naujo tipo atmintines būtų galima sujungti su jau anksčiau sukurtais permatomais elektrodais. Permatomi elektrodai, skirti lankstiems, lietimui jautriems ekranams bei permatomoms elektrinėms grandinėms bei baterijoms sujungti buvo pagaminti prieš metus tame pačiame Raiso universitete.

Kaip atmintinė gali būti permatoma? „Iš esmės, žmogaus akis to nepastebi, kadangi atminties puslaidininkiai ir jų jungtys yra per maži“, – sako J.Touras, kuris taip pat yra ir mechanikos inžinerijos, medžiagų bei kompiuterių mokslo sričių profesorius. „Pats silicis yra permatomas. Jei būtų padidintas įprastinių puslaidininkių bei jungčių tankis, žmogaus akis tai pamatytų, todėl mes sukūrėme permatomus, lanksčius, geromis savybėmis pasižyminčius atminties modulius“, – teigė mokslininkas. Sukurtas atminties modulis sugeria iki 10 proc. saulės šviesos, todėl yra pakankamai skaidrus.

Permatomo atminties modulio gamybos technologija remiasi 2010 metais tame pačiame universitete atrastu gamybos būdu, kai silicio oksidą veikia didelis krūvis. Tuo metu susidaro mažiau nei 5 nanometrų diametro gryno silicio kristalų juostelės.

Svarbu paminėti, kad šie atminties moduliai yra atsparūs radiacijos, rentgeno spindulių poveikiui, taip pat stabiliai veikia iki 600 laipsnių įkaitusioje aplinkoje. Gali atlaikyti iki 10 tūkst. įrašymo ir trynimo ciklų. Duomenų nuskaitymo ciklų skaičius beveik neribotas. Nuskaitymo įtampa siekia 0,5 volto ir mažiau, įrašymo įtampa apie 3 voltus, o trynimo – iki 4 voltų. Skaičiai neįspūdingi, tačiau šiuo metu mokslininkai bando juos sumažinti.

Konferenciją, kurios metu buvo pristatyti permatomi atminties moduliai galima peržiūrėti Ustream.tv tinklalapyje.

Parengė: FWD.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius