Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausios technologijų naujovės šįmet priklauso virtualiai realybei

Šįmet mobiliųjų technologijų parodoje „Mobile World Congress“ 2016 lankytojų dėmesys krypsta ne į išmanius dėvimus įtaisus ir kartais net ne į telefonus, bet į virtualios realybės įrenginius, o norintieji juos išmėginti kantriai rikiuojasi eilėse prie įmonių stendų. Barselonoje LG šįmet pristatė savo pirmą virtualios realybės įrenginį „LG 360 VR“, galutinę „Vive“ versiją pademonstravo HTC, o „Samsung“ minimaliai atnaujino „Gear VR“.
Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016
Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016 / Pauliaus Grinkevičiaus nuotr.

Parodoje išmėgintas HTC ir „Valve“ kurtas „Vive“ man paliko dvejopą įspūdį: viena vertus, valdikliai, sensoriai ir 360 laipsnių vaizdas iš tiesų leidžia trumpam persiketi ir visiškai pasinerti į virtualų žaidimą.

„Vive“ kainuos tiek pat, kiek ir naujas aukščiausios klasės telefonas – 800 dolerių. Tai – keliais šimtais dolerių brangiau už „Oculus Rift“.

Vis dėlto grafika nėra įspūdinga ir kosminiame demonstraciniame žaidime, kuriame reikėjo šaudyti priešininkų laivus, kampuoti asteroidai ir ne visai lygių formų laivai visuomet primindavo, kad tai nėra tikra. HTC „Vive“ raiška, kaip ir „Oculus Rift“, vaizdą OLED ekranuose rodys  2160 x 1200 rezoliucija – (du atskiri ekranai OLED ekranai kiekvienai akiai su 1080 x 1200 raiška).

Be to, penkias minutes „kosmose“ pašaudžius laivus ėmė lengvai suktis galva, visai kaip per ilgai užsibuvus karuselėse. Šis lengvas svaigimas privertė susimąstyti apie tam tikrą fizinę mėgavimosi VR turiniu ribą, kurios kai kuriems galbūt ir nepavyks peržengti.

„Vive“ Barselonoje demonstruoja galutinę akinių versiją, kurią iš anksto galima užsisakyti nuo vasario 29 dienos. „Vive“ kainuos tiek pat, kiek ir naujas aukščiausios klasės telefonas – 800 dolerių. Tai – keliais šimtais dolerių brangiau už „Oculus Rift“, tačiau į „Vive“ komplektaciją taip pat įeis ir keli papildomi valdikliai.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016

Komplekte taip pat bus ir patalpoje kabinami infraraudonųjų spindulių sensoriai, kurie turės sekti „Vive“ esančių 70 valdiklių (kaip žingsniamatis, akselerometras ir pan.)  „Vive“ pranešė apie galimybę sujungti įrenginius su „iPhone“ ar „Android“ telefonais ir naudojimosi įrenginiu metu gauti pranešimus.

Mobili VR neatsilieka

Labiau nei „Vive“ mane nustebino LG 360 VR virtualios realybės įrenginiai. Tiesa, LG 360 VR priklauso mobilių kategorijai – įrenginio naudojimui būtinas išmanusis telefonas, kuris su telefonu susijungia per laidą USB – C tipo jungtimi, tačiau, skirtingai nei „Gear VR“ ar „Cardboard“, vaizdas projektuojamas ne per telefoną, o per atskirus ekranus, kuriuose raiška yra penktadaliu geresnė, nei „Gear VR“.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016

Be to, LG 360 VR yra kur kas lengvesnis – sveria 180 gramų, todėl pasinerti ir įsitraukti į virtualią realybę iš dalies lengviau, nei dėvint „Oculus“ ar „Vive“.

LG 360 VR kaip valdiklis naudojamas telefono ekranas. Kol kas įrenginys bus suderinamas tik su LG G5, tačiau ateityje ketinama pranešti ir apie daugiau telefonų. LG apie VR įrenginio kainą kol kas nepranešė.

MWC 2016 atnaujintą „Gear VR“ versiją pristatė ir „Samsung“, vis dėlto skirtumai, lyginant su ankstesniu modeliu, minimalūs: naujame „Gear VR“ bus galimybė įtaisyti skirtingo dydžio telefonus, tad tuos pačius akinius bus galima naudoti su S6, S7 serijos modeliais ir „Note 5“. „Samsung Gear VR“ kainuoja 100 dolerių.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016

Be abejo, vienas pagrindinių trikdžių ir toliau išliks tai, kad VR įrenginiams kol kas nėra sukurta pakankamai turinio, jų kaina – nemaža, tačiau susidomėjimas VR ir potencialas – milžiniškas.

Kai vartotojus pasieks „Oculus Rift“, „Vive“ ir kiek vėliau – „Sony Morpheaus“, VR turinio tikrai daugės, o „pirmieji blynai“ ateityje bus dar patobulinti. Tačiau atrodo, kad virtuali realybė jau dabar yra The next big thing.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius