Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tarp „Facebook“ uždarytų puslapių – keli, skirti Vilniui

Tarp beveik 300 socialiniame tinkle „Facebook“ uždarytų puslapių ir paskyrų – keli, susiję su informacija apie Vilnių.
Naujienų agentūros „Sputnik“ pristatymas
Naujienų agentūros „Sputnik“ pristatymas / „Scanpix“ nuotr.

JAV tyrimų centro „Atlantic Council“ tyrėjų grupė ketvirtadienį paskelbtame tyrime įvardijo, jog, be kitų, uždaryti ir Lietuvai skirti puslapiai – lietuviškas „Stebuklingas Vilnius“, taip pat „Pro Vilnius“ rusų kalba. Juose buvo skelbiamos Kremliaus informacinės agentūros „Sputnik“ naujienos, pavyzdžiui, informacija apie orus, arklių parodą Vilniuje.

Tyrėjai, pasivadinę „Skaitmeninių kriminalistinių tyrimų laboratorija“, nurodo, kad uždarytose paskyrose buvo skelbiama informacija, susijusi su Baltijos valstybėmis, Moldova, Kazachstanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu, separatistiniu Sakartvelo Abchazijos regionu. Dauguma puslapių slėpė, kas jų kūrėjai, dalis paskyrų buvo netikros. Bendras jų bruožas – visi dalijosi Kremliaus žiniasklaidos grupės „Rossiya Segodnya“ pranešimais, vaizdo įrašais.

Tyrėjai teigia, kad tinklas naudojo vadinamąjį kryžminio skelbimo (angl. crossposting) metodą informacijos feisbuke sklaidai – tai leidžia vienu metu lengvai dalytis ta pačia žinute keliuose skirtinguose puslapiuose. Pabrėžiama, kad šis metodas įmanomas tik jei puslapius valdo tas pats administratorius arba jei yra sudaromas susitarimas tarp puslapių.

Tyrėjai taip pat skelbia gavę „Sputnik“ Latvijos padalinio vyriausiojo redaktoriaus Valentino Rožencovo patvirtinimą, jog įvairius Latvijos auditorijai skirtus „Facebook“ puslapius administravo būtent „Sputnik“. Kai kuriuos kitoms šalims skirtus tinklalapius taip pat administravo buvę „Sputnik“ darbuotojai.

Publikacijoje atkreipiamas dėmesys, kad dauguma atvejų žinučių turinys „atitiko puslapių deklaruojamus interesus“, pavyzdžiui, maistą ar sportą.

„Panašu, kad tai buvo bandymas didinti auditoriją ir labiau atkreipti vartotojų dėmesį į „Sputnik“, kaip žiniasklaidos prekinį ženklą, nei manipuliuoti jais“, – skelbiama tyrime.

„Apskritai, esminis tinklo siekis buvo reklamuoti „Rossiya Segodnya“ turinį. Jo antrinis siekis buvo stiprinti Kremliaus pranešimus tam tikromis politinėmis temomis“, – teigia tyrėjai.

Skelbiama, kad uždaryti tinklalapiai iš viso turėjo per 850 tūkst. sekėjų. Jų – beveik dvigubai daugiau, nei bendras „Sputnik“ oficialių puslapių feisbuke sekėjų ratas.

73 puslapiai sukurti 2017-ųjų spalį, dar per 50 – 2018-ųjų spalį–lapkritį.

Socialinis tinklas „Facebook“ ketvirtadienį pranešė, kad Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse ištrynė šimtus puslapių ir paskyrų, kurias slapta kontroliavo Rusijos propagandos kanalo „Sputnik“ darbuotojai.

Ištrinti puslapiai ir paskyros prisistatydavo kaip nepriklausomi, tačiau sulaukę auditorijos dėmesio siekdavo skleisti tam tikras žinias, kai kurios iš jų buvo nukreiptos prieš NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius