-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Technologijos iš fantastinių filmų jau greit padės atkurti kūno audinius bei organus

Fantastiniuose filmuose ne kartą matyta stebuklinga technologija, padedanti be operacijos užgydyti žmogaus kūne esančius pažeidimus galbūt jau greitai atsiras ir ligoninių operacinėse, rašoma mokslo naujienų svetainėje „Science Alert“.
Vasaros pavojus akims gali padėti įveikti nanotechnologijos
Nanotechnologijos praverčia medicinoje.

Ohajo valstijos universiteto mokslininkai neseniai pristatė naują medicininę technologiją, kuri veikia lyg magija. Naudojant audinių transfekcijos metodą, pakanka specialiu prietaisu paliesti odą ties organizmo viduje esančia žaizda ar pažeistu organu ir po kelių dienų jie sugyja. Šis nanotechnologijomis paremtas gydymo būdas perprogramuoja sveikas kūne esančias ląsteles, kad šios pakeistų pažeistas audinių ar organų ląsteles.

Nanotechnologijomis paremtas gydymo būdas perprogramuoja sveikas kūne esančias ląsteles, kad šios pakeistų pažeistas audinių ar organų ląsteles.

Kol kas ši technologija išbandyta tik su pelėmis ir kiaulėmis, tačiau visi ženklai rodo, kad laboratorijoje gimsta naujas kūno „remonto“ įrankis, apie kurį iki šiol galėjome paskaityti mokslinės fantastikos knygose. Ohajo valstijos universiteto mokslininkų grupė sukūrė tokio įrenginio prototipą, kuris padedamas ant odos paviršiaus. Jis sukuria ypač stiprų elektrinį lauką, kurio pagalba į po oda esančius audinius yra nunešami specifiniai genai. Šie genai tada sukuria naujo tipo ląsteles, kurias galima panaudoti kaip statybinę medžiagą šalia esantiems vidiniams pažeidimams gydyti.

„Naudojant šią nanotechnologiją, galima ne tik atkurti pažeistus organus, bet ir juos pakeisti. Mums pavyko parodyti, kad oda yra derlinga teritorija, kurioje galime „užauginti“ bet kuriam organui reikalingus statybinius blokus“, – sako Chandanas Senas, vienas iš tyrimui vadovaujančių mokslininkų.

Eksperimentuose su gyvūnais, naudojant audinių transfekcijos technologiją, mokslininkai pabandė užgydyti pažeistas kojos kraujagysles – jiems pavyko perprogramuoti odos ląsteles, kad šios pavirstų kraujagyslių ląstelėmis. Po savaitės pažeistose kojose atsirado naujos kraujagyslės, o dar po savaitės mokslininkams pavyko užgydyti kraujagyslių pažeidimus.

Kitame eksperimente, naudodami audinių transfekcijos techniką mokslininkai laboratorijoje pagamino nervines ląsteles, kuriomis vėliau sugebėjo atkurti insulto pažeistų pelių smegenis.

„Nors sunku tuo patikėti, technologija sėkmingai veikia beveik 98 procentais. Jos pagalba vienu prisilietimu prie odos, jos ląsteles galime paversti bet kokio organo elementais“, – sako Ch. Senas.

Kitos mokslininkų grupės taip pat tyrinėja būdus, kurie leistų perprogramuoti ląsteles ir jomis „remontuoti“ kitose organizmo vietose esančius audinius ar organus. Audinių transfekcija nuo kitų kuriamų technikų skiriasi tuo, kad ją taikant neprireikia pirma sukurti universaliųjų kamieninių ląstelių, kurias vėliau galima perprogramuoti į bet kokio kito audinio ląsteles.

Ohajo valstijos universiteto mokslininkų sukurta audinių transfekcija leidžia peršoktį šį tarpinį etapą ir priverčia odos ląsteles iš karto tapti reikalingo audinio elementais – visa tai pasiekiama, naudojant genus ir elektrinius impulsus.

Audinių transfekcijos instrumentą sudaro dvi dalys – nedidelio pleistro dydžio nanoschema, kuri tvirtinama ant odos paviršiaus bei biologinis užtaisas, kuris terapijos metu yra išleidžiamas į poodinius audinius, paleidus nepavojingą elektros iškrovą. Pasak mokslininkų, pakanka mažiau nei sekundės ir galima nuimti prietaisą nuo odos – procesas jau būna paleistas.

Audinių transfekcija priverčia odos ląsteles iš karto tapti reikalingo audinio elementais.

Svarbus audinių transfekcijos privalumas – perprogramuojamos nuosavos organizmo ląstelės, todėl jų vėliau nepuldinėja imuninės sistemos „sargai“ ir nėra rizikos, kad naujai atkurtą audinį organizmas atmes. Mokslininkai tikisi, kad kitais metais galės pradėti klinikinius šios terapijos bandymus su žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius