-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Telefonas iš Kinijos: ar „Apple“ ir „Samsung“ laikas pasislinkti?

Kinų gamintoja „Huawei“ per pastaruosius kelis metus nuėjo išties ilgą kelią. Pradėjusi nuo pasitikėjimą nekeliančios telefonų gamintojos (nors telekomunikacijų sferoje ji jau tada turėjo gan stiprias pozicijas), šiandien kompanija kuria telefonus, kurie rinkos senbuviams „Apple“, LG ir „Samsung“ drąsiai meta retorinį klausimą – „A ką yra?“
Telefonas Huawei P9
Telefonas Huawei P9 / Bendrovės nuotr.

„Huawei“ telefonų evoliuciją galima būtų įsivaizduoti, kaip į miestą gyventi

atvykusio giminaičio iš gilios provincijos skonio lavėjimą. Iš pradžių jo visi aprangos elementai turi po tris baltas juosteles, o ant visų galūnių kabo paauksuoti „lenciūgėliai“. Po metų jis jau peršokęs į džinsus, ir nors grandinių eksponentiškai apmažėję, riešą puošia „roleksiukas“ iš Gariūnų. Dar po kelių metų – žiū, jau net ir hipsterišką barzdelę užsiauginęs beigi marškinėliai su kokiu sąmojingu užrašu.

Su „Huawei“, ko gero, yra panašiai. Šį pavasarį pristatytas „Huawei P9“ yra gražus plonas, metalinis, minimalistiškas. Negana to, jis yra spartus bei turi ne vieną, o dvi kameras ir ne bet kokias, o su legendinės „Leica“ logotipu. Dizainas, naujovės ir sparta. Tik vat pamačius kainą, kuri nedaug nusileidžia 6S-ukams ar S7-iukėms, ko gero, dauguma, ko gero, rinksis „Apple“, LG ar „Samsung“.

Beje, tai ne pirmas „Huawei“ bandymas rungtis lygiomis teisėmis su „Apple“ ar „Samsung“ – praeitais metais kinų gamintoja pristatė du tikrai kokybiškus ir geidžiamus telefonus: „Mate S“ ir „Google Nexus 6P“. Pažanga jaučiasi, tad įdomu, ar „Huawei P9“ pavyks pakelti kartelę aukščiau ir pagaliau tapti ne „wannabe“, bet tikru išmaniųjų telefonų madų korifėjumi.

Fotoaparatas su telefono funkcija

Pirmas ir pagrindinis dalykas, krentantis į akis, paėmus naująjį „Huawei P9“ į rankas – tai nugarėlėje esančios dvi fotoaparatų „akutės“, šalia kurių įsitaisęs bet kokio fotografo širdį suvirpinantis „Leica“ logotipas. Abu šie objektyvai priklauso pilnavertėms kameroms, darančioms 12 megapikselių raiškos nuotraukas bei turinčioms f/2.2 šviesumo objektyvus. Tiesa, „Leica“ čia beveik ne prie ko – gamintoja niekaip neprisidėjo kuriant šiuos objektyvus, tik suteikė savo vardą.

Visgi įdomybės slypi kitur – viena kamera daro tik spalvotas nuotraukas, o kita pagausite tik juodai baltas. Fotoaparato aplikacija paskui jas suklijuoja į vieną ir taip gimsta gan įspūdingai atrodantys kadrai, kartais prilygstantys veidrodiniu fotoaparatu padarytoms fotografijoms. Triukas slypi tame, kad įprastai spalvotą vaizdą fiksuojantis objektyvas šviesą praleidžia pro trijų spalvų filtrus – taip sumažėja kiekvienam pikseliui tenkantis šviesos kiekis ir atsiranda vaizdiniai triukšmai. Todėl „Huawei“ įtaisė antrą juodai baltą vaizdą fiksuojančią kamerą, kuri spalvinių filtrų neturi ir pikselius pasiekia daugiau šviesos, todėl vaizdas turėtų būti raiškesnis, detalesnis ir kontrastingesnis.

Iš tiesų, šis ėjimas žirgu „Huawei P9“ paverčia vienu geriausių pasirinkimų visiems „instagramininkams“. Esant geram apšvietimui, šiuo telefonu darytos nuotraukos ne juokais turėtų kelti rūpestį jau daug metų ant laurų snūduriuojančiam „iPhone“. Jos yra ryškios ir kontrastingos, be to, P9 leidžia jau padarytoje nuotraukoje keisti sufokusuotą planą – norint galima išryškinti priekyje esantį objektą bei sulieti foną arba atvirkščiai. Ypač įspūdingai atrodo juodai baltos nuotraukos – turint gerą akį, galima rimtai padidinti „Instagram“ sekėjų skaičių. Tamsoje ar prieblandoje darytos fotografijos nėra jau tokios kokybiškos, kaip norėtųsi iš dviejų objektyvų, tačiau išlaiko pakankamą lygį. Be to, „Huawei“ fotoaparato aplikacija turi ir patogų profesionalų režimą, kur galima keisti ISO, išlaikymą ir diafragmos atvėrimą. Vienu žodžiu, fotografuoti naujuoju P9 ne tai, kad smagu, bet netgi kyla azartas eksperimentuoti ir kurti, sakykime, šiokį tokį meną.

Nulaižytas auksinis jaunimas

Visa kita telefone primena simpatišką, įdegusį ir pasitreniravusį aštuoniolikmetį – kad ir koks gražus jis būtų, galvoje dar vėjai švilpia ir viskas yra tik forma, o ne turinys. Taip ir „Huawei P9“ – plonas metalinis korpusas, santūri sidabrinė spalva, visos detalės išbaigtos. Bet trūksta išskirtinio charakterio, ką rinkos senbuvės išsiaugino per ilgus skaudžių bandymų metus, ko jaunam debiutantui mėgdžiojant nelabai gaunasi išgauti. Žinoma, pastarąjį sakinį reikėtų priimti su druskos grūdu – tai jau greičiau snobiškas autoriaus reiklumas, nes telefonui dauguma žmonių neturėtų ką prikišti. Visgi viena įspūdinga dizaino detalė, prieš kurią tenka nulenkti žilą galvą – fotoaparatai neturi jokio iškilimo ir nugarėlė yra absoliučiai lygi. Dar viena ant nugarėlės esanti naujovė – pirštų atspaudų skaitytuvas, ypač jautrus toms odos rievelėms, todėl ypač spartus. Šaunuoliai „Huawei“!

Tiesa, apie turinio nebuvimą irgi gal persūdėme – nors testuose P9 šiek tiek nusileidžia „Galaxy S7“ ar LG G5, tačiau realia vartotojas to net nepajus. Galingas aštuonių branduolių „Kirin“ procesorius ir 3 gigabaitai darbinės atminties gliaudo visas aplikacijas ir žaidimus kaip riešutus. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad telefono ekrano raiška, kuri yra tik 1080p, o ne 4K, kaip konkurentų, tai minusas, tačiau taip nėra. Anaiptol, mažesnė ekrano raiška reiškia (sviestas sviestuotas ;), kad telefono 3000 mAh talpos baterija maitina P9 ilgiau. Tiesa, negalima sakyti, kad ta akumuliatoriaus ištvermė yra plieninė, bet 14 valandų be pertraukos prie rozetės „Huawei“ ragelis išlaiko.

Visi kiti privalumai irgi yra. „microSD“ lizdas praplėsti 32 GB vidinę atmintį, kad toms nuostabioms nuotraukoms niekada nepritrūktų vietos. Du lizdai „nanoSIM“ kortelėms, kad nereikėtų nešiotis dviejų telefonų, kaip kokiais archajiškais 2006-aisiais. Simetriškas USB-C lizdas įkrovimui, kad naktį nereikėtų po kelias minutes vartyti ir baksnoti, baksnoti ir vartyti.

Ryškiausias „Huawei P9“ trūkumas – tai operacinės sistemos aplinka „Emotion UI“, po kuria sukasi naujausia „Android 6.0 Marshmallow“ versija. Kaip ir būdinga kitiems kinų sukurtiems rageliams, šiai aplinkai trūksta skonio, ji perkrauta įvairiomis pačios „Huawei“ bei rėmėjų sukurtomis programėlėmis – dalies jų net negalima išdiegti. Dėl to vartotojo sąsaja atrodo paini, nesuprantama ir netvarkinga.

Išvados

Bendrovės nuotr./Telefonas Huawei P9
Bendrovės nuotr./Telefonas Huawei P9

Įvertinus pastarųjų kelių metų „Huawei“ telefonų evoliuciją, drąsiai galima sakyti, kad ne už kalnų diena, kai ši gamintoja ims diktuoti madas išmaniųjų telefonų srityje. Naujausias jos flagmanas P9 daro beveik tobulas nuotraukas, atrodo gražiai ir savo sparta išdidžiai stovi šalia savo konkurentų. Tiesa, išrankiausiems vartotojams gali pasirodyti, kad jis yra mažiau nei jį sudarančių dalių suma. Labiausiai koją pakišti gali ragelio kaina, prilygstanti „Apple“, LG ir „Samsung“ flagmanams – turėdami mokėti panašiai, konservatoriškai nusiteikę lietuviai, ko gero, dažniau rinksis pažįstamą žvėrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius