-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Telia“: su 5G atidarome Pandoros skrynią ir dar nežinome, ką joje rasime

Metų rezultatus pristačiusi ryšio paslaugų bendrovė „Telia“ pasidalino ir ateities planais bei prognozėmis. Tiesa, prognozavimas – ypač šiais metais – anot „Telia“ verslo ir privačių klientų vadovo Mindaugo Ubarto, yra nedėkingas reikalas. Mat 2019-aisiais pirmuosius nebe eksperimentinius žingsnius žengs 5G ryšio technologijos, įrenginiai ir paslaugos.
Danas Strombergas
Danas Strombergas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pačioje 2018-ųjų metų pabaigoje „Telia“ parodė savo 5G ryšio galimybes: pademonstravo rekordinę mobiliojo interneto spartą – 1,8 Gbps. Tačiau kol kas šis ryšys yra teikiamas eksperimentinėms reikmėms išskirtu 3,75 GHz dažniu – įmonė jo negali panaudoti jokiems komerciniams tikslams, todėl šiuo metu 5G ryšį, turint itin retą ir brangią įrangą, galima bandyti „gaudyti“ tik dviejose vietose Vilniuje: ties policijos pastatu Narbuto gatvėje ir studentų miestelyje Saulėtekio gatvėje ties VGTU rūmais, maždaug 1-1,5 km spinduliu.

Tuo tarpu pirmųjų 5G įrenginių (išmaniųjų telefonų ir modemų) pristatymo galima tikėtis jau po mėnesio, kuomet Barselonoje vyks „Mobile World Congress“ paroda, didžiausių ryšio technologijų įmonių naudojama naujausių ir svarbiausių produktų pristatymui. Komercinei veiklai tinkamų 5G dažnių aukcionai Lietuvoje bus vykdomi šiais metais ir metų pabaigoje galima tikėtis sulaukti jau pirmųjų naujo ryšio standarto pritaikymo galimybių.

Nors iš 5G ryšio galima tikėtis labai daug naujovių – apie jų svarbą verslui ir paprastiems žmonėms jau rašėme – patys „Telia“ atstovai kol kas 5G vertina kaip katę maiše. Arba kaip Pandoros skrynią.

Kalbant apie gebėjimą prognozuoti apie tai, ką naujos ryšio technologijos suteiks, mobiliojo ryšio įmonės iš tiesų yra ne pačios geriausios prognozuotojos. Pavyzdžiui, šimtmečių sandūroje, kai buvo laukiama 3G technologijų, ir ryšio operatoriai, ir visas pasaulis apskritai tikėjosi, kad su tiems laikams neįtikėtina duomenų perdavimo sparta – apie 2 Mbps – visi staiga ims ir pereis prie vaizdo skambučių. Istorija parodė, kad lūkesčiai visiškai nepasiteisino. Tačiau, anot M.Ubarto, ši technologija tapo pagrindu dar geresniems dalykams.

„Ką mes gavome? Gavome išmaniuosius įrenginius. Šių įrenginių pramonė neegzistavo iki 3G. Tuomet vieno vaisiaus vardu pavadinta bendrovė, kurios nereklamuosiu, dėl to išaugo iki didžiausios pasaulyje. Bet buvo ir „Kodak“, kuri žlugo, nes neprisijungė prie skaitmenizavimo bangos. Mes, ryšio operatoriai, esame ekosistemų kūrėjai. Nesame tikri, kurią Pandoros skrynią atversime su 5G. Bet esame tikri, kad bus puiku. Žmonija niekada taip gerai negyveno, kaip šiandien, ir esu daugiau nei įsitikinęs, kad su 5G gyvensime dar geriau“.

D.Strombergas, be verslo ir kitų tradiciškai prognozuojamų 5G ryšio pritaikymo galimybių, numato, kad ją turėtų aktyviai išnaudoti žaidimų mėgėjai. „Neįtikėtina, bet šiais laikais e-sporto renginius žiūri daugiau žmonių, nei tradicinius sporto renginius. Jei prieš trejus metus man kas būtų pasakęs, kad e-sportas bus populiaresnis už tradicinį sportą, nebūčiau patikėjęs“, – sakė „Telia“ Lietuvos padalinio vadovas. Anot jo, žaidėjų susidomėjimą 5G ryšiu lems ir delsos, ir spartos, ir tinklo pralaidumo rodikliai.

Bet pirmiausiai iš 5G „Telia“ vadovai tikisi kažkokių pritaikymo versle galimybių – realių planų ir pasiūlymų dar nėra, tačiau iki metų pabaigos jų tikrai atsiras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius