Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkų programišiams užkliuvo V.Kernagio fondo tinklalapis (papildyta 14.47 val.)

Programišiai nulaužė atlikėjo Vytauto Kernagio fondo tinklalapį internete adresu kernagis.lt. Pirmadienį ryte šiame tinklalapyje puikavosi Turkijos programišių komandos „Osmanly TIM“ lozungai.
Programišiai nulaužė V.Kernagio fondo tinklalapį internete.
Programišiai nulaužė V.Kernagio fondo tinklalapį internete. / 15min.lt nuotr.

Vietoj anksčiau buvusio šviesaus fono tinklalapis tapo juodas, puslapio viršuje atsirado programišių komandos logotipas, žemiau – tekstai laužyta anglų ir turkų kalbomis, o apačioje nurodomi programišių komandai priklausančių asmenų slapyvardžiai.

V.Kernagio fondo vadovą Vytautą Kernagį jaunesnįjį nustebino žinia, kad puslapis buvo nulaužtas. „Vaje, pirmą kartą girdžiu. Buvau prieš savaitę galbūt jame. Kiekvieną dieną netenka lankytis… Ačiū už informaciją“, – naujienų portalui 15min.lt sakė V.Kernagis jaunesnysis ir pridūrė, kad dėl problemos kreipsis į puslapio talpinimo paslaugas teikiančią kompaniją.

Anot jo, puslapis neturėjo kažkokios ypatingos apsaugos, galbūt todėl tapo programišių taikiniu. „Aš šimtu procentų įsitikinęs, kad tikrai galėsime jį atkurti. Duomenų tokių nebuvo, kurie galėjo prapulti ar dingti. Ten daugiau buvo statinė informacija“, – sakė pašnekovas.

Netrukus po šio skambučio programišių turinys iš tinklalapio buvo pašalintas, jame atsirado užrašas „Atsiprašome, svetainė laikinai neveikia“.

Tinklalapį nulaužę programišiai netaisyklinga anglų kalba piktinosi Turkijoje veikiančia Kurdistano darbininkų partija (PKK) – nacionalistine ir separatistine organizacija, kuri siekia sukurti komunistine ideologija besiremiančią valstybę kurdų gyvenamose teritorijose. Dėl taikomų kovos metodų PKK yra įtraukta į JAV, Europos Sąjungos, NATO teroristų organizacijų sąrašus.

Tačiau laužyta anglų kalba rašytame tekste programišiai piktinosi, jog Europa nesiima priemonių PKK pažaboti. „Daugybę metų kurdų teroristų organizacija PKK puolė turkų tautybės žmones Turkijoje. Kiekvieną dieną daugybė karių Turkijoje miršta kaip kankiniai. Tačiau didelė dalis Europos valstybių atsisako pripažinti PKK teroro organizacija. Taip jie remia PKK. PKK yra teroristų organizacija, tačiau jūs teigiate, kad jie yra mūsų draugai“, – piktinasi programišiai.

V.Kernagio fondo tinklalapis – ne pirmas ir, matyt, ne paskutinis šios programišių komandos taikinys. Savo interneto forume ši grupuotė giriasi, kad per pastarąją parą nulaužė 25 tinklalapius. Internete galima rasti ir daugiau šiems programišiams užkliuvusių tinklalapių, kuriuose publikuojamas toks pat ar panašus turinys.

Papildyta 14.47 val.: V.Kernagio fondo vadovas teigė, jog šiuo metu svetainės talpinimo paslaugą teikianti kompanija tikrina registrą. Kai bus rasta paskutinė veikusi tinklalapio versija, ji bus atkurta ir puslapis vėl bus prieinamas. Tai gali užtrukti kelias valandas.

Beje, 15min.lt skaitytojai pranešė, kad paieškos sistemos „Google“ išsaugotoje liepos 13 dienos svetainės kernagis.lt versijoje matyti, kad į ją jau taikėsi programišiai. Peržiūrėjus išsaugotos svetainės pradinę informaciją (angl. source) matyti, jog kodo apačioje yra paslėptų nuorodų į erotinio pobūdžio tinklalapius.

Nors šios nuorodos tinklalapyje nėra atvaizduojamos, jas suindeksuoja paieškos svetainės. Tai gali būti naudojama tinklalapių populiarumui paieškos svetainėse didinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius