Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Tyrimas: Lietuvos vaikai gerai nesuvokia, kas yra asmens duomenys, ir per daug jų skelbia internete

Dauguma šalies vaikų gerai nesuvokia, kas yra asmens duomenys ir internete skelbia per daug asmeninės informacijos apie save, rodo Lietuvos vartotojų instituto atliktas tyrimas.
Informacinės technologijos
Informacinės technologijos / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pasak instituto pranešimo, praėjusių metų pabaigoje atliktas tyrimas parodė, kad 92 proc. apklaustų 13–18 metų moksleivių dažniausiai internete pateikia savo vardą, pavardę, 87 proc. – elektroninio pašto adresą, 60 proc. – telefono numerį, o 58 proc. – mokyklos pavadinimą.

Tyrimo duomenimis, 49 proc. apklaustųjų prie asmens duomenų nepriskyrė mobilaus telefono numerio, 62 proc. – nuotraukos, 65 proc. – elektroninio pašto adreso.

Tyrimo rezultatai parodė, kad vaikai dažnai nesirūpina ne tik savo, bet ir kitų asmenų privatumu. 72 proc. apklaustųjų teigė, jog yra talpinę nuotraukas, vaizdo filmukus, tekstinius pranešimus įvairiose interneto svetainėse apie save ar savo draugus. 41 proc. nurodė, kad yra paskelbę savo draugų asmens duomenis be jų sutikimo.

Atsakydami į klausimą apie galimas grėsmes internete, 72 proc. apklaustų vaikų didžiausia grėsme laikė tapatybės vagystę. 48 proc. nemanė, jog asmens duomenų panaudojimas komerciniais tikslais yra grėsmė, o 46 proc. vaikų nemanė, kad jų nuotraukos internete gali būti panaudotos reklamai ar patalpintos erotinio pobūdžio tinklapiuose.

60 proc. vaikų teigė pokalbių svetainėse bendravę ar dar bendraujantys su nepažįstamais asmenimis. 32 proc. apklaustųjų sakė, jog iš nepažįstamo asmens telefonu ar elektroniniu paštu yra gavę nepageidaujamą pasiūlymą, 23 proc. tvirtino, kad be jų sutikimo internete buvo išplatintos nuotraukos ar vaizdo filmukai, 18 proc. – jog nepažįstamas asmuo internete apsimetė jais, 15 proc. – kad internete buvo pateikta melaginga informacija apie juos.  Vaikai dažnai nesirūpina ne tik savo, bet ir kitų asmenų privatumu...

58 proc. vaikų nuomone, su galimais asmens duomenų apsaugos pažeidimais internete ir priemonėmis jų išvengti, juos turėtų supažindinti mokytojai. Mokytojai savo ruožtu teigė, kad ši pareiga priklauso jiems ir tėvams. 95 proc. apklaustų tėvų manė, jog tai yra jų pareiga.

50 proc. tėvų ir 68 proc. mokytojų sakė esantys įsitikinę, jog vaikai neturi pakankamai žinių apie galimas grėsmes, susijusias su neatsakingu asmens duomenų platinimu internete. Tuo pat metu 31 proc. tėvų prisipažino nežinantys, ar jų vaikai internete bendrauja su nepažįstamais asmenimis.

Pasak pranešimo, 77 proc. apklaustųjų vaikų teigė besinaudojantys Facebook tinklu, 65 proc. – one.lt. Daugiau nei pusė (52 proc.) apklaustųjų Facebook socialiniu tinklu naudojasi kiekvieną dieną. Tyrimo duomenys parodė, kad daugiau nei pusė apklaustų tėvų (58 proc.) bei mokytojų (53 proc.) taip pat naudojasi Facebook.

Atliekant tyrimą apklausti 1863 moksleiviai iš įvairių Lietuvos mokyklų, 112 tėvų, 34 informacinių technologijų mokytojai bei devyni interneto paslaugų teikėjai, siūlantys paslaugas vaikams.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius