Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už antivalstybinį komentarą „Facebook“ britei Irano teismas skyrė 20 metų kalėjimo

Už antivalstybinius pasisakymus prieš Irano valstybę „Facebook“ tinkle britė nuteista 20 metų laisvės atėmimo. 47 – erių metų Roya Saberi Negad Nobakht buvo nuteista už tai, kad lankydama šeimą „įžeidinėjo islamo šventuosius“.
„Facebook“
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai dar ne pats griežčiausias moterį galėjęs ištikti nuosprendis: jos vyras Daryoushas Taghipooras iš pradžių baiminosi, kad moteriai už komentarus gali būti skirta mirties bausmė, rašo „The independed“.

Nuteistoji yra viena iš aštuonių asmenų, kuriems iš viso buvo skirta 123 metų laisvės atėmimo bausmė už piktžodžiavimą, propagandą prieš valdančią sistemą, melą ir šalies lyderio Ayatollah Ali Khamenei įžeidinėjimą.

Tai dar ne pats griežčiausias moterį galėjęs ištikti nuosprendis: jos vyras Daryoushas Taghipooras iš pradžių baiminosi, kad moteriai už komentarus gali būti skirtas mirties bausmė

R.Nobakt buvo sulaikyta policijos praėjusių metų spalio mėnesį, kai lėktuvu atskrido į vakarų miestą Širazą. Tiek moteris, tiek jos vyras D. Taghipooras gyveno Didžiojoje Britanijoje ir abu turėjo dvigubą Didžiosios Britanijos – Irano pilietybę.

D. Taghipooras anksčiau buvo sakęs, kad moteris suimta dėl „Facebook“ grupėje padarytų pareiškimų, jog vyriausybė buvo „per daug islamiška“. Pasak jo, pareigūnai iš pradžių neturėjo tikslių įrodymų ir prisipažinimą išgavo prievarta.

Prieš teismą moteris buvo laikoma kalėjime Teherane, kuris žinomas dėl žiaurių sąlygų ir dėl to, kad jame laikomi politiniai kaliniai.

Iranas neseniai buvo kritikuojamas dėl draudimo toleruoti interneto laisvę. Praėjusią savaitę šeši jauni iraniečiai buvo suimti po to, kai jie internete išplatino savo sukurtą Pharrellio Williamso dainos „Happy“ versiją.

Tinklalapiai kaip „Facebook“, „Twitter“ ar „Instagram“ Irane uždrausti, tačiau kai kurie iranieičiai prieigą prie tinklų randa per proxy serverius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius