-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vakare negali užmigti, o rytais atsikelti? Sužinok, kaip savo miegą gali analizuoti pats

Geras ir kokybiškas miegas yra labai svarbus, kad kūnas kasdien gerai jaustųsi. Jei išgyveni įtemptą arba labai aktyvų gyvenimo etapą, miegui reiktų skirti ypatingą dėmesį. To negalima pamiršti, nes neleidžiant kūnui pakankamai pailsėti kyla grėsmė susirgti. Kokybiškas miegas taip pat yra svarbus veiksnys gyvenant sveikai ar siekiant numesti per žiemą sukauptus kilogramus. Sakoma, kad maždaug trečdalį gyvenimo žmogus praleidžia miegodamas.
Nuovargis
Nuovargis / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Miegas

Jei per parą išmiegate reikiamas aštuonias valandas, einate miegoti ir keliatės tuo pačiu metu, tai savaime nereiškia, kad Jūsų kūnas bus pakankamai pailsėjęs ir energingas. Tokie elementai kaip REM ciklas, kvėpavimo stabilumas ir širdies ritmas daro įtaką miego kokybei ir kasdienei savijautai. Tačiau be papildomų priemonių tikslių minėtų miego elementų stebėti beveik neįmanoma. Jei su problemomis, pavyzdžiui, nemiga ar energijos trūkumu, susiduriate jau ilgesnį laiką, reiktų apsvarstyti galimybę kreiptis pagalbos arba stebėti save naudojant išmaniuosius prietaisus. Ignoruojant problemą, kyla grėsmė susidurti ne tik su nuolatiniu nuovargiu, bet ir rimtomis sveikatos problemomis.

Technologijoms tobulėjant, šiuolaikiniai išmanieji prietaisai, ypač laikrodžiai, suteikia galimybę tiksliai ir išsamiai stebėti miego kokybę bei sveikatos būklę ir savijautą visos dienos metu. Susipažinkite su keturiais elementais, kuriais remdamasis ką tik pasirodęs „Garmin Venu 2“ išmanusis laikrodis analizuoja mūsų nakties valandas.

Miego fazės

Žmogui miegant miego fazės pasikeičia keletą kartų. Paprastai skiriamos trys svarbiausios miego fazės: negilaus, gilaus miego fazės, dažnai vadinamos NREM (ne REM) fazėmis, ir REM miego fazė, kurios metu pasireiškia aktyvūs akių judesiai. Kiekviena iš šių miego fazių atlieka savo funkciją ir yra svarbus elementas, kad ryte jaustumėmės gerai išsimiegoję ir energingi. Išmanieji laikrodžiai, remdamiesi širdies ritmu, kūno judesiais ir širdies ritmo pokyčiais, gali nustatyti laiką, kurį žmogus praleidžia tam tikroje miego fazėje, ir padėti geriau suprasti savo pojūčius pabudus ryte. Vienas miego ciklas trunka 1,5–2 valandas. Sveiko žmogaus miego metu per naktį pasikeičia 5–7 ciklai. NREM miegas sudaro maždaug 75 proc. viso miego laiko. Jį sudaro negilaus miego fazė (maždaug 20 minučių) ir gilaus miego fazė (maždaug 90 minučių). REM miego fazė užima maždaug 25 proc. viso miego laiko. Būtent REM miego fazės metu sapnuojami sapnai ir apdorojama dienos metu gauta informacija.

Judesiai

Labai individualūs ir judesiai, kuriuos žmogus atlieka miegodamas. Kai kurie žmonės nubunda beveik toje pačioje pozoje, kurioje užmigo. Kiti pabunda beveik lovos kojūgalyje tarp po visą lovą išmėtytų pagalvių ir antklodės. Per daug judesių ir „mėtymasis po lovą“ liudija apie tai, kad žmogaus miegas sukelia daugiau neramumo nei ramybės. Tai galėtų reikšti, kad kasdienio streso lygis yra per didelis ir kūnas naktį stengiasi atsijungti, tačiau jam ne iki galo pavyksta. Išmanusis laikrodis fiksuoja tai, kaip aktyviai naktį judate ir kaip tai veikia jūsų energiją ir „Body battery“ lygį.

123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniais
123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniais

Kvėpavimas

Kvėpavimo stebėjimas miegant yra toks pat svarbus kaip ir nemiegant. Dabar išmanieji laikrodžiai, reaguodami į pokyčius ir aplinkybių pokyčius, visą parą padeda stebėti kvėpavimo ritmą ir greitį. Laikrodis dienos metu taip pat primena, kad reikia įkvėpti ir iškvėpti, jei jūsų širdies ritmas tampa per greitas. Kvėpavimo stebėjimas naktį veikia geriau nei dieną, o gauti duomenys padeda tiksliau atlikti bendrą sveikatos būklės analizę. Taip yra dėl to, kad naktį žmogus paprasčiausiai juda mažiau, o išmanusis laikrodis gauna tikslesnius duomenis apie vidutinį kvėpavimo dažnį per minutę.

Pulse Ox funkcija

Ši funkcija yra ne visuose išmaniuosiuose laikrodžiuose, tačiau ji gali puikiai papildyti jūsų savarankiškai atliekamą miego analizę. Garmin Pulse Ox funkcija matuoja žmogaus deguonies kiekį kraujyje. Nors kartais klaidingai manoma, kad tokia išsami informacija gali būti aktuali tik profesionaliems sportininkams, alpinistams ar narams, šis rodiklis yra labai svarbus mūsų kasdienei savijautai. Sveiko žmogaus Pulse Ox rodmenys svyruoja nuo 90 proc. iki 100 proc., o mažesnė nei 70 proc. vertė gali liudyti apie hipoksiją. Tai reiškia, kad kūnui sunku aprūpinti deguonimi visas ląsteles, audinius ir organus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius