-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaibų sezonas prasideda: kaip tinkamai saugoti save ir įrenginius?

Su pavasario karščiais netrukus ateis ir juos lydintys žaibai. Audros ir kitos stichinės nelaimės kasmet Lietuvoje pridaro nuostolių už milijonus eurų. Dažniausias šių nuostolių kaltininkas – žaibas: net jei gyvenamajame name ar daugiabutyje įrengtas žaibolaidis, tai negarantuoja apsaugos namuose esančiai įrangai. Todėl atsiritant audros debesims ar išgirdus perkūniją svarbu ne tik likti namuose, bet ir pasirūpinti elektroninių įrenginių apsauga, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Audra Vilniaus mieste
Audra Vilniaus mieste / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.
Temos: 1 Žaibas

„Dėl žaibų kenčia ne tik „Telia“ įranga klientų namuose, bet ir tinklo infrastruktūroje – nuo mobiliojo ryšio stočių iki varinėmis linijomis sujungtų pastočių. Žaibų sezonu, kuris tęsiasi nuo gegužės pabaigos iki rugsėjo pradžios, įrangos sugadinimų skaičius išauga net kelis kartus“, – pastebi „Telia“ paslaugų ekspertas Giedrius Žilinskas.

Pavojų kelia ne tik elektros lizdas

Dažnas žino, kad žaibuojant elektros prietaisus reikia atjungti nuo elektros tinklo, kadangi žaibo sukeltas elektros išlydis ne tik gali juos nepataisomai sugadinti, bet net sukelti gaisrą. Svarbu pagalvoti ir apie rečiau jungiamus prietaisus, pavyzdžiui, skalbimo mašiną, džiovyklę ar vandens šildytuvą.

Tačiau kartais neužtenka tik ištraukti laido iš elektros lizdo, mat žaibo išlydis įrenginius gali pasiekti ne tik per elektros tinklą. Pavyzdžiui, jei prie televizoriaus prijungta lauko antena, atjungti reikėtų ir ją, o jei internetas namų maršrutizatorių pasiekia varinės prieigos kabeliu, derėtų ištraukti ir jį. Tai galioja ir laidiniams telefonams.

123rf.com nuotr./Namas
123rf.com nuotr./Namas

Užtat jei namuose naudojatės šviesolaidiniu ar mobiliuoju internetu, maršrutizatorius užtenka išjungti tik iš elektros tinklo – šviesolaidžiu elektra nekeliauja.

Saugiausia namuose

Taigi įrangą apsaugojome – bet ką veikti be televizoriaus ir kompiuterio? Ar galima bent telefonu naudotis?

„Būnant namuose tiek naršyti ar žaisti telefonu, tiek klausytis muzikos su ausinėmis ir naudotis kitais įrenginiais, neprijungtais prie elektros tinklo, visiškai saugu. Tik neužmirškite uždaryti langų, orlaidžių ir kitų ertmių, pro kurias galėtų prasmukti kamuolinis žaibas. Taip pat geriau nesiliesti prie radiatorių, kranų, neplauti indų ir nesimaudyti“, – sako G.Žilinskas.

Lauke telefonas, fotoaparatas, ausinės ar kitas smulkus metalo turintis daiktas žaibo specialiai nepritrauks. Tačiau, su tokiais prietaisais ar be jų, žaibuojant lauke būti nesaugu, todėl, jei užklupo audra, pasistenkite kuo skubiau rasti pastogę. Pasislėpti galima ir automobilyje – žaibas į jį trenkti tikrai gali, tačiau elektros srovė keliauja jo rėmu, kol pasiekia žemę, aplenkdama viduje esančius keleivius. Svarbiausia nesiliesti prie metalinių automobilio dalių, nesinaudoti elektronika.

Bene blogiausios vietos slėptis nuo žaibo – aukšti pavieniai medžiai, elektros stulpai, aukštesnės atviros vietos. Nuo žaibo tikrai neapsaugos ir palapinė, taip pat nepatariama gultis ant žemės, kadangi netoliese trenkus žaibui jus nupurtyti gali ir žeme keliaujanti elektros srovė.

Lietui nurimus ir audros debesims judant tolyn, neskubėkite įrenginių jungti į elektros tinklą, verčiau luktelkite dar bent 10 minučių, kadangi žaibas gali žybtelėti ir audros pakraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius