-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemaičiai žada tobulinti „Google Maps“ darbą

Prieš keletą metų iš emigracijos į Plungę grįžęs žemaitis Egidijus Kerpauskas kartu su bendraminčiais pradėjo ambicingą projektą – žada visureigiu išmaišyti kone visus Žemaitijos kelelius ir vieškelius bei užfiksuoti tokias vietas, kurių „Google Maps“ net nebūtų pasiekę.
„Google“ žemėlapiai telefone
„Google“ žemėlapiai telefone / Scanpix nuotr.

„Mūsų Žemaitija pilna nuostabių vietų, bet daugelis jų net nežino: kraštas išraizgytas daugybės keliukų, kurie veda į atokiausias vietas, sujungia kaimus ir miškus. Važiuojant tais keliais galima rasti vis kitų, nepažintų objektų, nematytą Žemaitiją“, – sako E.Kerpauskas.

Tad jis nusprendė sukurti mobiliąją programėlę, kurioje būtų pažymėtos įdomiausios lankytinos Žemaitijos vietos. E.Kerpauskas ketina važinėti Žemaitijos keleliais ir fiksuoti neatrastas, bet reikšmingas, krašto vietas virtualiame žemėlapyje. Projektas žemaitiškai taip ir vadinasi – „Žemaitėjės keleles“.

„Apie šią idėją sukūriau ir vaizdo klipus, kuriais dalijamės feisbuko puslapyje“, – pasakojo E.Kerpauskas.

Pasak jo, pačią ekspediciją ketinama pradėti pavasarį. „Norėčiau, kad ekspediciją pavyktų pradėti iki kovo 4 dienos – mano gimtadienio“, – minėjo plungiškis.

Specialiai šiam projektui sukurtame feisbuko puslapyje pasirodė ir prašymas prisidėti paruošiant visureigį svarbiai ekspedicijai. Tiesa, kokių detalių ieškoma, ko gero, gali suprasti tik užkietėję žemaičiai, nes E.Kerpauskas ir rašo, ir kalba tik žemaitiškai.

Idėjos sumanytojas pasakojo, kad restauruotu 19 metų senumo visureigiu žada pasiekti tokias Žemaitijos kerteles, į kurias neužsuko „Google Maps“ automobiliai.

„Visureigyje sumontuosime GPS sekimo sistemą ir važiuodami konkrečiu maršrutu sukursime mobiliąją programėlę, kurioje bus pažymėti visi piliakalniai, alkakalniai, pažintiniai takai, protėvių šventvietės ir slapčiausios lankytinos vietos, kurių daugelis net nežino“, – pasakojo plungiškis.

„Scanpix“/AP nuotr./„Google Maps“ programėlė
„Scanpix“/AP nuotr./„Google Maps“ programėlė

Be programėlės kūrimo, tuo pat metu žadama sukurti ir jaunimui skirtą internetinę televiziją.

„Ketiname rengti reportažus apie Žemaitiją, jos papročius, gamtą, gyvūnus, kalbinsime įžymius žmones, istorikus, ornitologus, rašytojus, verslininkus. Visus reportažus ketiname rengti žemaičių tarme. Taip pat planuojame rengti ekspedicijas į mokyklas, pasakoti jaunimui, kuo mūsų kraštas žymus“, – pasakojo E.Kerpauskas.

27-erių idėjos sumanytojas pasakojo, kad pats į Lietuvą iš emigracijos grįžo prieš 3 metus.

„Nuo 18-os iki 24 metų teko gyventi 5 šalyse. Į tėvynę grįžau vedamas patriotinių jausmų. Plungėje įsteigiau savo įmonę, su bendraminčiais įkūrėme Plungės smulkiojo verslo asociaciją. Būdamas oficialioje aplinkoje jaučiau, kad neišnaudoju viso savo potencialo. Esu gamtos, miško žmogus, tad pradėjau lankyti gamtos gidų kursus, taip pamažu ir subrandinau projekto „Žemaitėjės keleles“ idėją ir esu užsispyręs ją įgyvendinti. Noriu, kad visi pamatytų, kokioje gražioje vietoje mes gyvename“, – žemaitiška tarme pasakojo plungiškis.

Šiai idėjai įgyvendinti E.Kerpauskas sakė jau subūręs 13-os bendraminčių komandą. Pasak jo, įsibėgėjus projektui žadama organizuoti ir šiukšlių rinkimo, ir miškų sodinimo akcijas.

„Manau, tai bus puiki dovana ne tik Žemaitijai, bet ir visai Lietuvai“, – teigia E.Kerpauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius