-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Investuotojus nuvylė rekordiniai „Apple“ ketvirčio rezultatai

Vertingiausia pasaulyje technologijų kompanija „Apple“ paskelbė paskutinio praėjusių metų ketvirčio finansinius rezultatus, ir nors jos gaminių pardavimai buvo rekordiniai, investuotojų tai neįtikino – akcijų kaina smuko 10 proc.
„Apple“
„Apple“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spalio-gruodžio mėnesiais „Apple“ pardavė 47,8 mln. telefonų „iPhone“ (tuo pačiu laikotarpiu pernai – 37 mln.) ir pasiekė naują ketvirčio rekordą. Tačiau analitikai prognozavo, kad bus parduota per 50 mln. „iPhone“ telefonų. Taip pat per tris mėnesius parduota 22,9 mln. planšečių „iPad“ (prognozuota 23 mln.).

Ketvirčio pajamos siekė 54,5 mlrd. dolerių (didesnės nei „Google“ visų 2012 metų pajamos) ir buvo 200 mln. dolerių mažesnės, nei prognozavo analitikai.

Tiesa, „Apple“ pelnas pranoko prognozes – jis siekė 13,1 mlrd. dolerių (arba 13,81 dolerio akcijai), nors analitikai tikėjosi, kad jis nukris iki 13,44 dolerio akcijai.

„Mus džiugina rekordinės pajamos, siekiančios daugiau nei 54 mlrd. dolerių, ir tai, kad per vieną ketvirtį buvo parduota daugiau nei 75 mln. „iOS“ įrenginių, – teigė „Apple“ vadovas Timas Cookas. – Mes tikime savo produktų linija ir toliau visą dėmesį skirsime inovacijoms bei gaminsime geriausius produktus pasaulyje.“

Tačiau rekordiniai ketvirčio rezultatai neįtikino investuotojų – „Apple“ akcijų kaina smuko 10 proc. iki 462,59 dolerio už akciją. Nuo praėjusių metų rugsėjo kompanijos akcijų kaina nukrito jau maždaug trečdaliu, o investuotojai įspėja, kad neišleisdama pigesnio „iPhone“ modelio „Apple“ praranda pajamas, mat vartotojai, ypač Azijos regione, renkasi konkurentų gaminius.

Analitikai priduria, kad „Apple“ nesugebės išlaikyti augimo, jei ir toliau išleis tik esamų gaminių atnaujintas versijas, ir ragina kompaniją galvoti apie naują produktą ar produktų liniją.

Dar keletas įdomių „Apple“ ketvirčio pasiekimų:

  • Vartotojai išsiuntė 450 mlrd. žinučių programėlėje „iMessages“
  • „Game Center“ turi 200 mln. klientų
  • „Apple“ banko sąskaitoje yra 137,1 mlrd. dolerių grynųjų
  • Kompanija turi 401 „Apple Store“ parduotuvę, 150 iš jų yra ne JAV
  • „Mac“ kompiuterių parduota tik 4,1 mln. (tuo pačiu laikotarpiu pernai – 5,2 mln.)

Parengta pagal „Time“, „Mashable“, „Techcrunch“ inf.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius