Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Omnitel“ neketina apmokestinti „Skype“, mobiliojo interneto paslaugas gali skirstyti pagal greitį

Mobiliojo ryšio operatorius „Omnitel“ prognozuoja, kad per trejus metus mobilusis internetas taps kompanijos „duona ir sviestu“ bei pagal pajamas aplenks balso paslaugas bei SMS. Kol kas kompanija nėra galutinai apsisprendusi, kaip ateityje apmokestins mobiliojo interneto paslaugas, tačiau ketinimų imti papildomą mokestį už interneto telefonijos („VoIP“) paslaugas atsisako.
„Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis
„Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis / BFL nuotr.

Dar prieš metus „Omnitel“ valdanti tarptautinė kompanija „Telia Sonera“ pareiškė ketinanti apmokestinti „VoIP“ paslaugas (pvz., skambučius naudojant programas „Skype“, „Viber“ ir kt.). Bandomuoju triušiu anuomet pasirinktas šiai grupei priklausantis Ispanijos operatorius „Yoigo“, o kaip elgsis kitos „Telia Sonera“ grupei priklausančios bendrovės buvo neaišku.

Dabar „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis tikina, kad Lietuvoje interneto telefonijos paslaugos nebus apmokestintos.

„Yoigo“ tas apmokestinimas buvo palyginti lengvas, nes Ispanijoje „Skype“ nėra toks populiarus. Kitur „Skype“ suprantamas kaip mobilusis turinys, – trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė A.Zabulis. – Lietuvoje šių paslaugų atskirai apmokestinti neplanuojame. Mūsų noras yra rasti palankius sprendimus per greitį.“

Ar tai reiškia, kad mobiliojo interneto planai ateityje bus skirstomi pagal naudojamas technologijas (pvz., EDGE, 3G, 4G LTE)?

„Vargu, ar bus apmokestintos technologijos. Tiesiog yra mobiliojo ryšio tinklas ir greičio „laipteliai“. Ir kai klientas naudoja tam tikrą greitį, jis užima talpą – už tai reikia ir susimokėti. Bet mokėti galima ir už trumpą naudojimosi laiką. Konkretūs modeliai dar nėra atrasti, bet sparčiai vystomi“, – teigė „Omnitel“ viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms Darius Maikštėnas.

Pernai „Omnitel“ pajamos iš mobiliųjų duomenų perdavimo sudarė penktadalį, o šįmet sudarys jau ketvirtadalį bendrų pajamų. A.Zabulis prognozuoja, kad iki 2017 metų kompanijos pajamos iš mobiliojo interneto verslo viršys pajamas iš bazinių paslaugų – balso telefonijos ir SMS.

Numatoma, kad didžiąją dalį mobiliuoju internetu perduodamų duomenų sudarys vaizdo turinys. Jau šiuo metu jis sudaro daugiau nei pusę mobiliuoju internetu persiunčiamų duomenų, o per ketverius metus ši dalis išaugs iki dviejų trečdalių.

„Omnitel“ pastebi, kad bene didžiausias iššūkis mobiliojo ryšio operatoriams artimiausiais metais bus parengti tinklus smarkiai augančiam naudojimui. „Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai vystys tiek 3G, tiek 4G tinklus. Ar dabartinis apmokestinimas leis ateityje išgyventi? Tokia tikimybė yra. Bet smarkiai augant vartojimui reikės ir didesnių investicijų į tinklus“, – pastebėjo A. Zabulis.

Pernai „Omnitel“ investicijos į tinklo plėtrą sudarė per 60 mln. Lt, panašią sumą numatoma investuoti ir šįmet.

„Omnitel“ priklauso plačiausias Lietuvoje 3G ryšio tinklas, taip pat kompanija kol kas vienintelė Lietuvoje plėtoja 4G LTE tinklą. Šiuo metu naudotis 4G LTE ryšiu galima tik turint specialius modemus. Planšetinius kompiuterius, kurie palaiko 4G LTE ryšį, turintys vartotojai prie šio tinklo galės prisijungti birželio mėnesį.

Kitas mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ anksčiau skelbė, kad 4G LTE paslaugas Lietuvoje pradės teikti šių metų pavasarį.

„Ketvirtosios kartos ryšio paslaugas pasiūlysime dar šį pavasarį ir atidžiai stebėsime klientų poreikį. Būtent jis galiausiai ir lems, kaip sparčiai bus plečiama viena ar kita technologija. Tik tuomet, kai vartotojai nuspręs, kad mobilusis internetas jiems reikalingas kasdieniame gyvenime ir versle bei sutiks mokėti už jį, plėtra vyks sparčiai“, – teigė „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius