-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Trijų, nebrangių žaidėjams skirtų, „Patriot“ pelių apžvalga

Paprastai žaidėjams skirtos pelės kainuoja nuo 40 iki 100 eurų. „Patriot“ sukūrė pigesnę alternatyvą ir siūlo žaidėjams pritaikytas „Viper“ peles, kainuojančias vos nuo 17 iki 40 eurų. Kas tai – prastesnės kokybės produktai, ar proga sutaupyti?
„Patriot Viper“ produktuose daug dėmesio skiriama RGB apšvietimui
„Patriot Viper“ produktuose daug dėmesio skiriama RGB apšvietimui / Norvydo Davalgos nuotr.

„Patriot“ ilgą laiką geriausiai buvo žinoma kaip atminties modulių, išorinių duomenų laikmenų ir SSD diskų gamintoja. Pastaruoju metu, daugelis kompanijų plečia savo produktų asortimentą, ne išimtis yra ir „Patriot“. Ji žengia į konkurencingas mechaninių klaviatūrų, ausinių ir pelių rinkas. Šiandien pradedame pažintį su kompanijos gaminiais, išbandydami tris jų siūlomas peles ir joms skirtą kilimėlį.

Kompanija šiuo metu siūlo tris pagrindinius pelių modelius – „Viper V530“, „Viper V550/ V551“ ir „Viper V570 Blackout Edition“. Visi šie produktai priklauso „Viper“ produktų šeimai, orientuotai į žaidimų mėgėjus. Nepaisant to, kad „Patriot“ pelių asortimentas nėra pats didžiausias, tačiau maloniai džiugina ypač žemomis kainomis. Pigiausia kompanijos siūloma pelė kainuoja vos 17 eurų, o pats brangiausias variantas kainuoja vis dar juokingai skambančius 40 eurų.

„Patriot Viper V530“

„Patriot Viper V530“ yra pati pigiausia gamintojo siūloma pelė žaidėjams. Vos 17 eurų kainuojantis įrenginukas tenkina pagrindinius žaidėjų poreikius.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V530“ pakuotė
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V530“ pakuotė

Pelytės forma yra gan paprasta, ant jos nėra jokių įmantrių formų, mums suteikiama tik nedidukė nykščio atrama. Tai neleidžia jai būti išskirtinai patogia, bet kartu neatsiras naudotojų, kuriems ji galėtų būti nepriimtina. Vienintelė išimtis – kairiarankiai, kuriems ši pelytė netiks. Tenka pažymėti, kad ši pelytė, kaip ir likusios šiandien bandomos pelės, yra sukurta didesnių „graužikų“ mėgėjams. „Viper V530“ sveria 132 g., tad galime ją priskirti vidutinei svorio kategorijai.

Norvydo Davalgos nuotr./Vos 17 eurų kainuojanti „Patriot Viper V530“ pelė
Norvydo Davalgos nuotr./Vos 17 eurų kainuojanti „Patriot Viper V530“ pelė

Labiausiai nepatikęs dalykas šioje pelėje yra naudojamų medžiagų kokybė. Plastmasė, iš kurios yra pagaminta ši pelė, primena, kad už ją mokėjome tik 17 eurų. Tai nėra medžiaga, kurią būtų nemalonu liesti, tačiau ji neturi „Premium“ jausmo, kurį suteikia brangios žaidimų pelės.

Jeigu tiek kainuojanti pelytė šviečia – tai jau yra geras pasiekimas. O šioji ne tik šviečia, bet ir leidžia pasirinkti tarp šešių skirtingų apšvietimo spalvų.

Norvydo Davalgos nuotr./Čia nėra RGB apšvietimo efektų, tačiau galime pasirinkti apšvietimo spalvą
Norvydo Davalgos nuotr./Čia nėra RGB apšvietimo efektų, tačiau galime pasirinkti apšvietimo spalvą

„Patriot Viper V530“ naudoja biudžetinės klasės „Avago ADNS-3050“ optinį jutiklį. Tai vienas optimaliausių pasirinkimų, ieškantiems pelės 20 – 30 eurų kainos kategorijoje. Geriausiai šis jutiklis yra žinomas iš „SteelSeries Kinzu v3“ pelės, tačiau dažniausiai sutinkamas ekonominiuose smulkesniųjų gamintojų produktuose.

4000 DPI jautrumas nėra tai, kuo šiais laikais pavyks ką nors nustebinti, tačiau jis yra pakankamas komfortiškam ir efektyviam žaidimų veikimui. Tą patį galima pasakyti ir apie faktą jog pelė duomenis į kompiuterį siunčia 500 Hz sparta – to daugiau nei pakankama aukštam žaidimo efektyvumui užtikrinti, bet nusileidžia aukštiems industrijos standartams.

Pelėje naudojami „Huan Yu“ Kinijoje pagaminti mygtukai. Šie perjungikliai nėra išpopuliarėję nei dėl savo ilgaamžiškumo, nei dėl išskirtinio jausmo juos spaudžiant. Tai yra paprasčiausi mygtukai, skirti pigioms pelėms, bet atsižvelgiant į „Viper V530“ kainą, kažko daugiau turbūt ir negalėjome tikėtis.

Norvydo Davalgos nuotr./Pelė turi keturis papildomus mygtukus
Norvydo Davalgos nuotr./Pelė turi keturis papildomus mygtukus

Šalia įprastų dviejų mygtukų ir ratuko, randame dar keturis papildomus mygtukus. Du yra skirti jautrumo reguliavimui, o likę – atlieka „atgal“ ir „pirmyn“ komandas. Naudodamiesi programine įranga galime pakeisti jų funkcijas į kokias tik norime.

„Patriot Viper V551“

Vos 17 eurų kainuojanti „Viper V530“ siūlė pagrindines žaidėjams būtinas savybes už juokingai žemą kainą. Tuo tarpu kainai pakilus virš 30 eurų, savybių sąrašas stipriai išauga. Sunku patikėti, tačiau „Patriot Viper V551“ siūlo beveik viską, kas yra randama žymiai brangesnėse žaidėjų pelėse.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pakuotė
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pakuotė

Ši pelė turi labai į save panašią sesę „Viper V550“. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra forma. „Viper V551“ turi įmantresnę formą, pritaikytą tik dešiniarankiams, tuo tarpu jos sesutė yra paprastesnė ir simetrinė, tad tinkama naudoti abejomis rankomis. „Patriot Viper V551“ pelės forma ir jausmas rankoje labai primena „Razer DeathAdder“ seriją, kurios ergonomika yra labai gerai vertinama.

Medžiagų kokybė yra visiškai pakankama ir gali lygintis su brangesnėmis pelėmis. Korpuse naudojamas plastikas yra matinis ir malonus liesti, šonuose yra guminės pirštų atramos. Iki pačios aukščiausios klasės dar šiek tiek trūksta, bet jeigu kas pasakytų, kad ši pelė kainuoja 50 – 60 eurų, aš tuo patikėčiau.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pasižymi gera medžiagų kokybe
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pasižymi gera medžiagų kokybe

Be abejo, ši pelė turi vienų mylimą, kitų nekenčiamą RGB apšvietimą. „Patriot“ programinė įranga suteikia pilną jo valdymo galimybę, tad ši pelė švies taip, kaip norite. Ant priekinės pelės dalies yra šviečiantis „Viper“ logotipas, tačiau jo spalva negali keistis nuolat, nes jis rodo pasirinktą pelės nustatymų profilį.

„Patriot Viper V551“ naudoja „Pixart PWM-3327“ jutiklį. Tai vidutinės klasės gaminys, kurio pakaks beveik visiems žaidėjams. Šis jutiklis pasižymi visiškai pakankamu 6200 DPI jautrumu ir į kompiuterį duomenis siunčia 1000 kartų per sekundę, kaip ir įprasta daugumai žaidėjų pelių.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pelė
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V551“ pelė

Taip pat „Patriot“ pasirūpino, kad ši pelė turėtų kokybiškesnius mygtukus, nei „Viper V530“. Vietoj abejotiną reputaciją turinčių „Huan Yu“, čia naudojami žaidėjų mylimi „Omron“ mygtukai, kurie teoriškai sukurti atlaikyti 10 milijonų paspaudimų.

Ši pelė, šalia dviejų pagrindinių mygtukų ir ratuko, turi dar penkis programuojamus mygtukus. Jų išdėstymas ir funkcijos yra analogiškos, esančioms „Viper V530“ pelėje. Pagrindinis skirtumas – dar vienas papildomas mygtukas atsiranda šalia kairiojo pelės klavišo.
Mane truputėlį nuvylė tik komplektuojamo kabelio ilgis. Jis tesiekia vos 1,8 metro ir ne visiems pasirodys patogus. Laimei, bent jau likusių „Patriot“ pelių laidai pasižymi pakankamu 2,2 metrų ilgiu.

„Patriot Viper V570 Blackout Edition“

Mano asmenine nuomone, „Patriot Viper V570“ buvo labai blogai atrodanti pelė. Joje esantys raudoni mygtukai visiškai nederėjo prie juodos pelės spalvos, ir tą kontrastingą tandemą papildė RGB apšvietimas. Pelės dizainą buvo galima apibūdinti vienu žodžiu – „chaosas“.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ pakuotė
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ pakuotė

Laimei, pelės dizainą pataisyti buvo labai paprasta. Tereikėjo visiškai nederančius raudonus mygtukus pakeisti juodais. Taip gimė žymiai geriau atrodanti „Viper V570 Blackout Edition“. Kadangi naujoji pelė atrodo daug geriau, originalioji versija buvo nustota gaminti. Beje, tai vienintelis atvejis visoje „Patriot“ žaidėjų aksesuarų gamoje, kai egzistuoja skirtingų spalvų variantai.

„Viper V570 Blackout Edition“ yra brangiausias įrenginys „Patriot“ pelių linijoje. Daugumos gamintojų flagmanai kainuoja apie 100 eurų, tačiau „Patriot“ savo brangiausią pelę pardavinėja vos už 40 eurų. Pažiūrėsime, ar daug ši pelė atsilieka nuo brangesnių konkurentų gaminių.

Pirmiausia būtina paminėti, kad jos kaina yra labai artima prieš tai aprašytos „Patriot Viper V551“ pelės kainai. Renkantis tarp šių dviejų pelių, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokio jutiklio Jums reikia – optinio, ar lazerinio.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570“ po atnaujinimo atrodo daug geriau
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570“ po atnaujinimo atrodo daug geriau

„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ viduje slepiasi „Avago ADNS-9800“ lazerinis jutiklis. Jis pasižymi aukštu 8000 DPI jautrumu, o duomenis į kompiuterį siunčia 1000 Hz sparta.

Lazerinis jutiklis geriau veikia ant blizgių paviršių, taip pat jis yra šiek tiek tikslesnis. Dėl mažo reiklumo paviršiams, lazerinėms pelėms kokybiškai veikti nėra būtinas kilimėlis – jis padės nebent pelei patogiau slysti paviršiumi. Vienintelis lazerinio jutiklio trūkumas (neskaitant didesnės kainos) yra tai, kad pelės jautrumas priklauso nuo jos judėjimo greičio. Jeigu pelę vesite nuo stalo taško A į tašką B ir šią operaciją pakartosite skirtingais greičiais, kiekvieną kartą rezultatas bus skirtingas. Kiekvienas žaidėjas, prieš pirkdamas pelę, turi nuspręsti, lazerinis ar optinis variantas jam yra priimtinesnis.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ irgi turi RGB apšvietimą
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ irgi turi RGB apšvietimą

„Patriot“ flagmano korpuso kokybė analogiška „Viper V551“ pelėje naudojamoms medžiagoms. Kadangi pastaroji pelė šiuo klausimu lenkia savo klasės standartus, galime teigti, kad „Viper V570 Blackout Edition“ kokybė irgi yra pilnai tenkinanti. Pastaroji pelė pasižymi įmantresne forma, todėl mano rankai jos siluetas buvo dar patogesnis.

Pelėje gali būti įrašyti penki nustatymų profiliai. Taip pat kiekvienas profilis turi keturis jautrumo lygius. Apie pasirinktą profilį informuoja LED indikatorių spalva, o apie jautrumo lygį – degančių indikatorių kiekis. Man nepatiko, kad RGB apšvietimą turinčioje pelėje naudojami taip primityviai atrodantys indikatoriai, kurie visiškai nesiderina prie bendro gaminio dizaino.

Užtat mane paperka reguliuojamo svorio pelės! Dažniausiai panaudoju visus galimus svarelius, nes mėgstu kuo sunkesnes peles. Svareliai dedami nuėmus dangtelį priekinėje pelės dalyje. Tai patogiau, nei įprastas montavimas apatinėje pelės dalyje.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ svoris gali būti keičiamas
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ svoris gali būti keičiamas

Pelė ir be svarelių yra gan sunki, jos masė siekia beveik 160 gramų. „Patriot“ mums prideda septynis 5 g svarelius, tad bendra jų masė yra apie 35 g. Tiesa, nors man ir yra patogesnės sunkios pelės, tačiau dabar madinga gaminti kuo lengvesnius „graužikus“, dėl to nemanau, kad „Viper V570 Blackout Edition“ masė susilauks daug pirkėjų simpatijų.

Ir tai dar ne viskas, kuo „Patriot Viper V570 Blackout Edition“ skiriasi nuo įprastų pelių. Vietoj standartinių padelių, joje naudojami keramikiniai analogai, kurie, pasak gamintojo, turėtų tarnauti ilgiau. Žinant kaip greitai susidėvi įprasti padeliai, šiuo „Patriot“ teiginiu esu linkęs tikėti. Taip pat verta paminėti, kad tokie padeliai sukuria mažesnį pasipriešinimą, pelė lengviau slysta paviršiumi.

Norvydo Davalgos nuotr./Pelė naudoja nestandartinius keramikinius padelius
Norvydo Davalgos nuotr./Pelė naudoja nestandartinius keramikinius padelius

„Patriot Viper V570 Blackout Edition“ turi daugiau papildomų mygtukų, nei paprastai prireikia. Įskaitant standartinius mygtukus, iš viso jų yra net 13. Man patiko, kad didelis kiekis mygtukų yra išdėstytas taip, kad šie nesipainiotų vienas su kitu.

Jei rikiuočiau gyvenime labiausiai patikusias peles, pirmas dvi vietas užimtų „Logitech G502“ ir „Corsair M65“ serijų pelės. „Viper V570 Blackout Edition“ užtikrintai skirčiau trečią vietą kurią ji dalintųsi su būriu kitų pelių. Net jei kažkuriuo aspektu ji nusileidžia brangesniems analogams, kainos ir kokybės santykiu jai praktiškai nėra lygių. Tiesa, ją verta rinktis tik tada, jeigu jūsų prioritetai panašūs į mano, kai didesnis svoris ir lazerinis jutiklis yra vertinami teigiamai.

„Viper LED“ pelės kilimėlis

Šios apžvalgos „bonus“ dalis – „Viper LED“ pelės kilimėlis. Tai žaidėjams skirtas pelės pagrindas, pasižymintis iš šonų sklindančiu daugiaspalviu RGB apšvietimu.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper LED“ pirkėjai kilimėlį gauna tokioje pakuotėje
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper LED“ pirkėjai kilimėlį gauna tokioje pakuotėje

RGB apšvietimas yra pagrindinis šio kilimėlio privalumas, todėl nuo jo ir pradėkime. „Patriot Viper LED“ turi šešias apšvietimo zonas, kurios tolygiai padengia visą kilimėlio perimetrą. Nestandartinė forma sumažina naudingą kilimėlio plotą, tačiau jos dėka apšvietimas atrodo dar įspūdingiau.

Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper LED“ pelės kilimėlis
Norvydo Davalgos nuotr./„Patriot Viper LED“ pelės kilimėlis

Mes galime pasirinkti tarp šešių „Patriot“ siūlomų apšvietimo režimų. Apšvietimo efektai valdomi šalia kilimėlio esančiu pulteliu. Tai ne tik nėra patogu, tačiau ir neatrodo labai tvarkingai, pultelis yra tikra kilimėlio prielipa, bet „Patriot“ turi tik vieną RGB apšvietimą turintį kilimėlį, todėl neleido sau kurti programinės įrangos, skirtos vien tik jam.

Norvydo Davalgos nuotr./Nusipirkus kilimėlį, šis pultelis Jūsų stalo tikrai nepuoš
Norvydo Davalgos nuotr./Nusipirkus kilimėlį, šis pultelis Jūsų stalo tikrai nepuoš

Kilimėlio paviršius padengtas polimerine danga. Ji yra slidesnė ir man mažiau patinkanti už medžiaginę dangą. Būtų smagu, jeigu „Patriot“ suteiktų galimybę pasirinkti ir medžiaginę šio kilimėlio versiją tiems, kam prie širdies yra geresnis sukibimas.

„Patriot Viper LED“ kilimėlio nugarinė dalis yra padengta minkštos tekstūros guma. Ji ypač tvirtai laikosi ant stalo paviršiaus ir neleidžia kilimėliui slidinėti jei žaidėjas labai įsijautęs.

Gamintojas teigia, kad tai yra didelio formato kilimėlis. Su tokiu teiginiu esu priverstas ginčytis. 35 cm x 24 cm dydis geriausiu atveju jį leidžia laikyti vidutinio M dydžio kilimėliu.

Kilimėlyje nėra jokių papildomų funkcijų, tokių kaip bevielis telefono bei pelės įkrovimas, ar USB įrenginių prijungimas prie kilimėlio. Trūkumu to nelaikyčiau, nes kilimėliui už 28 eurus visiškai neprivalu to daryti.

Didieji periferijos gamintojai siūlo rinktis įvairių dydžių ir skirtingų paviršių kilimėlius, kai „Patriot“ gamoje yra tik vienas RGB apšvietimą turintis produktas. Jeigu Jūs ieškote M dydžio kilimėlio polimerine danga tai yra geras pasirinkimas, tačiau jeigu mėgstate RGB apšvietimą turinčius XXL dydžio medžiaginius produktus, „Patriot“ neturi ką pasiūlyti.

Norvydo Davalgos nuotr./Išskirtinė forma ir RGB apšvietimas sukuria gerą estetinį vaizdą
Norvydo Davalgos nuotr./Išskirtinė forma ir RGB apšvietimas sukuria gerą estetinį vaizdą

Akivaizdu, kad „Patriot Viper LED“ nėra skirtas išrankiems kilimėlių entuziastams, galvojantiems apie paviršiaus šiurkštumus ir kitus parametrus. Šis kilimėlis sukurtas stebinti, įmantriomis formomis ir apšvietimo efektais. O tai jis daro labai gerai, vienintelis trūkumas yra prie kilimėlio esantis pultelis, gadinantis estetinį vaizdą.

Išvados

Vertinant „Patriot“ gamą, tenka pastebėti, jog joje pasigedome bevielių pelių. Nors žaidėjai dažniausiai renkasi laidinius „graužikus“, tačiau pastaruoju metu vis daugiau kompanijų ima siūlyti ir bevielius sprendimus, skirtus tvarkos mėgėjams ir nešiojamųjų kompiuterių savininkams. Nesu ypač lengvų pelių fanas, tačiau pastaruoju metu jos ypatingai išpopuliarėjo tarp žaidimų pelių gamintojų. Šiame rinkos segmente „Patriot“ taip pat neturi nė vieno produkto. Panašu, kad produktų įvairumo stygius yra didžiausias „Patriot“ kompanijos trūkumas šioje rinkoje.

„Patriot Viper V530“ visose srityse yra vidutiniška pelė. Tiek kalbant apie jos patogumą rankoje, tiek apie jos veikimą, ji yra nei labai gera, nei labai prasta. Geriausia yra tai, kad vos 17 eurų siekianti kaina yra gerokai žemesnė nei įprastas vidurkis, kas šią pelę daro idealiu pasirinkimu, turintiems ypač ribotą biudžetą.

Tuo tarpu „Patriot Viper V551“ jau yra visavertė žaidimų pelė, turinti visas būtinas savybes. Pelė yra patogi, maloni rankai, pasižymi geru veikimu ir dideliu kiekiu papildomų funkcijų.

Brangiausiąją „Patriot“ siūlomą pelę „Viper V570 Blackout Edition“ turėtų rinktis tie, kam tinka „Viper V551“, tačiau labiau patinka lazeriniai jutikliai. Taip pat ji yra geras variantas mėgstantiems didesnį pelių svorį.

Taigi, kas nutiko, kad produktai geri, bet kainos žemos? Pastaraisiais metais krūva kompanijų, gaminusių kitą kompiuterinę įrangą, įšoko į ausinių, klaviatūrų ir pelių rinką. Tarp sėkmingiausių bandymų galime paminėti „Kingston“, „MSI“ „Asus“ ar „Cooler Master“. „Patriot“ tai padarė šiek tiek vėluodama ir buvo pasmerkta tenkintis kukliais pardavimais jau paaštrėjusioje rinkoje. Vienintelis šansas turėti didelius pardavimus – savo produktams suteikti ypač žemas kainas. Nežinia kuo tai baigsis „Patriot“, bet žaidėjams tokie sprendimai tik į naudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius