-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 24

Alų gėrusiai manekenei musulmonei išplakimas rykštėmis atidėtas

Alų gėrusiai manekenei musulmonei, kuri buvo nuteista išplakti rykštėmis, pirmadienį netikėtai pavyko pasiekti, kad jos bausmės vykdymas būtų atidėtas, – pareigūnai jos bausmę atidėjo iki baigsis šventasis pasninko mėnuo ramadanas.
Kartika Sari Dewi Shukarno
Kartika Sari Dewi Shukarno / AFP/„Scanpix“ nuotr.

32 metų Kartikai Sari Dewi Shukarno religinis teismas praėjusį mėnesį skyrė šešis kirčius – tokiu būdu ji tapo pirmąja moterimi, kuri Malaizijoje pagal islamo teisę turi būti išplakta rykštėmis.

Pirmadienį ji iš šeimos namų šiaurinėje Perako valstijoje buvo nuvežta į areštinę, o paskui turėjo būti perkelta į kalėjimą netoli Kvala Lumpūro, kur turi būti atlikta bausmė.  Tačiau nuvažiavęs tik nedidelį atstumą automobilis grįžo ir ji buvo netikėtai paleista.

„Neturiu žodžių, – žurnalistams sakė Kartika ir pridūrė, kad islamo teisės pareigūnai jai nepasakė, ar bus išplakta vėliau: – Noriu žinoti, koks mano statusas. Noriu jų pareiškimo juodu ant balto.“ Ji vilkėjo laisvą tradicinį drabužį ir buvo užsirišusi violetinę musulmonišką skarelę.

Ši dviejų vaikų motina, kuri kartais dirba manekene, pareigūnams pareiškė esanti pasirengusi bausmei, ir atsisakė skųsti nuosprendį, be to, paragino išplakti viešai.

Įstatymų leidėjas iš Pahango Sahfri Abdul Azizas, kuris yra atsakingas už religijos klausimus, kaip pranešama, sakė, kad bausmės vykdymas buvo atidėtas, kol baigsis ramadanas, kuris prasidėjo praėjusią savaitę.

„Nuosprendis lieka. Ji bus išplakta po pasninko mėnesio. Ji paleista, bet tik laikinai“, – sakė jis. Šie žodžiai cituojami dienraščio „The Star“ interneto svetainėje.

Ji bus išplakta po pasninko mėnesio, – sakė įstatymų leidėjas.Kartikos 60 metų tėvas Shukarno Mutalibas piktai reagavo į tokį situacijos pasikeitimą ir nežinią dėl nuosprendžio. Pasak jo, tai neigiamai paveiks islamą, kuris draudžia gerti alkoholį.

„Mano duktė nori, kad nuosprendis būtų įvykdytas. Bijau, kad žmonės juoksis iš religijos, – sakė jis. – Nedarykite iš mano dukters žaisliuko.“

Kartika, kuri daug metų gyveno Singapūre, padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl alkoholio vartojimo vieno viešbučio naktiniame klube.  Jos byla šalyje tapo sensacija, o jos šeimos kaime daugiau kaip 50 šalininkų susirinkę skandavo „Dievas (visų) didesnis“ ir „Nėra kito Dievo, išskyrus Dievą“.

„Pažįstu Kartiką nuo tų laikų, kai ji dar buvo maža mergaitė“, – sakė 64 metų Wan Alawiah  iš to kaimo.

„Ji – gera mergaitė ir man liūdna, kad bus išplakta, bet aš klausiu savęs, kodėl Kartika plakama, kai geria daugybė kitų musulmonų. Manau, kad ji persekiojama“, – sakė W.Alawiah.

Nuosaikioje Malaizijoje alkoholis yra laisvai prieinamas, tačiau draudžiamas musulmonams, kurie sudaro 60 proc. šalies gyventojų. Už alkoholio vartojimą jiems gali būti paskirtos baudos, jie gali būti išplakti arba įkalinti laikotarpiui iki trejų metų, bet tokie kaltinimai pateikiami labai retai.

Malaizijoje, multikultūrinėje šalyje, kurioje gyvena didelės kinų ir indų bendruomenės, galioja dvejopa teisinė sistema ir šariato teismai gali teisti musulmonus už religinius ir moralinius prasižengimus.

Islamo teisininkai daugiausia rėmė nuosprendį K.Sari Dewi Shukarno ir sakė, kad bausmė bus įvykdyta Kartikai visiškai apsirengus ir su mažesne bei lengvesne rykšte nei kriminalinėse bylose naudojamos lazdos.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paragino Malaiziją nevykdyti nuosprendžio ir atsisakyti šios „žiaurios ir žeminamos bausmės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius