Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 28

Ažubalis: Lietuva turi likti proamerikietiška valstybe

Kaip artimiausiu metu gali pasikeisti Lietuvos ir JAV santykiai? Šia tema penktadienio popietę diskutavo politikai, politologai bei diplomatai.
Amerikiečių ir lietuvių santykius kartais aptemdo debesys.
Amerikiečių ir lietuvių santykius kartais aptemdo debesys. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Užsienio politikos forumo organizuotos diskusijos „Lietuva ir nauja transatlantinė darbotvarkė“ metu kalbėtojų mintys sutapo keliais požiūriais – Lietuvos ir JAV santykiai pastaruoju metu buvo glaudūs, tačiau dabar ši valstybė skirs mažiau dėmesio mūsų šaliai, nes koncentruojasi Artimųjų rytų regiono klausimuose.

Lietuva turi likti proamarikietiška valstybe

Tačiau Lietuva turi ir toliau stengtis glaudžiai bendradarbiauti su JAV, ekonomikos, politikos ir saugumo klausimais, nebijodama būti pavadinta „proamerikietiška valstybe“.

Pasak užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, Lietuvą ir JAV sieja ne tik milijonas į už Atlanto išvykusių lietuvių, bet ir bendros vertybės – laisvė, demokratija, istorinis teisingumas, įstatymų viršenybė. Jis pabrėžė, kad JAV buvo labai aktyvi kuriant parlamentinę demokratiją ir pilietinę visuomenę Lietuvoje.

Krizė pakenks užsienio politikai

JAV Maršalo fondo Vokietijoje vykdantysis direktorius strateginiam planavimui Ronaldas Asmusas, daug prisidėjęs prie JAV ir Lietuvos dvišalių santykių plėtojimo atgavus nepriklausomybę, kalbėjo, kad artimiausiu metu JAV ir ES viršūnių santykiai keisis – atsiras daugiau pragmatiškumo.

R.Asmusas nuogąstavo, kad Baltijos valstybės dėl čia siaučiančios ekonomikos krizės pasitrauks iš aktyvios užsienio politikos ir nesugebės palaikyti tokių dvišalių politinių santykių, kokie jie buvo iki šiol. Jis priminė, kad Baracko Obamos pagrindinis užsienio politikos centras yra Artimieji rytai, o Lietuva nepatenka net į dešimtuką ES valstybių, kurių reikalai svarbūs Vašingtonui.

Būtina priimti Gvantanamo kalinius

Seimo nario Užsienio reikalų komiteto pirmininko Audronius Ažubalis taip pat pastebėjo, kad Lietuvos užsienio politika silpnėja, kad vis dažniau įsiklausoma į skeptikų nuomonę. „Nereikia gėdytis, kad esam vadinami proamerikietiška valstybe“, – mintimis dalinosi A.Ažubalis.

Pasak jo, Lietuvai būtini geri santykiai su JAV administracija – tai būtų saugumo garantas, o tai pasiekti galima tik laikantis duotų pažadų, pavyzdžiui, dėl kalinių iš Gvantanamo kalėjimo priėmimo.

A.Ažubalis įsitikinęs, kad savo ruožtu savo pažado dėl priešraketinės gynybos skydo įrengimo Rytų Europoje turi laikytis ir JAV. Esą nors tiesioginio saugumo tai pernelyg daug nesuteiktų, tačiau nepastačius šio skydo, būtų pažeista regiono psichologinė pusiausvyra ir būtų padrąsinta „kita pusė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius