Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 13

Antrasis „Perdirbtų Kalėdų” konkursas ir „Eko laboratorijos” pamąstymai apie perdirbimą

„Eko laboratorija“ ir „15min“ skelbia antrąjį „Perdirbtų Kalėdų“ konkursą – šįkart nugalėtojo laukia šlepetės iš netipiškos medžiagos „tekstilės maltinio“, gaunamo sumalus ir suklijavus tekstilės atraižas.
Reduce-Reuse-Recycle
Reduce-Reuse-Recycle / „Eko laboratorijos“ paveiksliukas

Konkurso taisyklės išlieka tokios pačios – iki trečiadienio vakaro dalyviai turi užsukti į „15min“ „Facebook” profilį ir sugalvoti pavadinimą, tačiau šį sykį ne daiktui, o perdirbimą skatinančiam ženkliukui. Angliškai šis ženkliukas įvardinamas taip – „Reduce – Recycle – Reuse“. „Eko laboratorija“ prašo „15min“ skaitytojų pagalbos galvojant lietuvišką atitikmenį. Taikliausio ir kūrybiškiausio pavadinimo autorius bus paskelbtas ketvirtadienį ryte.

Eko laboratorija“ įgyvendina įvairius socialinius projektus, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į klimato kaitos problemą bei skatinti vartojimo mažinimą. Pavyzdžiui, šią vasarą mobilus „Eko laboratorijos“ informacijos centras skleidė ekologines idėjas muzikos festivaliuose: „Be2gether“, „Spartakiada“, „Tamsta muzika“, „Satta Outside“. Žmonių susidomėjimas bei idėjos palaikymas įkvepia „Eko laboratoriją“ veikti ir toliau. Šiomis dienomis ekologija yra dažnai eskaluojama tema, taigi natūralu, kad atsiranda nemažai mitų, nepagrįstų dvejonių ir nuomonių, kad sukurtos „šiukšlinimo“ sistemos pakeisti nebeįmanoma. „Eko laboratorija“ siūlo pradėti ne nuo poliarinių meškų gelbėjimo, o nuo mažų dalykų, kuriuos kiekvienas galime atlikti čia ir dabar.

Dažnai žaisdami pagal nusistovėjusias taisykles pamirštame svarbias smulkmenas. Didžiosios įmonės, prekybos centrai, didieji kino teatrai dideles sumas išleidžia reklamai: tentams, lauko plakatams. Tentai yra puiki medžiaga perdirbimui – iš jos galima siūti rankines, diržus, vizitinių kortelių bei dokumentų dėklus, pinigines – daugybę funkcionalių daiktų. Taigi kiekvienas neišmestas, o atiduotas perdirbti, tentas įmonei atneštų dvigubą naudą – investuoti pinigai atliktų dvi funkcijas, be to įmonė prisidėtų prie aplinkos švarinimo. Gamybos pramonė taip pat „prigamina“ daug atliekų, kurios dažniausiai išmetamos, o galėtų būti perdirbtos. „Eko laboratorijoje“ iš medienos atliekų kuriami ženkliukai, iš sugedusių užtrauktukų – segės, iš „tekstilės maltinio“ – šlepetės, darbo knygų viršeliai, pieštukinės ir kt. Medžiagos, kurias galima panaudoti antrą kartą, dažniausiai nusėda sąvartynuose, nors galėtų tarnauti mūsų poreikiams.

„Eko laboratorija“ ragina prieš gaminant bet kokį gaminį susimąstyti, kaip kūrybiškai būtų galima panaudoti gamybos proceso atliekas bei pačius daiktus, kai baigiasi jų funkcionavimo laikas. Tai būtų mažas, tačiau reikšmingas, žingsnis sprendžiant aplinkos taršos problemas. Anglijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje jau antrą dešimtmetį klesti kūrybiškas perdirbimas – ieškoma įvairių sprendimų, kaip efektyviai panaudoti pramonės atliekas. „Eko laboratorija“ skatina šią iniciatyvą Lietuvoje ir siūlo įmonėms bendradarbiauti ir jų atliekas prikelti antram gyvenimui.

Visų, kurie domisi perdirbtais daiktais arba tiesiog ieško netradicinės dovanos, „Eko laboratorijos“ komanda lauks šį ketvirtadienį, nuo 14 iki 19 val., antrosiose atvirų durų dienose „Perdirbtos Kalėdos“, savo dirbtuvėse, A.Jakšto g. 9, Vilniuje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius