-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 03

Čikagos lietuvių „Rotary“ surinko per 70 000 dolerių insulino pompoms Lietuvos vaikams

Rugsėjo 28-ąją į „Old Oak Country Club, Homer Glen“, vykusį šeštąjį Čikagos lietuvių „Rotari“ klubo labdaros golfo turnyrą iš pat ryto rinkosi ne tik žaidimo entuziastai, bet ir geros valios tautiečiai. Tradiciškai labdaros renginyje dalyvavo „Rotary“ klubo nariai, jų šeimos, draugai, bendradarbiai, klientai ir visi, kurie neabejingi svetimo skausmui – tiek lietuviai, tiek amerikiečiai, save laikantys golfo entuziastais bei palaikantys rotarių vykdomus labdaros projektus bei mėgstantys smagią kompaniją ir turiningus renginius. Žinoma, didelio masto renginiai nevyktų be rėmėjų, šio labdaros golfo turnyro pagrindinis rėmėjas – „Republic Bank“ ir supratingi bei dosnūs žmonės.
Turnyro laimetojai
Turnyro laimėtojai / JAV LB krašto valdybos nuotr.

Didžiulė aukos suma

Pavalgius vakarienę ir pagerbus bei apdovanojus šių metų turnyro nugalėtojus Vladą Šimkų, Mindaugą Zamalaitį, Mantą Stuopį ir Vytautą Sruogą, prieš labdaros aukcioną „Rotary“ klubo prezidentas Linas Klimavičius priminė pagrindinę renginio intenciją ir pristatė garbės svečius iš Lietuvos – Jokubėlį su mama ir sesute. 

Jokubėlis – tai vienas iš pirmųjų vaikų Lietuvoje, gavusių Čikagos „Rotary“ klubo dovaną – insulino pompą.

Jokubėlis – tai vienas iš pirmųjų vaikų Lietuvoje, gavusių Čikagos „Rotary“ klubo dovaną – insulino pompą. Pristatydamas šeimą, klubo prezidentas sakė: „Labai norėjome iš Lietuvos į šį renginį atvežti gyvą mūsų siekio liudininką – vaiką, kad visi susirinkusieji pamatytų konkretų žmogų, iš pirmų lūpų išgirstų jo pasakojimą ir galėtų dar geriau suprasti ir pajausti, kokią galią turi jų dovanos ir parama mūsų projektams.“ 

Paklausius Jokūbėlio mamos – Giletos Lesienės iš Telšių pasakojimo apie ypatingą sūnelio ligą ir kaip ne tik vaiko, bet ir šeimos gyvenimas palengvėjo Čikagos Rotary klubui dovanojus insulino pompą, abejingų neliko. Dar giliau sujaudino parodytas trumpas dokumentinis filmas, kuriame Lietuvos ir Čikagos „Rotary“ klubų prezidentai Lietuvoje susitinka su globojamais ligoniukais, gydytojai pasakoja apie cukrinio debeto gydymą ir didžiulę insulino pompos galią gyvenant su šia liga.

Kas tą vakarą neatvėrė piniginės, tai bent braukė ašarą. Be dosnaus labdaros aukciono net 9 vakaro dalyviai aukodami nupirko 9 simbolinius balionus po 3 000 dolerių – simbolizuojančius insulino pompas! Susumavus visą labdarą, paaukota suma viršijo 80 000 dolerių! Ir kaip nesušuksi – pasaulį išgelbės gerumas ir meilė!

JAV LB krašto valdybos nuotr./Jokūbėlis
JAV LB krašto valdybos nuotr./Jokūbėlis

„Rotary“ klubo veikla nukreipta į Lietuvą

Pasak p. Lino, šio rudenėjančioje gamtoje susibūrimo pagrindinis nuo pat klubo veiklos pradžios tikslas – lėšų rinkimas „Rotary“ klubo labdaros projektams remti. Klubo prezidentas patikslino, kad didžioji dalis surinktų lėšų skiriama insulino pompų pirkimui ir jų persiuntimui į Lietuvą, pasirūpinimui, kad toji brangi ir labai palengvinanti ligoniukų gyvenimą priemonė pirmiausia pasiektų tuos, kuriems labiausiai reikia.

Juk tik dvi Europos Sąjungoje šalys – Lietuva ir Latvija – ligoniams nekompensuoja insulino pompų.

„Šiuo metu tai pagrindinis projektas, nors mes jau naudojame ir kitokius įrankius, kuriais darome spaudimą Lietuvos Sveikatos ministerijai siekdami, kad ligonių kasos pagaliau pripažintų, jog insulino pompos yra būtinos norint sureguliuoti mažųjų ligoniukų gliukozės kiekį ir kad tų aparatų įsigijimo kaštus padengtų ligonių kasos, – apie veiklos tikslus ir siekiamybes pasakoja Lietuvoje cukriniu diabetu sergančiais vaikais besirūpinančių „Rotary“ klubo vadovas. – Juk tik dvi Europos Sąjungoje šalys – Lietuva ir Latvija – ligoniams nekompensuoja insulino pompų.

Tai pasiekę, galėsime persiorientuoti į kitą projektą, kur taip pat stengsimės padaryti stipriausią įtaką ir suteikti maksimalią pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Tiksliai dar nežinome, kokia tai veikla, bet esame tikri, kad vienaip ar kitaip tai bus susiję su pagalba Lietuvoje gyvenantiems vaikams“.

Pagrindinis variklis – klubo nariai

Suprantama, kad užmojams įgyvendinti neužtenka vien gerų norų. Kas gi narius užveda ir neleidžia nurimti? „Mūsų klubo nariai yra pagrindinis variklis, kuris veža visą labdaros renginių organizavimą, – džiaugiasi klubo prezidentas ir tuojau pat priduria. – Bet tai sudėtingas ir daug pastangų reikalaujantis darbas. Todėl visi klubo nariai pagal savo galimybes, pomėgius, turimą laisvesnį laiką ir kitais būdais vienaip ar kitaip prisideda. Visi esame atsakingi už golfo turnyrui ir loterijos bilietų pardavimą, už rėmėjų pritraukimą, už prizų ir dovanų surinkimą tyliajam ir gyvajam aukcionams“.

Kalbėdamas apie daug padarytų darbų, kaip pasirūpinimą maistu, gėrimais, programa, marketingu, reklama, savanoriais ir kitais praktiniais ir organizaciniais reikalais, klubo vadovas neminėjo konkrečių pavardžių, tik sakė, kad visus darbus atlieka rotariai ir jų komanda. „Prieš bet kokio lygio renginį, darbais pasidaliname, dažnai susirenkame, diskutuojame, aptariame, įvertiname progresą ir ruošiamės tai svarbiai dienai. Žinoma, nieko negalėtume padaryti be mūsų rėmėjų geranoriškumo, supratingų dalyvių ir tų, kurie renginio metu altruistiškai išleidžia pinigus įvairiems žaidimams, konkursams, loterijoms ir aukcionams.

JAV LB krašto valdybos nuotr./Balionas
JAV LB krašto valdybos nuotr./Balionas

Auga Čikagos lietuvių „Rotary“ klubo gretos

Kalbėdamas apie klubo šerdį – narius, p.Linas pasidžiaugė, kad išeivijos rotarių gretos vis auga, vien šiais metais bendraminčių komandą papildė dar trys naujai atėję ir jau dabar klubo veikloje dalyvauja 28 nariai. Vyriškai logikai švelnumo ir lankstumo suteikia į „Rotary“ klubo veiklą įsijungiančios veiklios, kūrybingos, organizuotos moterys. Šiuo metu jų jau penketas.  

Kokių tikslų, siekių vedini į klubą buriasi tautiečiai? – paklausiau prezidento. – „Kiekvieno nario klubo veikloje dalyvavimo tikslai individualūs ir natūralu, kad gal šiek tiek skiriasi, tačiau visus vienija bendra mūsų klubo misija – teigiamų pokyčių siekimas tiek lietuvių bendruomenėje, tiek toje šalyje, kur veikiame, tiek mūsų tėvynėje ir pasaulyje“. Pašnekovas priminė, kad  „Rotary“ yra didžiausia humanitarinė organizacija pasaulyje „mes didžiuojamės galėdami būti dalimi tos galingos jėgos, kuri teigiamai pakeičia milijonų žmonių gyvenimus visoje planetoje“.

Tikslas – suteikti pagalba labiausiai jos laukiantiems

Šį pavasarį iš buvusio prezidento Lino Kliarskio klubo vairą į savo rankas perėmęs jaunesnysis Linas (Klimavičius) pastebėjo, kad jo, kaip prezidento, tikslas yra sukurti klube tokią atmosferą, kurioje nariams būtų malonu susiburti kiekvieną savaitę, pabendrauti vieniems su kitais, pasiklausyti įdomių svečių pasakojimų, pranešėjų paskaitų, padiskutuoti įvairiomis temomis, išsakyti savo nuomonę ir paklausyti, ką vienu ar kitu klausimu mąsto draugai ir kolegos.

JAV LB krašto valdybos nuotr./Registracija
JAV LB krašto valdybos nuotr./Registracija

„Mus visus lydi profesinė sėkmė, tačiau puikiai suprantame, kad pasaulyje yra didžiulių problemų ir labai daug žmonių, kurie neturi tokių galimybių kaip mes, todėl mes keliame aukštesnį tikslą – suteikti kaip galima daugiau pagalbos tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Žinoma, ženkliausia mūsų ir visų geros valios žmonių pagalba būna metinio golfo turnyro metu, t.y. šiuo renginiu“, – įsitikinęs jaunas vyras. 

Labdaros golfo turnyras atviras visiems

Pasidomėjus, kas gali dalyvauti „Rotary“ klubo organizuojamuose renginiuose, prezidentas patikino, kad visi norintys ir paaiškino: „Žinoma, mes esame apriboti golfo lauko pajėgumu, nes vienu metu gali žaisti tik 144 žaidėjai. Visuomet bilietus išparduodame, todėl teoriškai, jei būtų daugiau norinčių žaisti, šiame golfo klube daugiau sutalpinti negalėtume, tektų ieškoti didesnio klubo, bet tai mums maloni problema, kurią tikrai išspręstume“.

Po golfo turnyro žaidėjai ir svečiai renkasi į iškilmingą vakarienę, kurioje pateikiama pagrindinė renginio programa: aukcionas, apdovanojimai, paprastai susirenka apie 200 svečių. Jokių specialių reikalavimų dalyviams nėra, reikia tik registruotis ir įsigyti bilietą į renginį.

Galėsime apie $70,000 lėšų iš šio renginio skirti mūsų labdaros projektams, iš kurių didžiausias – insulino pompos Lietuvos vaikams.

Po sėkmingo labdaros renginio p. Linas sakė: „Esame labai laimingi, kad kiekvienais metais parduodame praktiškai visas vietas golfui ir vakarienei, todėl dalyvių skaičius jau kelinti metai išlieka stabilus. Sulaukiame 144 golfo žaidėjų ir apie 200 svečių vakarinėje renginio dalyje. Labiausia džiugina tai, kad kiekvienais metais viršijame parėjusių metų pinigų / aukų surinkimą. Paėjusiais metais surinkome per $50,000, o šiais metais pranokome visus lūkesčius – net $ 80, 500! Tai yra beveik dvigubai lyginant su pernai metais.  Spėjam, kad kai visos sąskaitos suplauks, išlaidos neviršys $10,000, tai galėsime apie $70,000 lėšų iš šio renginio skirti mūsų labdaros projektams, iš kurių didžiausias – insulino pompos Lietuvos vaikams.“

Parama mažiesiems ligoniukams ir švietimui

Pasidomėjus apie tolesnius rotarių veiklos planus, renginius ir numatytus darbus p. Linas sakė: „Iki šiol visas dėmesys buvo sutelktas į golfo renginį, nes nuo jo sėkmes tiesiogiai priklausys, kiek vaikų gyvenimų galėsime pakeisti juos pradžiugindami insulino pompomis. Turiu paminėti apie porą numatytų labai įdomių projektų/renginių ir plačiai Čikagos visuomenei. Pažadu, kad apie tai visuomenę informuosime tuomet, kai turėsime daugiau konkrečios informacijos.

Kiekvieno susirinkimo metu svarstome iš įvairių ne pelno siekiančių organizacijų gautus pagalbos prašymus ir stengiamės visiems suteikti kuo daugiau paramos. Pastaraisiais metais didžiausią dėmesį skiriame Lituanistinių mokyklų palaikymui.

Turime labai daug kilnių idėjų, esme kupini gerų norų, siekių, tik visiems sumanymams įgyvendinti trūksta laiko, todėl ir siekiame plėsti klubo gretas.

Šiuo metu vykdome projektą, kuriame numatyta šeštadienines mokyklas aprūpinti reikalingiausiais vadovėliais ir kitais vaikų ugdymui skirtais leidiniais, glaudžiai bendradarbiaujame su spaustuvėmis Lietuvoje. Ir toliau kuruojame mūsų klubo Pasaulio lietuvių centre (PCL) įsteigtos bibliotekos veiklą; Lietuvoje renkame naujas knygas, jas siunčiame į Čikagą. Pradėjome glaudžiai bendradarbiauti su Lietuvoje veikiančia labdaros organizacija “Mamų Unija”, ir jų vykdomu projektu “sergančio vaiko namučiai”.  Jau numatytas išplėstinis „Rotary“ projektas  šiam tikslui paremti.

JAV LB krašto valdybos nuotr./President
JAV LB krašto valdybos nuotr./Klubo prezidentas

Turime labai daug kilnių idėjų, esme kupini gerų norų, siekių, tik visiems sumanymams įgyvendinti trūksta laiko, todėl ir siekiame plėsti klubo gretas, pritraukti dar daugiau naujų, energingų, gebančių planuoti laiką narių, kurie padėtų dar labiau išplėsti mūsų veiklą.“

Pora mūsų valandų gali pakeisti našlaičio gyvenimą

Jaunatviškai energingas, ne pagal amžių sumanus, taktiškas, kuklus, paslaugus  ir be galo geros širdies Čikagos „Rotary“ klubo vadovas Linas Klimavičius ragina visus apsidairyti ir pasižiūrėti, kas vyksta už mūsų kasdienybes ribų: „Mes visi žinome, kiek mums yra svarbios mūsų šeimos, mūsų karjeros, mūsų hobi, tačiau raginu visus išeiti iš komforto zonos, kasdienines rutinos ir pamėginti rasti savyje jėgų, laiko, noro išsikelti ir sumąstyti, kaip įgyvendinti šiek tiek aukštesnius siekius.

Tie, kurie esame betarpiškai pajutę tą labdaros galią, manau, gal net egoistiškai, bet  jaučiame, kad gyvename pilnavertiškesnį gyvenimą.

Žinau, mes visi esame labai, labai užsiėmę ir turime begalę savų problemų ir rūpesčių, tačiau garantuoju, kad su šeima praleidę bent vieną sekmadienį gamindami maistą benamiams, lankant vaikų namus, pravedant užsiėmimus sunkiai sergantiems vaikams ligoninėse suprasite, kokią turite galią teigiamai paveikti gyvenimus tų, kuriems be jūsų galbūt daugiau ir nėra kuo pasidžiaugti. 

Tie, kurie esame betarpiškai pajutę tą labdaros galią, manau, gal net egoistiškai, bet  jaučiame, kad gyvename pilnavertiškesnį gyvenimą. Tai yra užkrečiantis, vežantis jausmas. Kai pamatai, kad pora valandų tavo darbo per savaitę gali kardinaliai pakeisti dešimčių vaikų gyvenimus, gal net išgelbėti jų gyvybes, tampa neįmanomu to pastoviai nesiekti. Tai yra viena iš stipresnių jausmų ar emocijų, kuri vienija tiek mūsų klubo narius, tiek visą „Rotary“ organizaciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius