Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 15

Didžiojo brolio sėkmės istorijos: Gintarė Gulevičiūtė per aštuonis mėnesius iš studentės tapo dėstytoja

„Lietuvoje sunku rasti elektroninio verslo ekspertų, ką jau kalbėti apie galimybę su jais nuolat bendrauti“, – teigia Gintarė Gulevičiūtė. Išvydusi Romano Zontovičiaus vardą mentorių sąraše, ji ypatingai nudžiugo ir nedvejodama pasirinko jį savo mentoriumi. Gintarės ir Romano pasiekimai išties žavi – per aštuonis projekto mėnesius studentė įgyvendino savo svajonę tapti Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja.
Gintarė Gulevičiūtė
Gintarė Gulevičiūtė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

LT Big Brother JAV komanda kalbina geriausiu 2013-ųjų metų mentoriumi išrinktą Romaną Zontovičių ir jį nominavusią mažąją sesę Gintarę Gulevičiūtę.

ROMANAS ZONTOVIČIUS, mentorius, gyvena ir dirba JAV, Silicio Slėnyje, yra GetJar (mobiliųjų programėlių platinimo bendrovės, įkurtos Ilja Laurso) pardavimų vadovas.

LT Big Brother nuotr./Romanas Zontovičius
LT Big Brother nuotr./Romanas Zontovičius

Gintarė GULEVIČIŪTĖ, gyvena ir dirba Vilniuje. Per aštuonis projekto mėnesius ši tuometė studentė įgyvendino savo svajonę tapti Mykolo Romerio universiteto dėstytoja.

Bendravimo intensyvumą lemia studentai

Romanas prisijungė prie projekto 2012 m. kaip LT Big Brother JAV regiono mentorius. Šiuo metu jis gyvena ir dirba Silicio Slėnyje, Kalifornijoje, GetJar (mobiliųjų programėlių platinimo bendrovėje, įkurtoje Ilja Laurso)  pardavimų vadovu.

Per dvejus metus mentorius dalijosi patirtimi net su keturiais mažaisiais broliais ir sesėmis. Prieš kelerius metus, gavęs elektroninį laišką su kvietimu tapti LT Big Brother mentoriumi, Romanas nedvejodamas prisijungė, nes jau buvo girdėjęs puikių atsiliepimų apie projektą.

Romanas, kaip ir kiekvienas vadovas, yra užimtas žmogus, tad prieš tapdamas mentoriumi dvejojo: ar bus pakankamai laiko kiekvienam studentui? Ar pavyks suderinti aktyvų darbą ir laisvalaikį su savanoryste?

Romanas, kaip ir kiekvienas vadovas, yra užimtas žmogus, tad prieš tapdamas mentoriumi dvejojo: ar bus pakankamai laiko kiekvienam studentui? Ar pavyks suderinti aktyvų darbą ir laisvalaikį su savanoryste?

Galiausiai jis nutarė globoti vieną mažąjį brolį ir sesę, kad galėtų susidaryti geresnį įspūdį apie visą programą (itin taktiškas lyčių lygybės atžvilgiu), ir tai pasiteisino.

Patirtis parodė, kad ši veikla suteikia daug teigiamų emocijų ir naudos abiem pusėms.

Paklaustas, kaip pavyko suderinti darbą, aktyvų gyvenimo būdą ir mentorystę, Romanas kuklinasi ir sako, kad mentorystė daug laiko neatima. Pokalbiams su kiekvienu globotiniu jis vidutiniškai skirdavo po valandą per mėnesį (projekto trukmė – 8 mėnesiai), neįskaitant apsikeitimų el. laiškais.

Pasak Romano, sėkmingas bendravimas labiausiai priklauso nuo pačių studentų – kuo žmogus aktyvesnis, tuo jis daugiau sugeba iš tavęs pasisemti patarimų. Bendravimas tarp mentoriaus ir studento nėra griežtai apibrėžtas ir, mentoriaus nuomone, tai yra didelis projekto pliusas, kadangi neįspraudžia į labai griežtus rėmus ir leidžia kalbėtis su žmogumi apie tai, kas jam iš tikrųjų tuo gyvenimo momentu labiausiai rūpi.

Romanas gyrė visus savo mažuosius brolius ir seses ir sako tikrai nesitikėjęs pats gausiąs iš projekto tiek daug naudos.

Kartais klausimai yra labai konkretūs, tada patarti būna lengviau (kaip pasirašyti gerą CV, kaip elgtis darbo pokalbio metu ir pan.), bet dažnai pokalbiai būna filosofiniai, padedantys žmogui pačiam atrasti savo karjeros ar gyvenimo kelią.  Romanas gyrė visus savo mažuosius brolius ir seses ir sako tikrai nesitikėjęs pats gausiąs iš projekto tiek daug naudos.

Pasak mentoriaus, „visi jo mažieji broliai ir sesės turi be galo optimistišką požiūrį į darbą bei gyvenimą, todėl su jais bendrauti – vienas malonumas“. Pagrindinis privalumas jų amžiuje yra jaunatviška energija, ambicijos, noras tobulėti ir pozityvumas, kurio dažnai pritrūksta į rutiną įsisukusiems profesionalams. Romanas yra kuklus ir nuopelnų dėl mažųjų brolių ir sesių pasiekimų nenori prisiimti: „Viskas, ką jie pasiekė, yra dėka jų pačių ryžto ir atkaklaus darbo, o kiek aš prie jų sėkmės prisidėjau, – neaišku.“ 

Geriausi patarėjai – artimieji

Romanas apgailestavo, kad jo karjeros pradžioje projektų, panašių į LT Big Brother, nebuvo, ir jokio oficialaus mentoriaus, galėjusio patarti, jis neturėjo. Šiuo metu viena svarbiausių patarėjų Romano gyvenime yra jo mama, su kuria jis kiekvieną savaitgalį kalbasi per „Skype“.

Romanas pataria ir skatina visus kuo daugiau bendrauti su artimaisiais ir klausti jų patarimų įvairiais gyvenimo klausimais. „Aš manau, kad kiekvienas žmogus, kuris bent kiek geriau išmano savo sritį, turi sukaupęs pakankamai žinių, kurias lengvai gali perduoti jaunimui – tik reikia nebijoti klausti ir mokėti klausytis”, – sako Romanas. T

Taip pat savo neoficialiu mentoriumi Romanas vadina buvusį savo vadovą Billą Scottą (GetJar), Harvarde tą patį suolą „trynusį“ kartu su Microsoft įkūrėju Billu Gatesu. Billui Romanas yra dėkingas už įgytas žinias ir suformuotus įgūdžius pardavimų srityje. Tačiau pats svarbiausias žmogus, nulėmęs Romano karjerą mobiliųjų technologijų sferoje, yra Ilja Laursas – GetJar įkūrėjas. „Ilja yra išmintingas verslininkas ir puikus vadovas. Su juo yra be galo įdomu pasikalbėti apie ne vien tik su darbu susijusius dalykus“, – teigė Romanas.

Mentorių reikia jau paauglystėje

Metų mentorius tvirtino, kad mentorių būtų gerai turėti jau 8–9-oje klasėje, ir, jei įmanoma, kuo daugiau, kad turėtum kuo platesnį ratą žmonių, kurie galėtų padėti atrasti savo kelią pasidalindami savo profesine bei gyvenimiška patirtimi.

Metų mentorius tvirtino, kad mentorių būtų gerai turėti jau 8–9-oje klasėje, ir, jei įmanoma, kuo daugiau, kad turėtum kuo platesnį ratą žmonių, kurie galėtų padėti atrasti savo kelią pasidalindami savo profesine bei gyvenimiška patirtimi.

Paklaustas, iš ko dar norėtų pasisemti patarimų ir gyvenimo išminties, Romanas paminėjo kadenciją baigusį Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų.

„Jis yra didis žmogus, aš jį labai gerbiu ir man būtų labai malonu su juo kada nors susitikti prie kavos puodelio ir pakalbėti apie gyvenimą“, – kalbėjo Romanas.

Geriausias metų mentorius norėtų padrąsinti tuos, kurie dar tik svarsto apie mentorystę, ir pataria nebijoti užsiimti šia veikla: „Manau, kad iš studentų gaunu žymiai daugiau gerų emocijų nei pats įdedu pastangų. Viskas pavyksta kažkaip natūraliai ir lengvai. Tik jiems to nesakykite”, – juokauja Romanas. Savo studentams skirtus patarimus kartais yra labai naudinga pritaikyti sau pačiam, o tai ne visada yra lengva. Į klausimą, kas yra sunkiausia mentoriaus darbe, Romanas trumpam susimąsto ir taria: “Žinote, sunkiausia yra pačiam save auklėti, todėl net ir metų mentoriui kartais labai reikia mentoriaus“.

Įspūdingi bendradarbiavimo rezultatai

Gintarė Gulevičiūtė prie projekto prisijungė 2013-aisias metais kaip Romano mažoji sesė. Tuo metu elektroninio verslo vadybos magistrantūrą studijavusi mergina norėjo pasinaudoti unikalia projekto suteikiama galimybe pabendrauti su savo srities ekspertais.

Platus profesinis ir geografinis dalyvių spektras yra vienas iš šio projekto privalumų: LT Big Brother apima įvairias mentorių veiklos sritis – nuo menų iki aukštųjų technologijų – ir yra vykdomas visuose pasaulio regionuose. Tai padeda studentams parinkti tinkamiausius mentorius.

„Lietuvoje gana sunku rasti elektroninio verslo ekspertų, ką jau kalbėti apie galimybę su jais nuolatos bendrauti“, – teigia Gintarė. Išvydusi Romano Zontovičiaus vardą mentorių sąraše, ji ypatingai nudžiugo ir nedvejodama pasirinko jį savo mentoriumi.

Gintarės ir Romano pasiekimai išties žavi – per aštuonis projekto mėnesius studentė įgyvendino savo svajonę tapti MRU dėstytoja. Labai džiaugiamės kartu su Gintare ir norime sužinoti, ko galėtų pasimokyti naujieji dalyviai, norintys pasiekti stulbinamų rezultatų.

Pasak Gintarės, bendravimas su Romanu vyko labai sklandžiai – abu rodė iniciatyvą, palaikė nuolatinį ryšį tiek elektroniniais laiškais, tiek susiskambindami. Nors studentę ir mentorių skyrė didžiulis atstumas (San Franciskas – Vilnius), jiems visgi pavyko susitikti. Netgi turėdamas labai įtemptą grafiką ir viešėdamas Lietuvoje vos kelias dienas, Romanas surado laiko susitikti su Gintare ir supažindinti ją su GetJar atstovybe Vilniuje bei jo darbuotojais. Šis vizitas Gintarei paliko neišdildomą įspūdį ir suteikė dar daugiau motyvacijos.

Kad Romanas yra ypatingas mentorius, įrodo ir tai, kad Gintarė, norėdama atsidėkoti, nominavo Romaną geriausio mentoriaus rinkimuose. Mergina pasakojo, kad Romanas yra labai įdomus žmogus, noriai besidalinantis savo įvairialype patirtimi. Pagrindinė pokalbių tema buvo susijusi su Gintarės magistro darbu, tačiau duetas dažnai diskutavo ir apie įvairius gyvenimiškus klausimus.

Romaną pelnytai galima vadinti vienu iš Gintarės magistro darbo vadovų – jis prisidėjo formuluojant iki tol neapibrėžtą elektroninio verslo koncepciją, supažindinimo ją su reikiamais srities ekspertais.

Romaną pelnytai galima vadinti vienu iš Gintarės magistro darbo vadovų – jis prisidėjo formuluojant iki tol neapibrėžtą elektroninio verslo koncepciją, supažindinimo ją su reikiamais srities ekspertais, kurie suteikė daug informacijos. Romanui Gintarė nuolat rašydavo, jei reikėdavo patarimų. Paskutiniais projekto mėnesiais – net kelis kartus per savaitę.

Pasiektas rezultatas džiugina ir Gintarę, ir Romaną – Gintarė aukščiausiu balu apsigynė magistro darbą, gavo lyderės apdovanojimą, kuris suteikiamas geriausiems aktyviems studentams, ir įgyvendino savo svajonę dirbti universitete.

Gintarė labai džiaugiasi sprendimu dalyvauti projekte bei dėkoja Romanui už jai suteiktą neįkainojamą pagalbą, kuri viršijo lūkesčius. Mergina visiems rekomenduoja dalyvauti projekte, būti aktyviems, žingeidiems ir siekti savo tikslų. „LT Big Brother projektas padeda įgyvendinti svajones, apie kurias kartais net nedrąsu pagalvoti“, – šypsodamasi užbaigia Gintarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius