Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 21

Didžiojoje Britanijoje klesti „nusikalstamas turizmas“: nauji duomenys šokiruoja

Vienas iš penkių įtariamų nusikaltėlių Didžiojoje Britanijoje yra užsienietis, atskleidžia naujausi duomenys.
Britų policija
Britų policija / AFP/Scanpix nuotr.

Kaip praneša portalas express.co.uk, statistika atskleidžia, kad Jungtinė Karalystė susiduria su „kriminalinio turizmo“ banga – praėjusiais metais kas tris minutes buvo sulaikoma po įstatymus pažeidusį užsienietį.

Tokie duomenys, paviešinti Nacionalinės nusikaltimų agentūros (National Crime Agency – angl.) ataskaitoje kelia baimę dėl žiaurių Balkanų kriminalinių grupuočių, valdančių platų tinklą kokaino prekyboje Didžiojoje Britanijoje.

Agentūra perspėja, kad albanų nusikalstamos grupuotės turi nemažai įtakos Jungtinės Karalystės organizuotam nusikalstamumui, taip pat dalyvauja kokaino prekyboje Londone.

„Nusikaltėliai iš Balkanų vis labiau plečia savo tinklą ir įtaką, formuodami tiesioginius ryšius su kokaino tiekėjais Lotynų Amerikoje“, – teigiama ataskaitoje.

„Pavojus kyla iš albanų kriminalinių grupuočių. Londonas yra pagrindinis jų taikiklis, tačiau jie kuriasi visoje Jungtinėje Karalystėje“, – teigiama ataskaitoje.

Duomenys, surinkti policijos ir paviešinti pirmą kartą, parodė, kaip Britanija tapo tikras rojus užsienio nusikaltėliams. Jie atskleidė, kad 172,732 – 9 proc. – iš 931,155 žmonių, sulaikytų 2016/17 m., buvo užsieniečiai, o ne vietiniai. Palyginti su praėjusiais metais šis skaičius padidėjo 16 proc.

Matthew Horne, minėtos agentūros atstovas, teigė, kad jiems labiausiai nerimą kelia nusikaltėliai iš Albanijos ir prekyba kokainu.

„Mes kalbame apie dešimtis tūkstančių svarų kiekvieną savaitę“, – teigė jis. Kad prekybos modelis veiktų, esą naudojamas smurtas. Baiminamasi, kad į tai įtraukta nekaltų žmonių.

Londone trečdalis sulaikytų įtariamųjų yra iš užsienio šalių. Tuo metu kalėjimuose Anglijoje ir Velse užsieniečiai sudaro 11 proc.

Straipsnyje taip pat primenamas praėjusio mėnesio atvejis, kai Truro Karūnos teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes lietuvių gaujai, šių metų sausio 10 d. apiplėšusiai juvelyrinę parduotuvę ir pagrobusiai brangenybių už beveik milijoną svarų.

Vienas liūdniausiai pagarsėjusių užsienio nusikaltėlių atvejų – 41-erių , kaip teigiama straipsnyje, lietuvio statybininko Arnio Zalkalns (pavardė vis dėlto yra latviška). Pastarasis buvo nuteistas už moksleivės Alice Gross Vakarų Londone pagrobimą ir nužudymą.

Pareigūnai perspėja apie didėjantį „kriminalinio turizmo“ keliamą pavojų.

Policijos tyrimus apsunkina masinė migracija, verslo globalizacija, interneto komunikacijos priemonės, taip pat tai, kaip lengvai žmonės gali keliauti aplink pasaulį.

Straipsnyje taip pat primintas atvejis, kai drąsūs praeiviai sutramdė peiliu ginkluotą paauglį, kuris puolė kitą jauną vyrą judrioje gatvėje, kol aplink išsigandusios šeimos tik stebėjo, kas vyksta. Aukos gyvybė buvo išgelbėta. Žiaurus užpuolimas įvyko Londone, sekmadienį.

Dar viename vaizdo įraše, nufilmuotame praeivio, matyti, kaip keturi vyrai sulaiko įtariamąjį ir atima didžiulį peilį iš jo.

Kitas vaizdo įrašas užfiksavo, kaip auka, maždaug 20-ies metų, susmukusi prie stovinčio automobilio, smarkiai kraujuoja.

Kai policijos sirenos pasigirsta, moteris, kuri filmavo smurtą, garsiai pareiškia: „Jis visas skendi kraujyje“.

Auka buvo nugabenta į ligoninę. Policija teigia, kad sulaikytas 16-metis įtariamasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius