-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 17

Dingstančios lietuvių siuntos: kas kaltas?

Ar gali būti taip, kad tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės gabenama siunta sumažėja kelis kartus? Gali, rodo žmonių patirtys. Kodėl taip atsitinka – supratimas skiriasi. Dalis siuntėjų mano, kad tai paslaugos teikėjo profesionalumo stoka ar net elementarios vagystės, vežėjai sako, jog problemų ne tik sau ir kitiems dažniausiai pridaro tvarkos nežinantys arba nesąžiningi žmonės, bandantys pasinaudoti privačiais kurjeriais draudžiamiems daiktams pervežti.
Kurjeriai per karantiną
Kurjeriai per karantiną / 123RF.com nuotr.

Kad dingo į JK gabenamas daiktas – faktas.

Tačiau vertinant jį, būtina atsižvelgti ir į kitus faktus.

O kad tokių situacijų netrūksta – liudija ir siuntėjai, ir vežėjai. Tik priežastys skiriasi.

Pasigedo daiktų ir profesionalumo

Vieną iš tokių istorijų didžiausiam Jungtinės Karalystės lietuvių naujienų portalui ANGLIJA.today šiomis dienomis papasakojo Lietuvos gyventojas.

Praėjusią savaitę iš Lietuvos į Šiaurės Airiją gyvenantiems tėvams vyras nusiuntė simbolinę dovaną – butelį šampano ir saldainių dėžutę. Kurjeris siuntą pristatė laiku, tačiau kai gavėjai ją išpakavo, liko abstulbę.

„Tėvai man paskambino, padėkojo už 3 saldainius, kuriuos rado dėžutėje. Sakė, kad kurjeris tik atidavė siuntą, paėmė pinigus ir, nieko neaiškinęs, išvažiavo“, – pasakojo vyras.

Nieko nelaukdamas jis iš karto ėmė aiškintis.

„Pirmiausiai pastebėjau, kad dėžės dugnas prapjautas ir vėl užklijuotas lipnia juosta. Lyg būtų bandoma nuslėpti“, – pasakojo ponas Ernestas.

Norėdamas išsiaiškinti priežastis – kodėl taip atsitiko – jis susisiekė su vežėju. Šis jam paaiškino, kad šampanas yra draudžiama prekė, todėl butelis greičiausiai buvo išimtas – įmonės vadovas nurodė, kad mikroautobusų vairuotojai turi tokią teisę, ši sąlyga įvardinta sutartyse su jais.

„Tikrai suprantu jų norą tikrinti siuntas – tai normalu, juk tokia jų pareiga, suvokiu patikros esmę ir reikalingumą. Tačiau tai galima padaryti civilizuotai, įspėti siuntėjus ir gavėjus.

Kaip klientas, iš paslaugos teikėjo noriu informacijos apie ribojimus, juk galima įspėti apie draudimus prieš paimant siuntinį.

Siuntos gavėjas irgi turi teisę žinoti ir apie atliktą patikrinimą, jeigu tokia procedūra buvo pasienyje, pareigūnai palieka savo skiriamuosius ženklus.

Šiuo atveju neįspėtas nei gavėjas, nei siuntėjas. Labai neprofesionalu.

O gal vairuotojai pasisavina siuntose esančius daiktus?“, – klausė vyras.

Jis savo nepasitenkinimą apie kompaniją išreiškė viešu įrašu feisbuke.

„Tada atsiliepė dar daugiau žmonių, kurie pateko į panašias situacijas.

Manau, kad visuomenė turi teisę apie tai žinoti. – Pasakojo vyras, prisiminęs, kad ir anksčiau dingdavo tarp valstybių pervežami daiktai. – Galbūt naudojamasi padėtimi, kaltė verčiama muitininkams.“

„Juodi sąrašai“

„Ne mes klientams keliame problemų, o jie mums. Visi yra informuoti apie siuntų gabenimo tvarką, draudžiamus pervežti daiktus. Tačiau vistiek juos deda.

Dėl to patiriame didelių nepatogumų: mikroautobuso patikra pasienyje užtrunka 2–3 valandas, siuntos išverčiamos, tenka jas sutvarkyti. O laikas mums labai brangus, galime pavėluoti į keltą, tokiu atveju vėluos siuntos visiems kitiems žmonėms.

Atsakomybė už draudžiamus daiktus tenka mūsų kompanijai, tai mums skiriama bauda, ne siuntėjui.

Žinau, atvejį, apie kurį kalbate. Tai buvo siuntinys į Šiaurės Airiją, jame buvo alkoholinių gėrimų. Jie draudžiami“, – sakė vežėjų, kurios paslaugomis skundėsi lietuvis, kompanijos atstovas.

Anot jo, kontroliuojančių įstaigų pareigūnai juos tikrina nuolat.

„Matyt, esame įtraukti į „juoduosius sąrašus“. Mus bet kada gali patikrinti vokiečiai, olandai, belgai, airiai – visų šalių, kurias kertame pareigūnai“, – pasakojo jau 20 metų šiuo verslu užsiimantis vyras.

Meluoja net močiutės

Jis pasakoja, kad kai kurie siuntėjai įžūliai meluoja – paklausus, ar nėra draudžiamų prekių, dievagojasi, kad ne, tačiau paaiškėja, kad tai buvo netiesa. Vyras pridūrė, kad vežėjai taip pat žymisi nesąžiningus klientus ir tarpusavyje dalijasi informacija, todėl jeigu žmogus kartą pamelavo dėl draudžiamų daiktų, yra tikimybė, jog ateityje jo siunta nebus paimta.

„Kartą Lietuvoje paėmėme siuntą iš garbaus amžiaus moters, klausėme: močiute, ar nėra nieko draudžiamo? Ji patikino, kad ką tik grįžo iš bažnyčios ir mums nemeluotų, o vėliau pamatėme, jog ten buvo įdėti 25 blokai cigarečių.

Mūsų tautiečiai – labai išradingi. Slepia draudžiamus daiktus balduose, deda į duris, o sulčių pakelyje gali būti paslėpta tabako.

Esame taip apgauti ne vieną kartą. Dėl to dabar prieš išvežant siuntas patys jas tikriname, kad nebūtų nemalonumų pasienyje“, – sakė vežėjas.

Tikrins dar griežčiau

Norint išvengti nemalonumų pasienyje jo atstovaujama įmonė paskelbė, kad nuo šiol siuntų patikra dėl draudžiamų daiktų dar labiau griežtinama – jų turinį bus galima patikrinti siuntėjo ir vairuotojo akivaizdoje, o jeigu tokia galimybė nebus sudaryta, vairuotojai turės teisę patikrą dėl draudžiamų daiktų atlikti patys.

„Nesvarbu, kokia siunta: dėžė, krepšys, paketas ar vokas.

Jeigu tokios mūsų sąlygos netenkina, rinkitės kitą vežėją“, – viešai informavo vienoje iš Europos Sąjungos valstybių registruota kompanija, kartu su pranešimu pridėjusi daugybę nuotraukų, kuriose matyti iš siuntų išimti draudžiami daiktai: dažniausiai cigaretės ir alkoholiniai gėrimai.

Kompanijos „Facebook“ paskyroje nurodoma, kokių daiktų siuntose būti negali, o interneto svetainėje nurodoma, kad paslaugas užsakęs žmogus sutinka su pervežimo taisyklėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius