Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 02

„Emigrantai“: daugiavaikei šeimai vienintelis išsigelbėjimas – Norvegija

Emigracija tūkstančiams žmonių yra tarsi išsigelbėjimas, ieškant stabilaus ir aprūpinto gyvenimo. Tokį išsigelbėjimo būdą prieš 8-erius metus pasirinko daugiavaikė Genotų šeima iš Biržų. Istoriją žiūrėkite šį antradienį 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ laidoje „Emigrantai“.
Laidos „Emigrantai“ stop kadras
Laidos „Emigrantai“ stop kadras / Laidos „Emigrantai“ stop kadras

Sutuoktiniai Rasa ir Vytautas šiandien juokauja, kad jiedu draugauja nuo darželio: „Kartu į darželį ėjome, kartu į mokyklą, kartu meilės laiškus rašėme ir 18-os susituokėme.“ Deja, nuostabi meilės istorija sulaistyta ašaromis ir lydima sunkumų, kuriuos pora kartu išgyveno. Tuo metu šeima augino keturis sūnus ir gyveno Biržuose. Rasai netekus darbo, šeima ryžosi pokyčiams: visi išvyko gyventi į Vilnių.

Vilniuje Rasa įsidarbino siuvykloje, o Vytautas – statybose. Tačiau Genotai vis tiek net neįsivaizdavo, ką reiškia gyventi be skolų. Jiems buvo įprasta vos gavus atlyginimą daugiau nei pusę jo iškart išdalyti kreditoriais tapusiems draugams.

Moteris sako, kad be galo skaudu girdėti kaltinimus, jog neturtingi Lietuvoje tampa tik tie, kurie nesistengia.

„Būdavo, skoliniesi iš vieno ir atiduodi kitam“, – šį antradienį laidoje „Emigrantai“ prisipažins Rasa. Moteris sako, kad be galo skaudu girdėti kaltinimus, jog neturtingi Lietuvoje tampa tik tie, kurie nesistengia. Ji sako, kad su vyru padarė absoliučiai viską, kas tik buvo jų valioje, bet dažniausiai aplinkybės jiems būdavo nepalankios.

„Aš dirbdavau po dvi pamainas: išeini dieną trečią valandą, grįžti ryte šeštą“, – gyvenimą Lietuvoje prisimena moteris. Be viso to, šeima nusprendė po savo stogu priimti dvi mergaites iš vaikų namų.

Užklupus ekonominei krizei, kai išmaitinti aštuonias burnas tapo nepaprastai sunku, sutuoktiniai pradėjo svarstyti galimybę emigruoti. Pirmasis į Norvegiją išvažiavo Vytautas, nes gavo konkretų darbo pasiūlymą. Tačiau turtais lyti nepradėjo. Rasa viena prižiūrėjo vaikus, o iš vyro siunčiamų pinigų dengė šeimos skolas. Praėjus metams, paskui vyrą į Norvegiją išvyko žmona su šešiais vaikais.

„Iš pradžių aštuoniese gyvenom 35 kvadratinių metrų bute“, – sako Rasa. Rasa gavo darbą siuvimo fabrike ir šeima atsikėlė gyventi į tarp miškų ir stulbinamo grožio fjordo įsikūrusį miestelį Itre Arną.

„Emigrantai“ – šį antradienį 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius