-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 30

Emigravusių ir grįžtančių balansas 2013-aisiais – geriausias per pastarąjį dešimtmetį

DNB banko vyriausioji ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka sako, kad šie metai emigracijos prasme buvo geriausi per pastarąjį dešimtmetį.
Turizmas
Turizmas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tvarus ekonominis augimas yra geriausia bazė ir mokesčių surinkimui, ir igalaikių „Sodros“ problemų išsprendimui, ir emigracijos problemos sprendimai. Šie metai emigracijos prasme buvo kone geriausi per paskutinį dešimtmetį: balansas tarp emigravusių iš šalies ir grįžtančių į šalį lietuvių buvo geriausias per pastarąjį dešimtmetį“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė J. Rojaka.

Ekonomistė pažymėjo, kad emigrantai po truputį grįžta, tačiau išvažiuojančiųjų skaičius vis dar yra dvigubai didesnis už grįžtančiųjų.

Ji nurodė, kas verslui kelia didžiausią nerimą: „Neapibrėžtumo pasaulyje, artimose rinkose yra labai daug. Neapibrėžtumo Lietuvoje irgi yra pakankamai. Mokestinės reformos ir neaiškumas, į kurią pusę tos reformos judės, taip pat prideda nerimo. Vienintelis dalykas, apie kurį galima šnekėti, yra finansų ministro patvirtinimas, kad  žadama didinti progresyvumą pajamų mokestyje.“

Savo ruožtu profesorius Romas Lazutka, vertindamas Vyriausybės darbą, nurodė, kaip buvo suvaldyti viešieji finansai.
 
„Viešieji finansai atrodo neblogai, nes mažai surenkama ir mažai išleidžiama. Dar ateina Europos Sąjungos parama – labai reikšminga pagal Lietuvos viešuosius finansus – ir tokiu būdu galima subalansuoti biudžetą, bet tik viešojo sektoriaus merdėjimo sąskaita. Mes tą ir turime, ir tai nėra geras sprendimas“, – kalbėjo profesorius.

Dar vieną blogą naujieną verslui įvardijo J. Rojaka: „Lietuva kaip mažesnių atlyginimų šalis tikrai neturi ateities – turėtume judėti kartu su technologinėmis naujovėmis, o tai reiškia, kad kvalifikuotų darbuotojų poreikis didės.  Signalas, kurį Vyriausybė siunčia darbo rinkai, nėra palankus. Tai reiškia, kad kuo aukštesnė darbuotojų kvalifikacija, tuo brangiau jis kainuos darbdaviui, o verslui tai nėra geros naujienos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius