-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 26

Europoje sąmyšį keliančios Jungtinės Karalystės pašalpos – kas gauna daugiausia

Po Jungtinės Karalystės derybų dėl išimčių Europos Sąjungoje, nesiliauja kalbos apie apribotas dirbančių imigrantų pašalpas naujiems atvykėliams. Premjeras Davidas Cameronas derybose nusitaikė į pačias didžiausias – vaiko mokesčių kredito ir darbuotojo mokesčių kredito išmokas, kurios šiuo metu padeda išgyventi milijonams britų ir imigrantų.
Jungtinė Karalystė apribos didžiausių vaiko pašalpų mokėjimą naujiems emigrantams.
Jungtinė Karalystė apribos didžiausių vaiko pašalpų mokėjimą naujiems emigrantams. / „Scanpix“/AP nuotr.

Minėtosios pašalpos nesunkiai atskiriamos nuo vadinamojo „pašalpų turizmo“, kuomet socialinė parama skiriama darbo neturintiems, vaikus auginantiems atvykėliams. Bene daugiausiai pinigų Didžiojoje Britanijoje iš vyriausybės gauna darbus turintys, tačiau per menkai uždirbantys žmonės.

Tam, kad būtų skiriama darbuotojo mokesčių kredito išmoka, nebūtina auginti vaikų ar rūpintis kitu žmogumi. Ši, tik žymiai mažesnės pašalpa, mokama ir menkai uždirbantiems vienišiams. Minimali suma išgyventi vienam žmogui Jungtinėje Karalystėje skaičiuojama 17102 svaro sterlingų (21916,66 eurų) per metus arba 1425,16 svaro sterlingų (1826,38 eurų) per mėnesį. Tokios algos negaunantys asmenys, priklausomai nuo aplinkybių, gali kreiptis dėl įvairios finansinės valstybės paramos.

„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas
„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas

Pašalpos Jungtinėje Karalystėje skaičiuojamos ne asmeniui ar šeimai, o „namų ūkiui“. Tai reiškia, kreipiantis dėl išmokų būtina nurodyti ir kitus tame pačiame būste gyvenančius žmones. Skaičiuojant pašalpas pridedamos ir tame pačiame name gyvenančių šeimos narių (pavyzdžiui, tėvų, brolių, seserų, pusbrolių) pajamos, mat laikoma, kad giminystės ryšiais susiję asmenys finansiškai padeda vieni kitiems.

Bene daugiausia pinigų Didžiojoje Britanijoje iš vyriausybės gauna darbus turintys, tačiau per menkai uždirbantys žmonės.

Taip pat įstatymai numato didesnę finansinę paramą skirti žmonėms, dirbantiems daugiau valandų. Pavyzdžiui, vienišai mamai pakanka dirbti 16 valandų per savaitę, kad gautų abi anksčiau minėtas pašalpas, tačiau jei ta pati mama dirbtų visu etatu – 40 valandų per savaitę, jai būtų mokama kur kas daugiau.

Pašalpos dydį lemia ne tik pajamos

Kiekvienam, prašančiam darbuotojo ir vaiko mokesčių kredito pašalpos, jos skaičiuojamos atsižvelgiant į individualias aplinkybes. Viena dviejų ir ketverių metų vaikus auginanti Diana dirba už minimalų atlygį 40 valandų per savaitę, tad per metus uždirba 13936 svaro sterlingus (17859,35 eurus). Licenciją turinčiai auklei už mažųjų priežiūrą moteris kas savaitę sumoka po 150 svaro sterlingų (192,23 eurų).

Moteris nuomojasi būstą ir gyvena tik su savo vaikais. Valstybinė mokesčių inspekcija, paskaičiavusi pajamas bei išlaidas ir atsižvelgdama į metinį lietuvės uždarbį bei išlaidas auklei, kas mėnesį skiria Dianai po 1152 svaro sterlingus (1476,32 eurų) darbuotojo ir vaiko mokesčių pašalpą. Tiesa, Didžiosios Britanijos vyriausybė apmoka išlaidas auklei tik tuo atveju, jei ši – oficialiai registruota bei turi reikiamą leidimą dirbti šį darbą.

Skaičiuojant pašalpas pridedamos ir tame pačiame name gyvenančių šeimos narių (pavyzdžiui, tėvų, brolių, seserų, pusbrolių) pajamos.

Dirbantys, tačiau tinkamos auklės nesamdantys vieniši tėvai netenka galimybės susigrąžinti iš valstybės išleistus pinigus. Šalyje gyvenantys imigrantai savo mažylius itin dažnai palieka prižiūrėti šeimos nariams arba kitoms, auklėmis dirbančioms, tačiau neregistruotoms moterims.

Tokiomis pačiomis sąlygomis kaip Diana gyvenantis, tiek pat uždirbantis Tomas, dviejų vaikų priežiūrą patikintis licencijos neturinčiai savo mamai, per mėnesį iš valstybės gauna kur kas mažiau – 678,47 svaro sterlingų (869,48 eurų) pašalpą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Britai protestuoja prieš konservatorių planuojamas taupymo priemones
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Britai protestuoja prieš konservatorių planuojamas taupymo priemones

Gali, bet nedirbi? Pats kaltas

Taip pat mokesčių kredito dydis priklauso nuo auginamų vaikų skaičiaus. Kuo daugiau vaikų prižiūri dirbantis žmogus, tuo daugiau pinigų jam skiriama. Skaičiuojant pašalpą atsižvelgiama ir į šeimos maitintojus bei jų skaičių.

Didžiosios Britanijos vyriausybė apmoka išlaidas auklei tik tuo atveju, jei ši – oficialiai registruota bei turi reikiamą leidimą dirbti šį darbą.

Jei vienas iš tėvų – nedirba, o antrasis – gauna minimalias pajamas, jiems finansinė parama skiriama, tačiau kur kas mažesnė, nei būtų skiriama dirbančiam tokiomis pat sąlygomis gyvenančiam vienišam tėvui. Vyriausybė, nustatydama pašalpą, atsižvelgia į nedirbantį tėvą, kuris gali susirasti darbą ir finansiškai prisidėti prie šeimos gerovės. Jei vienas iš maitintojų dėl sveikatos sutrikimų ar kitų priežasčių dirbti negali, pašalpos dydis kinta.

Agnė su vaikinu Johnatanu auginanti trejų mažylį, prižiūri jį pati, tačiau nedirbti renkasi sąmoningai, nors yra darbingo amžiaus ir niekuo neserga. Šeimą išlaikantis tėvas už minimalų atlygį dirba 30 valandų per savaitę, tad per metus uždirba 10452 svaro sterlingus (13394,51 eurus). Tokiai šeimai vyriausybė per mėnesį skiria 560,98 svaro sterlingų (718,91 eurų) pašalpas.

Jei Agnė pradėtų dirbti po 16 valandų per savaitę už minimalų atlyginimą bei per tą patį laikotarpį mokėtų auklei už mažylio priežiūrą po 100 svaro sterlingų (128,15 eurų), šeimos gaunama parama padidėtų 117 svaro sterlingų (149,94 eurų) per mėnesį. Tai reiškia, kad antram šeimos maitintojui pradėjus eiti į darbą, pašalpa padidėtų, tačiau didžiąją jos dalį tektų atiduoti auklei, taip pat Agnės alga šeimos biudžetą papildytų apie 450 svaro sterlingų (576,69 eurų) per mėnesį.

Derantis dėl išlygų Europos Sąjungoje ne kartą minėta, kad už minimalų atlyginimą dirbantys imigrantai kelia pavojų Didžiosios Britanijos biudžetui, mat kasmet darbuotojo bei vaiko mokesčių kredito pašalpoms skiriami milijonai.

Tačiau mokesčių inspekcijos pašalpų skaičiuoklė nurodo, kad minimalų atlyginimą, kuris šiuo metu yra 6,70 svaro sterlingo (8,59 euro) per valandą uždirbantis ir visu etatu dirbantis vienišas asmuo neturi galimybės gauti darbuotojo mokesčių kredito pašalpos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius