Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 05

Į D.Britaniją emigravusios lenkės ir lietuvės gimdo daugiau nei tėvynėje

Gimstamumo rodikliai tarp Rytų europiečių, atvykusių gyventi į Didžiąją Britaniją, padidėja dviem trečdaliais, remdamasis „Eurostat“ ir nacionalinės statistikos duomenimis, skelbia britų portalas „dailymail.co.uk“.
Nėštumas
Nėštumas / Fotolia nuotr.

Pavyzdžiui, lenkės Didžiojoje Britanijoje susilaukia vidutiniškai 2,16 vaiko, o gimtojoje šalyje vidutinis vienai moteriai tenkantis rodiklis tesiekia 1,30.

Lietuvė Didžiojoje Britanijoje vidutiniškai pagimdo 2,29 vaiko, o Lietuvoje šis rodiklis kur kas mažesnis: vienai moteriai čia tenka 1,60 vaiko.

Dar didesnį nerimą britams kelia Didžiojoje Britanijoje gimdančios rumunės. Rumunijoje vienai moteriai statistiškai tenka vos 1,25 vaiko, o Jungtinėje Karalystėje rumunė vidutiniškai susilaukia 2,93 vaiko.

Tuo tarpu britės per gyvenimą vidutiniškai susilaukia 1,84 vaiko, nors bendras gimstamumo rodiklis vienai moteriai šalyje siekia 1,91. Gimstamumas šalyje auga kasmet. Per dešimtmetį jis padidėjo jau 18 proc.

Daugiau pinigų – daugiau ir vaikų

Didžiosios Britanijos statistikos tarnybos duomenimis, gimstamumas auga ne dėl bričių sprendimo susilaukti daugiau vaikų, o dėl to, kad vaikus net kur kas dažniau nei gimtosiose šalyse, gimdo imigrantės.

Lenkės Didžiojoje Britanijoje susilaukia vidutiniškai 2,16 vaiko, o gimtojoje šalyje vidutinis vienai moteriai tenkantis rodiklis tesiekia 1,30.

Tarnyba tikina, kad imigrantės kartais specialiai planuoja nėštumą taip, kad gimdytų jau svečioje šalyje. Tačiau dar svarbesniu veiksniu statistikos ekspertai įvardija geresnes gyvenimo sąlygas užsienyje. Esą gaudami didesnes algas ir socialines išmokas nei tėvynėje imigrantai nutaria susilaukti ir daugiau vaikų.

„Gimstamumo rodikliai Lenkijoje ir Lietuvoje, kaip įprasta Pietų ir Rytų Europoje, yra labai žemi, tačiau iš tų šalių kilusios moterys Didžiojoje Britanijoje gimdo kur kas dažniau“, – teigia Didžiosios Britanijos statistikos tarnyba.

Spėjama, kad dabar, kai į Didžiąją Britaniją leista laisvai atvykti rumunams ir bulgarams, gimstamumas Didžiojoje Britanijoje dar padidės.

„Eurostat“ duomenimis, 2012 m. daugiausia vaikų susilaukdavo Turkijos (rodiklis 2,09 vaiko vienai moteriai), Islandijos (2,04), Airijos (2,01) moterys.

Mažiausiai vaikų vienai moteriai gimdavo Portugalijoje (1,28), Lenkijoje (1,30) ir Ispanijoje (1,32).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius