Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 08 /13:44

Į paskutinę kelionę išlydėtos Airijoje žiauriai nužudytos lietuvės

Po ilgai trukusio laukimo sekmadienį į Gedrimų (Telšių raj.) bendruomenės namus atsisveikinti su Airijoje nužudytomis 27-erių Jolanta Lubiene (Šantaite) ir jos aštuonmete dukra skubėjo artimieji, draugai, pažįstami, giminės. Savo namuose Airijoje, Kilorglino mieste, motina su dukra buvo nužudytos birželio 15-ąją. Pirmadienį jos palaidotos netoli Gedrimų esančiose Gadūnavo kapinėse.
Airijoje nužudytos lietuvės Jolantos Lubienės ir jos aštuonerių metų dukros laidotuvės
Airijoje nužudytos lietuvės Jolantos Lubienės ir jos aštuonerių metų dukros laidotuvės / Donatos Veliūtės-Kazlauskienės nuotr.
Temos: 1 Airija

Namo grįžo karstuose

Iš gausios šešių vaikų šeimos kilusiai J.Lubienei šį mėnesį būtų suėję 28-eri. Jeigu ne kraupi žmogžudystė, juodvi su dukra jau būtų besidžiaugiančios šeimos draugija, mat netrukus J.Lubienė su dukra turėjo grįžti į Lietuvą. Buvo nupirkti bilietai.

J.Lubienė planavo grįžti į Lietuvą ne tik paatostogauti. Jaunos moters rūpestis – slaugyti sunkiai sergantį tėvą Rimantą Šantą. Jis kaltino Lietuvos valdžią, kad mylima dukra privalėjo emigruoti. „Jei dukra būtų gyvenusi čia, taip nebūtų atsitikę“, – teigė jis.

Jaunų žmonių tragiškas atsiskyrimas palieka randus, bet mes negalime nieko pakeisti, galime tik pasimelsti. Sakė J.Šiurys.

Sekmadienį popiet motina su dukra buvo pašarvotos Gedrimų bendruomenės namuose. Jos parvežtos į cinkuotas dėžes įdėtuose baltuose kartuose, kurie atidengti nebuvo. Nors moters ir mergaitės kūnai buvo balzamuoti, šeima dėl pernelyg ilgo laiko, prabėgusio nuo žmogžudystės iki parvežimo, nusprendė jų neatverti. Šarvojimo salė skendėjo gėlėse, prie karstų padėtas pliušinis žaislas, griežė smuikininkė.

Policija slepia informaciją

Airijos policija prieš kurį laiką už grotų patupdė lietuvį Aurimą Andrušką. Kaip įtariama, jis lemtingąją birželio 16-ąją nužudė J.Lubienę ir jos aštuonerių dukrą.

Velionės tėvas R.Šanta pyko ant Airijos policijos, kad šie net artimiesiems neteikia informacijos apie vykstantį tyrimą. Nors įtariamasis lietuvis, artimieji teigė jo nepažinoję.

J.Lubienės vyras Marius minėjo, kad Kilorgline A.Andruška apsistojo prieš keletą mėnesių.

Sutuoktinis apie žmoną atsiliepė ypač gražiai: „Ji buvo mielas, geras žmogus... Airijoje planavome šiek tiek padirbti, o po to parvykti namo. Į šalį atvykome 2005 metais. Apie namus Jolanta daug kalbėjo pastaraisiais metais. Kartu buvome nuo tada, kai man buvo 19, o jai 17 metų“. M.Lubys jau kurį laiką dirbo Švedijoje, o jo žmona ir dukra gyveno Airijoje. Vyras savo šeimą paskutinį kartą gyvai matė balandį. Šeima kūrė planus keisti gyvenimą: žadėjo mažametę dukrą palikti gyventi Lietuvoje su tėvais, o patys vykti dirbti į Švediją. Deja, nelaimingas atsitikimas apvertė kurtus šeimos planus.

Jausmams išreikšti — užuojautos knyga

Įeinantys į šarvojimo salę galėjo palikti įrašą užuojautos knygoje. Šiurpus įvykis sukrėtė ne tik lietuvius, bet ir airius. Užuojautos knygoje jau buvo pasirašę 500 airių, o sekmadienį ir pirmadienį čia jausmus išliejo Gedrimų bendruomenės nariai, artimieji, draugai, pažįstami, giminės, gyvenantys Lietuvoje.

Apie užuojautos knygą pasakojo velionės vyras M.Lubys, kad Airijoje yra tokia tradicija jausmus išreikšti užuojautos knygoje.

Artimieji ir J.Lubienę su dukra pažinoję lietuviai bei airiai buvo sujaudinti šiurpaus įvykio. Į motinos ir dukros laidotuves atvyko ne tik žurnalistai iš visos Lietuvos, bet ir iš Airijos.

Palaikams parvežti reikėjo ypač didelės pinigų sumos, tad likimo nuskriaustai šeimai ypač dosniai aukojo ne tik gedrimiškiai, bet ir Airijos lietuviai, airiai, taip pat motinos ir dukros nepažinoję žmonės. Anksčiau minėta, jog kūnams pargabenti reikės 20 tūkst. eurų.

Graudino mergaitės žaislai

Rožės, lelijos, chrizantemos, gerberos ir kitos gėlės puošė šarvojimo salę, įspūdingi artimųjų vainikai su širdį draskančiais užrašais tik dar kartą pabrėžė, kad šeima J.Lubienę ir jos dukrą mylėjo. Jos artimiesiems buvo brangios ir svarbios. Prie užuojautos knygos taip pat padėti mergaitės „Lego“ kaladėlių žaisliukai.

Tarp motinos ir dukters karstų – pliušinis žaislas. J.Lubienės motina Ramutė Šantienė sakė, kad jis priklausė šviesios atminties antrokei, J.Lubienės dukrai. Mažametė augino ir tikrą šuniuką, kuris po įvykdyto nusikaltimo buvo prie nužudytosios. Deja, gyvūnas šiuo metu uždarytas į prieglaudą, tačiau senelis žada pasiimti ir auginti.

Nuotraukos prie užuojautos knygos ir prie karstų ypač jaudino apsilankiusius šarvojimo salėje. Ypač skaudžiai netektį išgyvenęs J.Lubienės sutuoktinis Marius išlydint veliones rankose stipriai suspaudęs nešėsi dukters žaisliuką.

J.Lubienė ir jos dukra buvo pašarvotos Gedrimų bendruomenės namuose, šiame pastate anksčiau veikė devynmetė mokykla, kurioje mokėsi ir Jolanta.

Atsisveikino pirmadienį

Būrys gedinčiųjų po ilgo laukimo su nužudytomis motina ir dukra atsisveikino pirmadienį. Apie 11 valandą iš Gedrimų bendruomenės namų laidojimo paslaugų įmonės „Malda“ darbuotojai išnešė J.Lubienės ir jos dukters karstus. Artimieji nešė velionių nuotraukas, šeimos nariai rankose laikė baltų rožių žiedus, baltas žvakes, o tėvas ir vyras M.Lubys – dukters pliušinį žaislą. Ašarą braukdami į paskutinę kelionę veliones išlydėjo sesuo Kristina Kulevičienė, motina Ramutė Šantienė, tėvas Rimantas Šanta, tėvas-vyras Marius Lubys ir kiti.

Moters ir mergaitės karstai padėti į juodos spalvos „Mercedes“ markės. Laidotuvių procesija pajudėjo iš Gedrimų bendruomenės namų ir keletą šimtų metrų ėjo pėsčiomis. Vėliau visi automobiliais ir autobusu pajudėjo į Gadūnavą, kur prelatas Juozas Šiurys ir klebonas Vaidotas Buivydas aukojo šv.Mišias. „Jaunų žmonių tragiškas atsiskyrimas palieka randus, bet mes negalime nieko pakeisti, galime tik pasimelsti. Nuoširdžiai pasimelskime palydint Jolantą ir jos dukrą į Amžinąją kelionę. Kiekvienas išsiskyrimas yra ženklas gyvenimo kelyje. Malda yra reikalinga tam, kad pasiektume amžinąjį didingumą“,- – sakė J.Šiurys.

Bene valandą aukotose mišiose meldėsi velionių artimieji, gedrimiškiai, draugai, šeimos nariai, giminės ir visi pažinoję Jolantą ir jos dukrą.

Liūdną valandą artimuosius palaikė gausus būrys žmonių. Po šv.Mišių motina ir duktė pėsčiomis palydėtos į Gadūnavo kapines. Iškasta duobė nuklota rožėmis, apsmaigstyta gėlėmis, specialiai paruoštoje vietoje uždegtos žvakės. Amžinojo poilsio motina Jolanta kartu su dukra atgulė į naują kapą, kuriuo nuolat rūpinsis artimieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius