-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 09

Istorinis triumfas: į vergovę Britanijoje pakliuvę lietuviai laimėjo bylą prieš išnaudotojus

Pirmadienį Britanijos Aukščiausiame teisme paskelbtas istorinis nuosprendis. Teismas pripažino, kad du britai yra asmeniškai kalti dėl lietuvių išnaudojimo.
Vištų ūkis
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiau nei prieš dešimtmetį 11 lietuvių įsidarbino vištų gaudytojais, jiems buvo pažadėtas lengvas ir gerai apmokamas darbas. Nukentėjusieji nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų ir nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikomos fizinės ir materialinės bausmės.

Jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų. Buvo mokamas žymiai mažesnis, nei pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba, migrantai buvo pjudomi šunimi.

Ši šiuolaikinės vergovės byla tęsiasi nuo 2015 m., tautiečius verbavęs lietuvis Edikas Mankevičius ir du britai Darellas Houghtonas ir jo žmona Jacqueline Judge teisiami tiek Lietuvoje, tiek Didžiojoje Britanijoje.

Kaip praneša „Reuters“, pirmadienį paskelbtas nuosprendis – istorinis, nes paprastai tokiose bylose atsakyti turi įmonė, bet ne fiziniai asmenys.

Visgi nuosprendį skelbdamas teisėjas pažymėjo neabejojantis, kad britų pora žinojo apie nežmoniškas sąlygas ir elgesį su lietuviais. Pora proceso metu tai neigė ir bandė dangstytis įmone „DJ Houghton Catching Services“ bei kaltę vertė E.Mankevičiui.

Kaip „Reuters“ komentavo lietuviams atstovavusi advokatė Mary Westmacott, šis nuosprendis paveiks ir įmonių atstovus, ir vadovus, nes dabar jie gali būti priversti sumokėti padarytą žalą iš savo kišenės.

Anot jos, paprastai daug lengviau įrodyti, kad įmonė pažeidė savo įsipareigojimus. Gerokai sudėtingiau įrodyti vadovų asmeninę atsakomybę ir tuo buvo sėkmingai naudojamasi.

„Ši byla parodo, kad jei esi įmonės atstovas ar vadovas ir išnaudoji darbuotojus, gali asmeniškai už tai atsakyti ir negali prisidengti įmone“, – sakė advokatė.

Kokia lietuviams bus skiriama kompensacija, teismas spręs vėliau.

Tai jau ne pirmoji byla, kurią pralaimi minėta britų porelė, 2016 m. grupė į šiuolaikinę vergovę patekusių lietuvių taip pat laimėjo bylą ir prisiteisė milijonines kompensacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius