Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 11

Lietuvės patirtis: kiek darbų reikia dirbti, kad išgyventum Vokietijoje

Daugiau nei metus klestinčioje Vokietijoje gyvenanti telšiškė Sandra Bagužaitė sako, kad ši šalis ekonomiškai tvirta atrodo tik iš šalies: „Dauguma vokiečių turi po du ar tris darbus, nes kitu atveju išgyventi nebūtų įmanoma.“ O krizės parklupdytoje Portugalijoje palangiškė Danutė Leščinskaitė sako galinti išlaidauti kur kas drąsiau nei Lietuvoje.
Padavėja
Padavėja / 123rf nuotr.

Baigusios studijas Lietuvos edukologijos universitete kurso draugės Sandra ir Danutė pasuko skirtingais keliais: Sandra ne itin sėkmingai kabinosi į darbo paieškas Lietuvoje, o Danutė išsyk po studijų patraukė į Portugaliją.

Šiuo metu Danutė, baigusi Tarptautinių santykių magistro studijas Porto mieste, džiaugiasi geru darbu ir visus poreikius leidžiančiu patenkinti atlyginimu. Vokietijoje gyvenanti Sandra sako, kad sėkminga ekonomine padėtimi besigiriančioje Vokietijoje ne tik emigrantams, tačiau ir patiems vokiečiams rasti darbą nėra lengva, o norint išgyventi – vieno neužtenka.

„Vokietijoje dirbau padavėja vietos restorane, šiuo metu ieškau kito darbo. Dirbdama padavėja uždirbau daugiau nei Lietuvoje, tačiau gyvenant Vokietijoje tokio atlyginimo nepakako“, – pasakoja Sandra. Nors mergina dirbo iki 11 valandų per dieną, geresnės finansinės padėties, nei buvo susikūrusi Lietuvoje dirbdama tą patį darbą, jai pasiekti nepavyko.

Nors mergina dirbo iki 11 valandų per dieną, geresnės finansinės padėties, nei buvo susikūrusi Lietuvoje dirbdama tą patį darbą, jai pasiekti nepavyko.

Tarptautinėje skrydžių kompanijoje „Lufthansa“ ir tarptautinės prekybos konsultante Porto mieste besidarbuojanti Danutė sako, kad čia uždirba daugiau, nei uždirbtų Lietuvoje: „Dirbant Portugalijoje mano atlyginimas yra daug didesnis. Žinoma, Portugalija nėra iš tų šalių, kur galima uždirbti daug, bet atlyginimas patenkina daugelį mano poreikių. Ir susitaupyti galima, ir papramogauti.“

Portugalai žiemomis šąla

Lietuvės džiaugiasi, kad transporto sistema tiek Portugalijoje, tiek Vokietijoje yra labai gerai išvystyta, o ir kainos pernelyg nesikandžioja. Tolėliau nuo Porto centro gyvenanti Danutė už 27 eurus miesto transportu naudojasi visą mėnesį.

Daugiau nei 100 km iki artimiausio žymaus didmiesčio Brėmeno keliaujanti Sandra sumoka 21 eurą, o nuvykusi ten nuo 9 ryto iki 3 val. nakties gali naudotis visu miesto viešuoju transportu.

„Tai nėra brangu, nereikėtų šių sumų versti litais – juk ir pajamas gauname eurais. Tai beveik tas pats, kas Lietuvoje sumokėti 21 litą“, – aiškina Sandra.

Nors maisto produktų kainos Portugalijoje ir Vokietijoje panašios, būsto nuomos kainos skiriasi stipriai: Porto mieste gyvenančiai Danutei nuoma ir komunaliniai mokesčiai atsieina 260 eurų, Vilhelmshafene būsto nuoma Sandrai atsieina 500 eurų.

Tiesa, mokestis už šildymą Portugalijoje gana brangus, todėl, Danutės teigimu, dauguma portugalų žiemas praleidžia šaltuose namuose.

Išviliojo meilė, sugrąžins darbas

Į Portugaliją Danutė patraukė studijuoti magistro, mat dar bakalauro studijų metais mergina dalyvavo „Erasmus“ studentų mainų programoje ir taip pažino bei pamilo šią šalį.

Danutė sako, kad Portugalijoje ir gyvenimo kokybė jai pasirodė geresnė, ir žmonės malonesni.

„Mano pasirinkimui daug įtakos turėjo dalyvavimas programoje „Erasmus“. „Turėjau galimybę studijuoti viename iš seniausių Europos universitetų Coimbros mieste ir išmokti portugalų kalbą. Vėliau labai norėjau kalbos žinias patobulinti, tad vienintelė galimybė tai padaryti buvo grįžus Portugaliją. Taip prasidėjo mano gyvenimas šioje šalyje“, – pasakoja Danutė.

Danutės kurso draugę Sandrą į Vokietiją išviliojo meilė, sutikta Norvegijoje: „Daugiau nei metus dirbau aukle Norvegijoje. Tiek darbu, tiek savo finansine padėtimi buvau patenkinta. Tačiau ten susipažinau su vienu vokiečiu. Po pusės metų nutarėme, kad kelsiuosi gyventi pas jį, į Vokietiją. Nors visada sau kartojau, kad Vokietijoje tikrai nenorėčiau gyventi (nepatiko nei kalba, nei pati šalis), tačiau meilė nuvedė būtent ten.“

LRT.lt pašnekovės džiaugiasi, kad svečiose šalyse jos buvo draugiškai sutiktos vietinių. Danutė sako, kad Portugalijoje ir gyvenimo kokybė jai pasirodė geresnė, ir žmonės malonesni.

Tačiau abi merginos prisipažįsta, kad į Lietuvą jas nesunkiai sugrąžintų geras darbo pasiūlymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius