-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 21

Lietuvis veganas Airijoje ieško nuomininko: taisyklės kaip kalėjime, už pažeidimus – baudos

Lietuvio Mindaugo skelbimas, kuriame jis ieško nuomininko, Airijoje tapo interneto sensacija. Kone puslapio ilgio skelbime vyras nurodė, kad būsimasis sugyventinis turės laikytis griežtų dvasinio gyvenimo taisyklių, o jei jas pažeis, turės mokėti pinigines baudas, rašo „Irish Times“.
Veganas
Veganas / 123rf.com nuotr.

Dalį dienos siuntas išvežiojantis Mindaugas prieš dvi savaites nuomos skelbimų portale myhome.ie paskelbė žinią, kad išnuomotų kambarį. Tai nebuvo įprasta žinutė. 2154 žodžių skelbime nurodyta, kokios taisyklės galioja name, kuriame apsigyventi siūloma naujakuriui.

Būsimasis nuomininkas gaus premijas, jei griežtai laikysis visų nurodymų, arba mokės baudas, jei jo gyvenimo būdas bus pripažintas neharmoningu. Tarp taisyklių – privalomos Tai Či mankštos, draudimas turėti įprastą automobilį, valgyti mėsą ir vartoti kitus kasdienius produktus.

Kandidatas gali pasirinkti, ar kasdien užsiimti „dvasingumo praktika“, ar, to nedarant, kas mėnesį mokėti 40 eurų baudą tol, kol „gaus daugiau informacijos apie dvasinį gyvenimą“.

Taip pat numatyta, kad kandidatas gali pasirinkti, ar kasdien užsiimti „dvasingumo praktika“, ar, to nedarant, kas mėnesį mokėti 40 eurų baudą tol, kol gaus daugiau informacijos apie dvasinį gyvenimą.

Skelbimas akimirksniu pasklido internete. Dalis žmonių tiesiai vadino tokį gyvenimo būdą kultu, ekofašizmu, o „Irish Times“ apsilankė Mindaugo namuose ir pasiteiravo, kodėl vyras toks griežtas būsimiems nuomininkams.

Padirbęs mėsininku tapo veganu

Iš išorės namas, kuriame siūloma apsigyventi, nėra toks, į kurio duris mielai pasibelstum. Namo Brėjuje fasadas apšepęs, seniai nedažytas ir išsiskiria iš kitų ramios, prižiūrėtos gatvės pastatų. Pievelėje priešais namą stovi ant plytgalių užkeltas automobilis.

Prie durų pasitinka 34 m. Mindaugas, kurį draugai vadina Minda. Anksčiau dirbęs mėsininku dabar šis vyras – radikalus veganas ir šio namo, kurio gyventojams taikomos itin griežtos taisyklės, valdovas.

Paklaustas, kaip sutaria su kaimynais, Minda gūžteli pečiais. „Nelabai gerai“ – kūnas sufleruoja atsakymą.

„Šitas vyrukas neblogas, – rodydamas į gretimas duris sako Minda. – O kiti yra siauro akiračio, deja.“

Panašiai jis atsiliepia ar apie skelbimą kritiškai pasisakiusius žmones. Minda sako suprantąs, kad jo skelbimas buvo neįprastas ir priduria, kad iš esmės reakcija į jį vis dėlto buvo teigiama. Po skelbimų Minda sako suradęs tris nuomininkus, o kurį iš jų pasirinks, nutars po patikrinimų.

Gyvena keturiese

Šiuo metu kartu su Mindaugu name gyvena ir griežtų jo taisyklių paiso trys vyrai: keturiasdešimtmetis Aleksas iš Ukrainos, 31 m. airis Owenas ir 22 m. krotas Boranas.

Tuo metu, kai juos aplankė žurnalistai, buvo ankstyvas sekmadienio rytas. „Tokiu metu tokio amžiaus vyrai, tikėtina, turėtų būti pagiringi. Tačiau tik ne šiame name. Čia gyvena absoliutūs blaivininkai“, – rašo „Irish Times“.

Vietoj alaus vyrai pusryčiams valgė įvairų vaisių tyrę, patiektą iš melionų išskobtuose dubenėliuose.

„Akivaizdu, kad šeimininkas ir valdovas čia yra lietuvis Minda, o airis Owenas – jo svajingas leitenantas“, – rašo „Irish Times“.

Mindos idėja yra ta, kad šio namo gyventojai būtų sujungti ne tik socialiniais ir ekonominiais saitais, tačiau, kad harmoningai veiktų visų jų kūnai, mintys ir sielos, -

Owenas dirba dvasinio gyvenimo pokyčių treneriu. Už valandą jo paskaitos „Skype“ klientai moka po 50 eurų.

„Minda siekia, kad šio namo gyventojai būtų sujungti ne tik socialiniais ir ekonominiais saitais, bet ir harmoningai veiktų visų jų kūnai, mintys ir sielos“, – teigia Owenas.

Paklaustas, ar toks gyvenimo būdas nėra kultas, Minda nesutrinka.

„Kultas? Ne. Bet, jeigu tu neprisijungi prie mūsų, reiškia tu jungiesi prie materialios visuomenės kulto: naujos mašinos, didesni namai ir atsisakymas atiduoti bent 10 proc. to, ką sukaupei. Jei nori priklausyti tokiam kultui, tavo pasirinkimas. Aš tavęs neteisiu. Nieko nelaikau“, – aiškina jis. 

Pirmasis kartu su lietuviu apsigyveno airis Owenas, su kuriuo Minda susipažino žaliavalgių renginyje Brėjuje. Kitus du gyventojus lietuvis susirado pagal skelbimus internete.

Ukrainietis Aleksas pripažįsta, kad namo taisyklės iš pradžių jam atrodė keistos ir nesuprantamos, tačiau vėliau jis suprato tokio gyvenimo tikslą. „Jeigu aš turiu gitarą, bet ja nesinaudoju, kodėl ji turi gulėti mano kambary, kodėl jos neturėtume pasidalinti?“ – bando aiškinti tokio gyvenimo būdo idėją Aleksas, tačiau sulaukia Mindos replikos, kad gitara – ne pats geriausias pavyzdys, ir nutyla.

Nurodo, kiek miegoti

Namo kiemelyje vazonuose auga daržovės. Šalia stovi palapinė, kurioje Minda kartais miega net žiemą. Šalia – batutas, ant kurio vyrai kasdien šokinėja, nes „šokinėjimas stimuliuoja limfų sistemą“.

Sekmadieniais namo gyventojams privaloma visiems kartu eiti į miesto pirtį. Be to, Mindos nurodymu, vyrai turi laiku eiti miegoti ir keltis, o jei šias taisykles pažeidžia, turi susimokėti.

Pasiteiravus, ar tokia nuomininkų kontrolė nėra perdėta, Minda sako, kad taisyklės nustatytos pačių vyrų gerovei ir bendrai harmonijai pasiekti.

„Ko jūs galėtumėte tikėtis iš žmogaus, kuris tinkamai nepailsi? Kokia jo nuotaika bus kitą rytą? Tie, kurie turi privilegijų žinoti, yra įpareigoti daryti“, – aiškina lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius