Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 12

Lietuviška Kalėdų mugė „Mažojoje Londono Lietuvoje“ – visai, kaip tėvynėje

Lietuvių gausiai apgyventame Londono Becktono rajone emigrantai surengė tradicija tapusią lietuvišką Kalėdų mugę. Artėjančias šventes rankdarbių meistrai siūlė pasitikti avint šiltas vilnones kojines, deginant gryno vaško žvakes, mėgaujantis lietuviškais mėsos gaminiais bei puošiantis rankų darbo papuošalais.
Akimirka iš lietuviškos Kalėdų mugės Londone
Akimirka iš lietuviškos Kalėdų mugės Londone

Becktono bendruomenės centre vykusiame renginyje dalyvavo apie 20 prekybininkų. Kaip prieš renginį teigė mugės organizatoriai, šiemet vietas prekybai išgraibstė labai greitai, tad dėl vietos stokos ne visi norintieji galėjo dalyvauti.

Plevėsuojant trispalvei susirinkusius lietingą dieną paragauti žvėrienos gaminių iš Lietuvos miškuose sumedžiotų gyvūnų kvietė mėsos prekeiviai. Čia pat buvo galima įsigyti ir kirstų kalėdinių eglučių bei pačių įvairiausių šventinių papuošimų namams.

Nors emigrantai į mugę rinkosi negausiai, visi galėjo rasti tai, ko širdis geidžia. Kiekvienas prekeivis maloniai pasakojo apie savo rankų darbo gaminius arba parduodamas prekes. Kaip ir visose Kalėdų mugėse, šioje siūlyta įsigyti arbatų, rankų darbo muilų, atvirukų bei žvakių, įvairių skanėstų šventiniam stalui. Dauguma mugėje prekiavusių emigrantų viską gamino savo rankomis, tad ir kainos nesikandžiojo.

Kiekvienas prekeivis maloniai pasakojo apie savo rankų darbo gaminius arba parduodamas prekes.

Tarp tautiniais raštais margintų kojinių bei kepurių vietą rado ir savo gamintais papuošalais su Swarovskio kristalais bei savo vardo kvepalais prekiaujanti Daiva Dawood. Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių išgarsėjusi lietuvė džiaugėsi galimybe pabendrauti su tokia gausia Becktono lietuvių bendruomene, mat pati gyvena kitoje miesto pusėje.

Becktono rajonas – „Mažoji Lietuva“

Ypatingo susirinkusiųjų dėmesio sulaukė ir karšto maisto kampelis, kuriame vieno lietuviško restorano darbuotojai kvietė paskanauti kebabų, cepelinų, tinginio bei kitų tradicinių patiekalų ir tauriųjų gėrimų. Dar neįpusėjus renginiui cepelinai buvo išgraibstyti, mat mugės lankytojai apsipirkdami spėjo ir išalkti.

Tarp emigrantų itin populiarūs rankdarbiai sulaukė ypatingo susirinkusiųjų dėmesio. Moterys traukė prie įspūdingų ir labai paprastų papuošalų, vaikus masino megzti bei rankomis siūti žaisliukai. Rankdarbių autoriai visiems norintiems pasakojo, kaip gimė vieno ar kito daikto idėja, kiek užtruko pasiūti senove alsuojančią lėlę ar išlieti žvakę.

Lietuviška kalėdinė mugė Londone emigrantams kasmet tampa proga susitikti, pabendrauti bei prisiminti tautines tradicijas ar įsigyti tėvynėje įprastų šventinių gaminių. Rankdarbių gamintojams tai proga pristatyti savo kūrinius ir akis į akį susitikti su klientais, nes dažniausiai prekyba vyksta internetu.

Becktonas – vienas iš labiausiai lietuvių mėgstamų Londono rajonų. Čia veikia lietuviškas prekybos centras, knygynas, grožio salonai, lietuviška mokykla, šokių bei sporto būreliai vaikams, o lietuviškai kalba bene kas trečiame name gyvenantys žmonės.

Emigrantai šį rajoną jau daugybę metų vadina „Mažąja Lietuva“, mat ant rajone stūksančio kalno esančios metalinės konstrukcijos jau kelerius metus patriotiškų vandalų naktimis nudažomos trispalve. Užpaišius trispalvę, netrukus ji vėl atsiranda, tarsi pranešimas, kad šis rajonas – lietuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius