Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 03

Lietuvių benamių gretos Didžiojoje Britanijoje – vienos gausiausių

Didžioji Britanija susirūpino, kad šalyje elgetaujantys žmonės prašyti išmaldos eina lyg į darbą ir susirenka didesnę sumą, nei per metus vidutiniškai uždirba eilinis darbuotojas. Be to, suskaičiuota, kad didžioji dalis elgetų visai ne benamiai ir dažnai ne Didžiosios Britanijos piliečiai. Lietuviai pagal tautybę rikiuojasi trečioje vietoje, rašo „The Sun“.
Mergina kalbina elgetą.
Mergina kalbina elgetą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Elgetauti Didžiojoje Britanijoje draudžiama. Už išmaldos prašymą gresia ir baudos, tačiau kol kas Didžioji Britanija kur kas daugiau išleidžia kovai su elgetavimu nei susirenka baudų. Kasmet kovai su elgetavimu šalis išleidžia dešimtis milijonų svaro sterlingų. 

Ir tai suma, neskaičiuojant geradarių į popierinius kavos puodelius sukčiams sumetamų monetų. 

Policija suskaičiavo, kad tarp vargetų sukčių sutikti anaiptol ne retas atvejis. Tarp visų Didžiosios Britanijos benamiais apsimetančių elgetų net 80 proc. turi namus. Maždaug tiek pat vargšų turi priklausomybių ir išmaldą išleidžia svaigalams.

Vienos Londono labdaros organizacijos vadovas Jeremy Swainas pabrėžia, kad išmalda – tai ne pagalba, nes paprastai jie atgula narkotikų pardavėjų kišenėse. 

„Duoti išmaldos – tai ne geradarystė. Netgi daugiau – elgetai jūsų duoti pinigai gali būti mirtini, o monetos nusėsti nusikaltėlių kišenėse.  Be to, nėra jokių įrodymų, kad atsisakymas duoti išmaldos didintų nusikalstamumą“, - sakė jis. 

Maksimali už elgetavimą skiriama bauda Didžiojoje Britanijoje siekia 1000 svaro sterlingų. Nubaustų už tai žmonių per pastaruosius metus padaugėjo dvigubai.

Tuo pačiu 30 proc. išaugo ir benamių skaičiai. Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje maždaug 3569 žmonės dedasi esantys benamiais. 

Pagal oficialią statistiką 1388 iš jų yra Rumunijos, 639 – Lenkijos, 227 – Lietuvos piliečiai. Pastaruoju metu smarkiai padaugėjo ir bulgarų. Jų dabar Didžiojoje Britanijoje benamiais dedasi 119.

Elgetos Didžiojoje Britanijoje

Vienas iš elgetų „The Sun“ pasakojo per dieną surenkantis apie 500 svaro sterlingų arba 2,5 tūkst. svaro sterlingų per savaitę arba net 130 tūkst. svaro sterlingų per metus.Ir jis toli gražu nebuvo benamis.

Kita elgetaujanti moteris prisipažino išmaldos prašyti einanti tiesiai po darbo biure, nes nori nusipirkti naują virtuvės baldų komplektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius