-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 02

Lietuvių vaikų žinios Didžiojoje Britanijoje tokios pat prastos, kaip somaliečių

Oksfordo universiteto mokslininkai paneigė britų nuogąstavimus, kad vienoje klasėje su kitakalbiais imigrantais besimokantys jų vaikai parengiami prasčiau nei tie, kurių klasėse visų moksleivių gimtoji kalba yra anglų. Tyrimą atlikę mokslininkai Steve'as Strandas ir Victoria Murphy nustatė, kad mišriose klasėse besimokančių vaikų rezultatai nėra prastesni. Mokslininkai pažymi, kad kai kurių imigrantų vaikai egzaminus išlaiko netgi geriau už pačius anglus, rašo independent.co.uk.
Mokytojas
Mokytojas / „Shuterstock“ nuotr.

Kitakalbių mokslo rezultatai kiek prastesni nei britų būna tik pradinėse mokyklose. Vidurinio išsilavinimo egzaminuose (General Certificate of Secondary Education – anglų k.) kitakalbiai, ypač spręsdami matematikos užduotis, pasirodo netgi geriau nei britai.

Vis dėlto, tyrimo autoriai atkreipė dėmesį, kad skirtingos kilmės moksleivių rezultatai labai skiriasi.

Vaikai, kurių gimtoji kalba yra portugalų, somalių, lingala arba lietuvių, egzaminuose pasirodė prastai, o štai rusakalbiai ir ispanakalbiai – puikiai, – teigia mokslininkai.

„Vaikai, kurių gimtoji kalba yra portugalų, somalių, lingala arba lietuvių, egzaminuose pasirodė prastai, o štai rusai ir ispanakalbiai – puikiai“, – nurodė jie.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad daugumoje (54 proc.) Didžiosios Britanijos mokyklų mokosi vos 1 proc. imigrantų moksleivių. 1681 mokykloje, arba 8,4 proc. visų šalies mokyklų, kitakalbiai sudaro daugiau nei pusę visų moksleivių.

Mokslininkai kritikuoja paplitusią nuostatą, kad visi kitakalbiai mokosi blogiau nei tie moksleiviai, kuriems anglų kalba yra gimtoji.

„Kvaila, kad dvikalbis prancūzų bankininkų vaikas vertinamas taip pat, kaip pabėgėlių iš Somalio atžala, kuri visai nemoka angliškai“, – teigia jie.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos mokyklas lanko daugiau nei milijonas vaikų, kurių gimtoji kalba nėra anglų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius