-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 25

Londone dirbanti hipnotizuotoja Laura Bakšė: „Vyrams terapijos prireikia po skyrybų“

Londone klinikine hipnoze žmones gydanti Laura Bakšė įsitikinusi, kad apie šį metodą lietuviams vis dar trūksta žinių. Specialistė tvirtina, jog, priešingai, nei daugelis mano, hipnozė nėra antgamtiška, o hipnoterapeutai neturi išskirtinių galių ir ilgai mokosi, kad galėtų užsiimti medicinos praktika. Nors išgirdę apie lietuvės profesiją žmonės neretai nusuka akis, Laura tikina nehipnotizuojanti žmonių prieš jų valią, nes tai prieštarauja jos įsitikinimams. Psichologines problemas ir žalingus įpročius gydanti moteris svajoja pakeisti archajišką požiūrį į hipnozę.
Pasak netradicinės medicinos atstovės, apie hipnozė dar sklando archaiškų mitų.
Pasak netradicinės medicinos atstovės, apie hipnozę dar sklando archajiškų mitų.

– Įmanoma užhipnotizuoti žmogų jam to nežinant?

– Aš tikiu, kad yra žmonių, galinčių paveikti kitą prieš jo valią. Tačiau mūsų to nemokė ir mano įsitikinimai tam prieštarauja. Pirmiausia, tai neetiška. Aš noriu padėti ir gydyti, o prieš žmogaus valią jo užhipnotizuoti nemokėčiau ir nenorėčiau.

– Kaip į jūsų profesiją reaguoja lietuviai?

– Žmonės bijo pripažinti, kad susidomėjo mano darbu, nes tai reikštų, kad turi problemų ir jiems reikia pagalbos. Tai mūsiško mentaliteto dalis – bijoti pripažinti bėdą, kad apie tai nesužinotų artimieji ar kaimynai. Visada akcentuoju konfidencialumą, nes lietuviai bijo, kad aš kam nors prasitarsiu ir apie jo bėdą sužinos pašaliniai žmonės. Net jei tai alkoholikas ar rūkalius, apie kurio bėdą ir taip visi žino.

Prieš žmogaus valią jo užhipnotizuoti nemokėčiau ir nenorėčiau.

– Ką jūs sakote savo pacientams hipnozės metu?

– Negaliu pasakyti bendrai, nėra vieno mintinai išmokto modelio, kurį kartoju. Kiekvienam taikomas skirtingas metodas. Pirmiausia atsižvelgiu į problemą, ar tai paprastas nagų kramtymas, ar sudėtingesni atvejai – alkoholizmas, svorio metimas. Taip pat domiuosi konkretaus žmogaus istorija, jo požiūriu į save.

– Vieno hipnozės seanso pakanka išgydyti problemą?              

– Ne visada. Tai priklauso nuo žmogaus noro keistis. Paprasčiausi atvejai tie, kurių rezultatą beveik galime apčiuopti. Pavyzdžiui, žmogus kramto nagus, jis nori nebekramtyti. Tai labai aišku ir paprasta, tad daug seansų dažniausiai neprireikia.

Jei žmogus turi seksualinių, psichologinių problemų ar kitokių, kurių sprendimas visiškai neapčiuopiamas, darbo būna daugiau. Tokie atvejai priklauso tik nuo paties paciento. Gali įvykti daugybė seansų ir sustojame tik tuomet, kai žmogus pats suvokia, kad pasiekė tai, ko norėjo, aš jo savijautos išmatuoti ar pasverti negaliu.

L. Bakšė tvirtina, kad užhipnotizuoti žmogaus prieš jo valią - negalėtų.
L. Bakšė tvirtina, kad užhipnotizuoti žmogaus prieš jo valią - negalėtų.

– Kokių problemų turintiems žmonėms padedate dažniausiai?

– Hipnozė padeda žmonėms, turintiems psichologinių problemų. Tų bėdų sąrašas yra labai ilgas. Mano pacientai labai įvairūs, sunku pasakyti, kokia bėda kankina daugiausia žmonių. Galbūt galėčiau išskirti norą mesti rūkyti, alkoholizmą ir vyrų patirtas traumas po skyrybų su mylimu žmogumi.

– Neįprasta, kad vyrai jausmų problemas spręstų tokiais būdais.

– Kol neužsiėmiau hipnoze, niekad nebūčiau pagalvojusi, kad moterys lengviau išgyvena skyrybas. Dabar taip pat nesu atlikusi jokių tyrimų ir neturiu statistikos, bet iš patirties manau, kad vyrai kur kas sunkiau išgyvena santykių nutrūkimą. Britai apie hipnozę žino daugiau, tad nestebina, kad kreipiasi ir dėl šios bėdos, tačiau iš lietuvių to nesitikėjau.

Iš patirties manau, kad vyrai kur kas sunkiau išgyvena santykių nutrūkimą.

– Ko į jus dažniausiai kreipiasi lietuviai?

– Anksčiau maniau, kad dažniausiai kreipsis dėl rūkymo, alkoholizmo, gal svorio metimo, bet tikrai ne vien dėl to. Lietuviai neretai kreipiasi dėl pasitikėjimo savimi trūkumo, perdėto jaudulio bendraujant su aplinkiniais žmonėmis, neįprastų baimių, kurių negaliu įvardinti dėl pacientų konfidencialumo.

– Turbūt susiduriate su keisčiausiais pacientais, ar žmonių problemos jus nustebina?

– Keistas klausimas. Galiu pasakyti tik tiek, kad mano, kaip ir kitų gydytojų, bendravimas su žmonėmis – visiškai konfidencialus. Apie tai, kokių pacientų turėjau ir kas juos kankino, nežino net mano artimiausi žmonės. Žmogus pats nepasirenka problemos, kurių turi ne jis vienas. Aš nesistebiu žmonėmis, mano darbas – jiems padėti.

– Ar užhipnotizuoti galima bet kurį žmogų?

– Sakoma, kad užhipnotizuoti galima 80 proc. žmonių. Nors pacientas labai nori pagalbos, ateina savo noru, tai nereiškia, kad seansas garantuotai pavyks.

Yra keletas kriterijų, dėl kurių žmogaus gali nepavykti užhipnotizuoti. Pavyzdžiui, jei jis nepasitikės hipnoterapeutu, kaip specialistu, jausis nepatogiai, jį trikdys aplinka, jei nežinos, kas vyks per seansą – gali būti neįmanoma jam padėti.

Esu turėjusi tokių žmonių, kurie atėję paprašo juos sugrąžinti atgal, jei per seansą išsiųsiu į anapilį ar kur toliau. Tokiems pacientams būtina labai aiškiai pasakyti ir hipnotizuoti tik tada, kai jie viską supranta bei pasitiki manimi. Kitaip nieko nebus. Sakoma, kad kuo didesnis žmogaus intelekto koeficientas, tuo daugiau su juo galima pasiekti hipnozės seansų metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius