-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 26

Norvegijoje ugniagese įsidarbinusi lietuvė: „Nebuvo smerkiančių žvilgsnių ar pašaipių komentarų“

Kristiansundo miesto gyventojus nuo pražūtingų gaisrų ir kitokių nelaimių saugo lietuvė Dalia Zapolskytė, kurios kelias į Norvegų ugniagesių gretas buvo visiškai netikėtas, tačiau emigrantė drąsina vietinių kolegų palaikymas, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).
Dalia Zapolskytė
Dalia Zapolskytė / PAGD nuotr.

Kaip rašo PAGD, Norvegijoje septynerius metus gyvenanti buvusi Lietuvos jaunųjų ugniagesių sąjungos narė Elena Uoslienė, apsilankiusi Kristiansundo miesto gaisrinėje, netikėtai sutiko ten jau beveik metus ugniagese dirbančią D. Zapolskytę.

Ji pasidomėjo, kokie keliai veiklią jauną mamą, sportininkę atvedė į Kristiansundo ugniagesių komandą. Pasirodo, nei gyvendama Lietuvoje, nei atvykusi į Norvegiją D. Zapolskytė nesvajojo dirbti ugniagese.

„Juk tai vyriška sritis“

Ji, kaip ir daugelis kitų Lietuvos merginų, turėjo stereotipą, kad tai ne gležnų merginų reikalas. „Tačiau vieną dieną, sėdint kavinėje, pravažiavo ugniagesių automobilis. Ir mano sesė, kuri dirba to paties miesto greitosios pagalbos skyriuje, sako: „Dalia, gal tu nori būti ugniagese? Pirminė mano reakcija buvo neigiama: „Ką aš ten veiksiu? Juk tai vyriška sritis.“

PAGD nuotr./Dalia Zapolskytė
PAGD nuotr./Dalia Zapolskytė

Tačiau, pasak jos, Norvegijoje lygybė įvairiose profesijose yra netgi skatinama, todėl nusprendė pabandyti. Išlaikiusi atrankos testą, kuris yra vienodas tiek vyrams, tiek moterims, ir kuris susideda iš kelių dalių – fizinio ir psichologinio pasirengimo, gavo laikinąjį darbo kontraktą. „Iš 16 laikiusiųjų teigiamą įvertinimą gavo 5, iš jų buvo dvi merginos,“ – sakė ugniagesė, pažymėjusi, kad norvegų kalba – būtina.

Anot D. Zapolskytės, atėjusi dirbti ji buvo sutikta labai šiltai. „Visi paslaugūs ir pagarbūs, nebuvo smerkiančių žvilgsnių ar pašaipių komentarų. Bet tuo pačiu bendradarbiai ir nesielgia su manimi kažkaip kitaip. Nėra perdėtai paslaugūs ar globojantys, aš jiems tokia kaip ir jie,“ – sakė ugniagesė.

Kiekvienam ugniagesiui – po kambarį

Darbo sąlygos, D. Zapolskytės teigimu, yra tikrai geros, labai patogus darbo grafikas – yra dieninė pamaina, kuri prasideda 8 val. ir baigiasi 17 val., yra naktinė pamaina, kuri prasideda 17 val. ir baigiasi 8 val. ryto, ir yra savaitgalio pamaina, kuri prasideda šeštadienio rytą ir baigiasi pirmadienį rytą.

„Darbo grafikas sudarytas visiems metams į priekį, tačiau yra galimybė pasikeisti su kolega. Budėjimo metu kiekvienas turime po savo atskirą kambarį, todėl galime gerai pailsėti. Turime puikias sąlygas sportuoti darbo metu,“ – vardijo darbo gaisrinėje Norvegijoje privalumus Dalia.

„Dalia, gal tu nori būti ugniagese? Pirminė mano reakcija buvo neigiama: „Ką aš ten veiksiu? Juk tai vyriška sritis

„Mūsų miesto komandoje tu privalai mokėti viską – turėti vairuotojo pažymėjimą, kad galėtum vairuoti gaisrinį automobilį, mokėti dirbti aukštyje su virvėmis, valdyti komandai priklausančią valtį. Tačiau kiek kitaip yra didesniuose miestuose. Pavyzdžiui, Osle, dirbti atliekant žvalgybą kenksmingoje aplinkoje galima tik 10 metų, didesni miestai turi ir savo narų gelbėtojų komandas. Tarkime, jeigu kažkas skęsta mūsų teritorijoje, mes galime tą žmogų gelbėti tik tuo atveju, jeigu jis plūduriuoja paviršiuje, neturime teisės nerti gilyn, mes paprasčiausiai neturime tam įrangos, todėl jei situacija sudėtingesnė – turime laukti pastiprinimo iš Ålesundo, už 150 km esančio miesto,“ – apie Norvegijos ugniagesių darbo specifiką pasakojo D.Zapolskytė.

Pasak jos, Norvegijos ugniagesiai išeina į pensiją sulaukę tokio pat amžiaus kaip ir visi kiti dirbantys asmenys, jokių nuolaidų ar lengvatų jie neturi.

Dabar didžiausias ugniagesės D.Zapolskytės noras yra gauti nuolatinį darbo kontraktą ir tobulėti profesinėje srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius