Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 16

Per pusantros dienos lietuvis Danijoje sulaikytas tris kartus: pareigūnai nežino, ko imtis

Danijos policija nežino, ką daryti su 40-mečiu lietuviu. Jis nepaliauja kelti problemas. Pareigūnai svarsto, kas sulaikytų lietuvį nuo noro nusikalsti.
Danijos policija
Danijos policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašo portalas tv2lorry.dk, vyras vaikštinėjo privačiose teritorijose, žiūrinėjo žmonėms pro langus, net bandė įsilaužti.

Galiausiai per pusantros paros jis sugebėjo būti sulaikytas tris kartus.

„Tai ganėtinai neįprasta“, – sako pareigūnų atstovas Martinas Bjerregaardas.

Policija nusprendė paleisti 40-metį pirmus du kartus, nes nematė priežasčių jį įkalinti. 40-metis vyras šiuo metu yra policijos nuovadoje. Pareigūnai negali jo būti sulaikę ilgiau nei parą.

Vis dėlto pareigūnai šiuo metu bando rasti sprendimą dėl tolesnio jo likimo Danijoje, jie bendrauja su Lietuvos ambasada.

Pasak M.Bjerregaardo, kol kas pareigūnai tik be reikalo švaisto brangų laiką. „Nesvarbu, ką mes bedarytume, jei jis nesuvokia, kad turi elgtis tinkamai“, – teigė jis.

Laisvėje išbuvo vos kelias valandas

Pirmą kartą apie lietuvį pranešta pirmadienio vakarą. Pareigūnams paskambino 43-ejų vyriškis. Šis pranešė pastebėjęs įtartiną užsienietį vyrą, vaikštinėjantį prie jo namų ir žiūrintį pro žmonių langus.

Pareigūnai, atvykę į vietą, sulaikė įtarimų sukėlusį vyrą. Kadangi jis neturėjo tapatybę patvirtinančio dokumento, buvo sulaikytas. Vis dėlto ši priemonė pasirodė neefektyvi.

Nesvarbu, ką mes bedarytume, jei jis nesuvokia, kad turi elgtis tinkamai, – teigė pareigūnų atstovas.

40-ies lietuvį apžiūrėjo gydytojas, tačiau jis nepastebėjo, kad šiam reikėtų psichologinės pagalbos. Pareigūnai taip pat nematė priežasties jį laikyti sulaikytą, todėl išleido jį į laisvę antradienio ankstų rytą.

Vis dėlto nepraėjo nei kelios valandos, kai jie vėl gavo iškvietimą dėl to paties lietuvio.

Griebėsi kirvio

75-erių moteris iš Roskildės paskambino pareigūnams ir pranešė, kad keistuolis sukinėjasi aplink jos namus. Kai vyras ją pamatė, paėmė kirvį ir bandė įsibrauti vidun.

Kai šiam nepavyko, pabandė patekti į moters namus pro langą, tačiau ir čia jam nepasisekė. Netrukus po to, pareigūnai atvyko į įvykio vietą ir jį sulaikė. Šį kartą jau kaip įsilaužėlį. Pareigūnai iškart pažino, kad tai tas pats vyras, kuris neseniai tik išleistas iš areštinės.

40-metis lietuvis buvo nugabentas į policijos nuovadą, prireikė ir vertėjo pagalbos. Tuomet jis dar kartą buvo apžiūrėtas psichologo, kuris nustatė jo psichologinę būklę. Vis dėlto, kaip ir pirmąjį kartą, gydytojui pasirodė, kad jam psichologinės pagalbos nereikia. Sulaikyti jį pareigūnai taip pat nematė reikalo, todėl vyras vėl paleistas į laisvę. Tiesa, prieš tai, kai išėjo iš nuovados, pareikalavo pranešti jam, kai bus apsispręsta, kaip jį nubausti.

Bandė patekti į 72-ejų moters namus

Lietuvis ilgai be pareigūnų draugijos neapsiėjo, nes netrukus jie vėl sulaukė pranešimo, kad šis bando įsibrauti į 72-ejų moters namus Kiogėje.

Moteris dėl įtartino vyro, kuris beldėsi į jos duris ir bandė patekti į namo vidų, paskambino numeriu 112 .

Policija atvyko greitai ir taip pat greitai atpažino, kad tai tas pats lietuvis. Jis per trumpą laiką sulaikytas jau trečiąjį kartą.

M.Bjerregaardas teigė, kad kai kurie piliečiai mano, jog absurdiška, jog šis vyras nebuvo suimtas po pakartotinių pranešimų.

„Suprantu, kad, kaip piliečiams, jums kyla klausimų. Tačiau jis yra Europos Sąjungos pilietis. Kitas dalykas, pakartotinai kreipėmės į psichologą, kad šis apžiūrėtų jį, ir priekaištų gydytojas neturėjo – jam psichiatro gydymas nereikalingas. Tačiau tai nėra normalu“, – kalbėjo policijos atstovas.

Trečia, anot jo, teisininkų akimis, nėra pagrindo jį sulaikyti.

Policija susisiekė su vietos hosteliu, norėdama sužinoti, ar priims šį vyrą apsistoti, tačiau čia esą priimami tik danai. Taip pat pareigūnai bendrauja su Imigracijos agentūra, aiškinasi, ar tokiu atveju jie gali sulaikyti vyrą, nepaisant to, kad jis ES pilietis, ir išsiųsti jį iš šalies – į Lietuvą.

Vis dėlto pareigūnams buvo atsakyta, kad turi būti kelios priežastys, kurių šiuo atveju nėra, kad jis galėtų būti deportuotas.

Būtų lengviau, jei jis būtų danas

Pasak policijos atstovo, būtų paprasčiau, jei jis būtų Danijos pilietis. Tuomet pareigūnai galėtų jį sulaikyti.

„Tačiau jis lietuvis, todėl susiduriame su iššūkiais. Yra ligoninė, kuri pareiškė norą jį gydyti, tai, manome, kad kurį laiką jis ten praleis. Kas bus vėliau, parodys ateitis“, – teigė pareigūnų atstovas Martinas Bjerregaardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius