Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 07

Šiaurės Airijoje apšaudytų lietuvių mieste gyvenantis emigrantas: „Tai – lietuvių mafijos ypatumai“

Šiaurės Airijoje apšaudžius lietuvių gyvenamąjį namą, žiniasklaidoje nuskambėjo įtarimai, kad šis nusikaltimas įvykdytas iš neapykantos atvykėliams. Tiek pareigūnai, tiek Lietuvos politikai pasmerkė išpuolį. Tačiau Lurgano, kuriame įvykdytas nusikaltimas, gyventojai nemano, kad jis turėjo ką nors bendro su aukų tautybe, mat identiški nusikaltimai mieste vykdomi jau kurį laiką.
Lietuvių namas
Lietuvių namas / twitter.com/saramoore_utv nuotr.

Lietuvių namas Lurgano mieste apšaudytas naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Į keturių lietuvių būstą paleisti šūviai nieko nesužeidė, tik išdaužė priekinį langą bei apgadino duris. Tokie išpuoliai šio miestelio gyventojams – nebe naujiena. Itin panašaus bruožo nusikaltimai vykdomi nuo pernai balandžio.

Apšaudymą vadina eiliniu nusikaltimu

Balandžio 15-osios naktį tame pačiame mieste lygiai taip pat apšaudytas 61-erių metų vyro namas. Nusikaltimas įvykdytas naktį, šūviai apgadino priekinį langą bei duris, niekas nenukentėjo. Šių metų vasario 5-ąją pasikėsinta į penkių žmonių gyvenamąjį namą Lurgane.

Itin panašaus bruožo nusikaltimai vykdomi nuo pernai balandžio.

Nusikaltimo metu apgadintos tos pačios namo vietos, jis taip pat įvykdytas naktį, žmonės nesužeisti. Kovo 13-ąją tuo pačiu būdu apšaudytas jaunos šeimos namas, aukų ir vėl išvengta. Visi nusikaltimai įvykdyti netoli vienas nuo kito, Kraigavono rajone.

Lietuvių namo apšaudymą vietos policija vadina nusikaltimu iš neapykantos, tačiau ankstesni išpuoliai šiems nusikaltimams nepriskiriami. Pareigūnai pripažįsta, kad nei vienoje iš minėtų bylų įtariamųjų nėra, niekas nebuvo suimtas, tačiau daugiau informacijos atskleisti vengia.

„Policijos tyrimai dėl minėtų atvejų vis dar vykdomi, tad neįmanoma tiksliai pasakyti, ar juos įvykdė tie patys žmonės“, – 15min sakė Lurgano policijos atstovas Gary'is Strainas.

Vietos lietuviai netiki, kad tautiečių namas buvo užpultas dėl nacionalinių sumetimų. Lurgano lietuvių paskyros socialiniame tinkle administratorius Tomas (pašnekovo prašymu vardas pakeistas, – aut. past.) įsitikinęs, kad lietuviai padarė kažką, kas užrūstino nusikaltėlius.

„Nacionalistinių išpuolių čia nėra daug, užpuolimai vykdomi ir dėl kitų priežasčių. Žinodamas, dėl ko apšaudė lietuvius, galiu pasakyti tik tiek – lietuviškos mafijos ypatumai. Šiais laikais už nieką per veidą neduoda, tai buvo eilinis nusikaltimas, šiaip sau mūsų nepuldinėja. Užuomina jums – name gyvena trys vaikinukai ir mergina...“ – kalbėjo Lurgano gyventojas, tačiau daugiau detalių atskleisti nenorėjo dėl savo saugumo.

Dėl nacionalistinių išpuolių kaltina pačius imigrantus

Belfaste, Šiaurės Airijoje, trejus metus gyvenantis Arijus, kalbėdamas apie nacionalistinius išpuolius prieš imigrantus, pritarė Tomui. Abu vyrai įsitikinę, kad taip stipriai nukenčiantys imigrantai ir patys to prisiprašo dėl kažkokių savo veiksmų.

Neseniai Harlou mieste Anglijoje mirtinai sumuštas lenkas, po to užpulti dar du jo tautiečiai. Policijos teigimu, šie nusikaltimai įvykdyti iš neapykantos, tačiau pašnekovai su tuo kategoriškai nesutinka.

Šiais laikais už nieką per veidą neduoda, tai buvo eilinis nusikaltimas, šiaip sau mūsų nepuldinėja.

„Pirmiausia reikia žiūrėti, kur kraustaisi gyventi. Jei Lietuvoje gyventum tabore, irgi nebūtų viskas gerai. Antra, nacionalistų buvo ir bus visais laikais, o lenkai galėjo prisidirbti patys arba lindo, kur nereikia“, – kalbėjo Arijus.

Jam antrino ir Tomas: „Manau, išpuoliai prieš lenkus nebuvo rasistiniai. Rytų europiečiai turi tarsi instinktą parodyti, kokie galingi yra. Ypač tai pasijaučia po taurelės kitos, kuri, deja, čia kilnojama dažnai“.

Kalbėdamas apie ankstesnius namų apšaudymus Lurgane policijos atstovas G.Strainas tvirtino, kad jų metu nukentėjusių žmonių tautybių policija atskleisti negalinti. Paklaustas, kodėl tuomet buvo atskleista apšaudytų lietuvių tautybė, pareigūnas atsakymo neturėjo.

Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė teigė, kad į lietuvių namą buvo paleistos mažiausiai trys kulkos. Ambasadorės bei Užsienio reikalų ministerijos teigimu, policija iškėlė neapykantos nusikaltimo versiją. Lurgano policijos atstovas teigia šiek tiek kitaip.

„Šis incidentas tiriamas kaip neapykantos dėl to, kad pačios aukos mano, jog jis įvyko dėl jų tautybės“, – sakė G.Strainas.

Miestelis – vienas pavojingiausių Šiaurės Airijoje

14 metų Lurgane gyvenantis Tomas, kalbėdamas apie nacionalizmą artimoje aplinkoje, teigė, jog pats puikiai sutaria su vietiniais ir neapykantos nepatyrė, tačiau britai esą pavydi imigrantams.

„Ko negali padaryti vietos gyventojai, tą galime padaryti mes. Jie stipriai pavydi mums, nes iš kitos šalies atvykę žmonės susikuria geresnį gyvenimą nei vietiniai.

Pirmiausia reikia žiūrėti, kur kraustaisi gyventi, jei Lietuvoje gyventum tabore, irgi nebūtų viskas gerai.

Dauguma tautiečių čia lengviau įsigyja savo namus. Jei dar pridėsime nuosavus verslus, gebėjimą taupyti, tampa akivaizdu, dėl ko kyla pavydas“, – atviravo Tomas. Vyras pridūrė, kad įdarbinimo agentūrai vadovaujantis jo draugas ne kartą sakė, jog britai darbdaviai dažniau prašo rasti imigrantų darbuotojų nei britų.

Dubline jau 12 metų gyvenantis Artūras tikina, kad toje Airijos pusėje nacionalistų išpuolių nepadaugėjo, imigrantai gyvena kaip ir anksčiau. Jam pritaria ir Belfaste gyvenantis Arijus. Tuo tarpu Tomas apie miestelį, kuriame įvykdyti apšaudymai, geru žodžiu atsiliepti negali.

„Lurgano miestelis yra kriminalinė vieta. Čia reikia pagyventi kurį laiką, kad suprastum, kuriame rajone gyventi saugu.

Rajonas, kur įvykdyti nusikaltimai, nėra pats ramiausias, statistiškai jam priskiriami 3 iš 10 Šiaurės Airijoje įvykdomų nusikaltimų. Aš pats gyvenu čia jau 14 metų, tad esu įsitikinęs, kad, tie, kas sutaria su vietos gyventojais, sutars visą laiką“, – pasakojo Lurgano gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius