Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07

Tyrimas: žiauraus paauglės lietuvės V.Sokolovos nužudymo nebuvo įmanoma numatyti ir užkirsti jam kelio

Žiauraus 14-metės lietuvės Viktorijos Sokolovos užpuolimo ir nužudymo, kurį įvykdė paauglys Aymanas Azizas, nebuvo įmanoma numatyti ir užkirsti jam kelio, skelbiama nepriklausomoje bylos apžvalgoje. Tačiau kontaktą su nužudyta lietuve ir jos tėvais turėjusioms Didžiosios Britanijos agentūroms pateiktos rekomendacijos, kaip ateityje reikėtų tobulinti darbą, praneša „Press Association“, kurį cituoja countypress.co.uk.
Viktorija
Viktorija / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Vulverhamptono vaikų apsaugos tarybos pateiktoje apžvalgoje pabrėžiama, kad nebuvo jokių požymių, jog V.Sokolovos gyvybei galėjo grėsti pavojus nuo A.Azizo.

15min primena, kad lietuvės V.Sokolovos kūnas suknežinta galva Vulverhamptono parke buvo aptiktas praėjusių metų balandžio 12-osios rytą. Tyrimo metu sulaikytas paauglys Aymanas Azizas, kuriam nužudymo metu buvo 16 metų, vėliau teisme buvo pripažintas kaltu dėl jos išprievartavimo ir nužudymo. Už šį žiaurų nusikaltimą jam buvo skirta bausmė iki gyvos galvos.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Lietuvės Viktorijos nužudymo vieta Vulverhamptono miesto parke
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Lietuvės Viktorijos nužudymo vieta Vulverhamptono miesto parke

Aymanas Azizas su 14-mete savo auka susipažino internetu, per feisbuką. Norėdamas prisivilioti ją į Vulverhamptono parką, vaikinas pasiūlė ten pasikalbėti ir kartu parūkyti žolės.

Vis dėlto žudiko tikslas iš tiesų buvo kitoks – kaip anksčiau skelbė britų žiniasklaida, jis dar tą pačią dieną buvo ieškojęs seksualinio pobūdžio informacijos internete.

Paaugliams susitikus parke ir 14-metei merginai atsisakius su vaikinu santykiauti, šis „sprogo iš įniršio“. Vaikinas lietuvę išprievartavo ir nužudė.

Smurto protrūkis truko beveik dvi valandas, mergaitei mažiausiai 21 kartą buvo suduota buku daiktu į galvą, ji buvo išprievartauta. Pusnuogį jos kūną žudikas paliko parke ant suoliuko. Nužudytą merginą kitą rytą 7 val. rado parke šunį vedžiojantis žmogus.

Nepriklausomoje Vulverhamptono vaikų apsaugos tarybos apžvalgoje, Viktorijos mirtis apibūdinama kaip „tragiškas jaunos ir energingos gyvybės praradimas“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Lietuvės Viktorijos nužudymo vieta Vulverhamptono miesto parke
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Lietuvės Viktorijos nužudymo vieta Vulverhamptono miesto parke

Tačiau priduriama, kad nebuvo jokių požymių, jog jos gyvybei galėjo grėsti pavojus nuo žmogaus, kuris ją nužudė.

„Mergaitės mirties nebuvo įmanoma numatyti ir užkirsti tam kelią“, – nurodoma apžvalgoje.

Iš Lietuvos kilusi Viktorija su savo mama ir įtėviu Didžiojoje Britanijoje gyveno septynerius metus.

Po jos nužudymo Vulverhamptono vaikų apsaugos tarybai buvo pavesta atlikti tyrimą siekiant įvertinti tam tikrų su paaugle ir jos tėvais kontaktą turėjusių agentūrų veiklą ir, jei įmanoma, pasimokyti iš padarytų klaidų, kad ateityje bendras profesionalų darbas būtų efektyvesnis siekiant apsaugoti vaikus.

Vaikų apsaugos taryba nagrinėjo visą turimą medžiagą apie V.Sokolovą, tiek prieš jos mirtį, tiek ir po jos.

„Tai, kas šiai mergaitei nutiko, tik pabrėžia, kokia didelė rizika kyla pažeidžiamiems ir jauniems žmonėms tam tikrose situacijose. Liūdniausia yra tai, kad ši mergaitė patyrė pačias baisiausias ir blogiausias tokios rizikos pasekmes“, – komentuodama ataskaitą sakė Vulverhamptono vaikų apsaugos tarybos narė Linda Sanders.

Anot jos, tarybos atlikta ataskaita turėjo įvertinti, ar kontaktą su V.Sokolova turėjusios agentūros galėjo ką nors padaryti kitaip, kad šio baisaus scenarijaus būtų buvę įmanoma išvengti.

„Mergaitė buvo pažeidžiama, tačiau nėra jokių įrodymų, kad jos gyvenime buvo kokių nors kriminalinio ar seksualinio išnaudojimo apraiškų. Ir nors ji kažkiek pažinojo savo žudiką, nebuvo jokių požymių, kad jiems susitikus parke, jis įvykdys tokį siaubingą užpuolimą“, – sakė L.Sanders.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Viktorijos pirmoji kalba yra lietuvių, tačiau ji kalbėjo ir angliškai. Tačiau nurodoma, kad tarp praktikuojančių specialistų, tiesiogiai bendravusių su mergaitės šeima, nebuvo sutarimo dėl to, kiek gerai jos motina ar patėvis suprato angliškai.

„Buvo nustatyta, kad vertėjai žodžiu specialistams bendraujant su šeima nebuvo naudojami nuosekliai ir efektyviai, taip pat buvo įsitikinta, kad trūko lietuvių vertėjų žodžiu“, – nurodė L.Sanders.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius