-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 05

Verslininkai Londone emigrantams įrodinėjo, kad verta grįžti į Lietuvą

Savaitgalį Didžiosios Britanijos sostinėje Lietuvos verslo, politikos ir žiniasklaidos atstovai pristatė naujas galimybes šalyje ir skatino išeivius apsvarstyti galimybę grįžti namo.
Turistai
Emigrantai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Siekiame, kad lietuviai ne tik fiziškai grįžtų namo, bet ir likę užsienyje prisidėtų prie ekonominio, visuomeninio gyvenimo gerinimo: galvotų apie verslo steigimą, investavimą Lietuvoje, šią šalį savo rato žmonėms pristatytų kaip tinkamą investavimui, aktyviai dalyvautų rinkimuose“, – pasakojo „Backto.lt“ projekto direktorius Linas Stankus.

Esu už protingą grįžimą, nes prieš parvykdamas žmogus turėtų pasidomėti darbovietėmis, kuriose norėtų dirbti, užmegzti ryšius su jomis, – sakė G.Nausėda.

Renginyje dalyvavusio SEB banko prezidento patarėjo, finansų analitiko Gitano Nausėdos manymu, pastaruoju metu šalyje vykstantys procesai yra patrauklūs grįžimui: finansinė padėtis gerėja, kyla gyvenimo lygis, atlyginimai, mažėja nedarbas, ne už kalnų – euro įvedimas, toliau vyksta integracija į Europos Sąjungą.

„Esu už protingą grįžimą, nes prieš parvykdamas žmogus turėtų pasidomėti darbovietėmis, kuriose norėtų dirbti, užmegzti ryšius su jomis. Lietuva – kaip adresas, kuriuo bet kada galima grįžti. Šiuo metu šalis išgyvena labai įdomų etapą, viskas dinamiškai keičiasi, todėl jaunam žmogui turėtų būti įdomu dalyvauti šiame procese, o ne pareiti namo, kai pietūs jau paruošti“, – mano G. Nausėda.

Finansų analitikas prieš 20 m. turėjo galimybę likti Vokietijoje, kurioje tuo metu studijavo ir galėjo siekti karjeros. Viską apgalvojęs G. Nausėda galiausiai nusprendė grįžti į Lietuvą, kurioje, jo žodžiais, yra smagiausia gyventi.

IT sektoriui trūksta specialistų

„Barclays“ technologijų centro Lietuvoje (BTCL) vadovas Giedrius Dzekunskas išeiviams pasakojo apie IT sektoriaus perspektyvas. Vien per 2013 m. BTCL Lietuvoje sukūrė 486 naujas darbo vietas, o per 4 pirmuosius veiklos metus įdarbino 1 256 žmones.

Apklausos duomenimis, iš 210 į Londone vykusį renginį užsiregistravusių lietuvių per artimiausius 5 metus į gimtinę ketina sugrįžti net 79 proc.

„Nors mūsų šalies žmonės – išsilavinę ir gabūs, tačiau IT sektoriui nuolat trūksta specialistų. Lietuvos IT rinka vystosi, didžiosios užsienio įmonės dar tik atranda Lietuvą. Turime dar daug neišnaudoto potencialo, kurį turi skatinti ne tik valstybė, bet ir verslas. Džiugu, kad į Lietuvą kasmet sugrįžta vis daugiau emigravusių žmonių – tokių pavyzdžių turime ir savo kompanijoje“, – sako G. Dzekunskas.

Londone vykusi konferencija – jau ketvirtasis „Backto.lt“ renginys. Pirmieji susitikimai su Lietuvos išeiviais buvo surengti Stokholme ir Osle, o ateityje numatomi Miunchene ir Amsterdame. Šiemet renginyje Gitanas Nausėda (SEB) pristatė Lietuvos ekonomikos perspektyvas, Šarūnas Šiugžda („LitCapital“) pasakojo apie naujas galimybes mokslininkams, o Giedrius Dzekunskas (BTCL) – IT specialistams. Laimutis Paškevičius (Medcentras.lt) pristatė medicinos turizmo potencialą Lietuvoje, o Žaneta Skilandytė („Mantinga“) – Lietuvos eksporto galimybes.

Pasak L. Stankaus, po pernai įvykusių pirmųjų renginių keli lietuviai nusprendė savo ateitį sieti su gimtine: Danijoje mokęsis studentas į Lietuvą grįžo atlikti praktikos, o Norvegijoje gyvenusi lietuvė užsiims medicininiu turizmu ir organizuos norvegų keliones į Lietuvos gydymo įstaigas. Apklausos duomenimis, iš 210 į Londone vykusį renginį užsiregistravusių lietuvių per artimiausius 5 metus į gimtinę ketina sugrįžti net 79 proc.

„Nors kasmet iš užsienio grįžtančių lietuvių yra vis daugiau, pastebime ir kitą maloniai nuteikiančią tendenciją – išvykstančiųjų iš Lietuvos srautai taip pat mažėja“, – sako L.Stankus.

Projektu „Backto.lt“ siekiama užsienio šalyse gyvenančius ar studijuojančius lietuvius paskatinti grįžti į Lietuvą ir pradėti savo darbo karjerą, kurti verslą, prisidėti prie socialinės gerovės stiprinimo. Projektas taip pat skatina artimesnį išeivių ir Lietuvoje likusių tautiečių bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius