Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 21

Londone Rihannai gaminęs virtuvės šefas laimę rado Šiauliuose

Kulinaras, virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas kelis kartus buvo išvykęs laimės ieškoti į užsienį, krimto mokslus karališkajame Vestminsterio koledže, dirbo aukščiausio lygio restoranuose su garsiausiais virtuvės šefais. Galiausiai grįžo į vaikystės miestą Šiaulius, jo centre atidarė savo restoraną „Avenue Brasserie“ ir įrodė, kad ir regione yra kur skleisti aukštos kokybės maisto kultūrą.
Algirdas Matačiūnas (dešinėje)
Algirdas Matačiūnas (dešinėje)

Gamino superžvaigždėms

A.Matačiūnas dabartinėje Kauno kolegijoje mokėsi pra­mo­ni­nės kondite­ri­jos, vėliau emigravo į Ispaniją, po to – Di­džią­ją Bri­ta­ni­ją ir iškart pateko į profesionalią Londono virtuvę.

Per kelerius metus ambicingas vaikinas pakilo iki vir­tu­vės še­fo pa­dė­jė­jo pareigų

Tiesa, pirmiausia teko plauti indus, tačiau per kelerius metus ambicingas vaikinas pakilo iki vir­tu­vės še­fo pa­dė­jė­jo pareigų (Sous-chef de Cui­si­ne). Per tą laiką Vest­mins­te­rio karališkajame ko­le­dže jis baigė ku­li­na­ri­jos me­no stu­di­jas.

Lietuvis dirbo virtuvėse, kurioms vadovavo „Michelin“ žvaigždes turintys šefai. Tad teko maistą gaminti Di­džio­sios Bri­ta­ni­jos gra­fams, lor­dams, aukš­tiems pa­rei­gū­nams, tokioms pramogų pasaulio žvaigždėms, kaip dainininkės Adele, Rihanna, Lana del Ray, grupė „Spice Girls“ ir kt.

Nepaisydamas sėkmingos karjeros užsienyje, A.Ma­ta­čiū­nas grįžo į Lietuvą. Jis vadovavo vieno geriausių Kauno restoranų „Dia“ virtuvei, dir­bo Užut­ra­kio dva­ro restorane „Fran­sua te­ra­sa“.

Šiauliai – progresyvus miestas

Visą tą laiką jo mintyse kirbėjo mintis pačiam atidaryti gero maisto restoraną. Todėl surizikavo ir savo idėjai – europietiškos virtuvės su prancūziška technika restoranui „Avenue Brasserie“ – įgyvendinti pasirinko Šiaulius.

Šiame mieste vaikystėje jis praleido penkerius metus, todėl vis dar jaučia sentimentus. Be to, išanalizavęs rinką, poreikį ir konkurenciją Šiauliuose rado dar neužpildytą nišą.

Šiauliuose rado dar neužpildytą nišą.

„Man buvo svarbu, kad savivalda būtų tvarkinga ir moderni. Šiauliai šiuo požiūriu yra vienas geriausių miestų. Čia sistema veikia vieno langelio principu, laiku gauni informacinę ir kitokią pagalbą. Šiauliai yra progresuojantis miestas, laikosi labai geros regioninės politikos“, – sakė A.Matačiūnas.

Be to, mieste jau įpusėjo infrastruktūros modernizavimo darbai. LR Vidaus reikalų ministerija (VRM) iš Europos Sąjungos (ES) ir valstybės biudžeto lėšų pagal priemonę „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“ Šiauliams skyrė 13,3 mln. eurų.

Iš šių lėšų netrukus bus rekonstruojamas Vilniaus gatvės, kurioje įsikūrusi „Avenue Brasserie“, pėsčiųjų bulvaras ir amfiteatras. Tvarkoma ir visai šalia restorano esanti prisikėlimo aikštė ir jos prieigos. Iš skirtų lėšų taip pat iš pagrindų atnaujinama „Saulės laikrodžio“ aikštė, bei Centrinis ir Didždvario parkai.

„Į Šiaulius atvykau 2016-ųjų lapkritį. Per porą metų miestas tiek pasikeitė! Viliuosi, kad sutvarkius bulvarą žmonės iš prekybos centrų grįš į miesto centrą. Neabejoju, kad ir gero maisto restoranai prie to gali prisidėti“, – sakė verslininkas.

Viliuosi, kad sutvarkius bulvarą žmonės iš prekybos centrų grįš į miesto centrą.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

Kitoks požiūris į verslą

Nors regione gyvenimo tempas ne toks beprotiškas, kaip sostinėje, ir konkurencija mažesnė, bet maisto gurmanų netrūksta, o suktis tenka taip pat sparčiai, kaip dirbant šefu penkių žvaigždučių restorane Londone.

„Tačiau Šiauliuose viskas yra daug kompaktiškiau, šeimyniniam verslui – tikrai patogiau. Juk ilgam neatsitraukdamas nuo virtuvės pats šefas gali nuvažiuoti į daržovių bazę ar pas regioninius ūkininkus, pavyzdžiui, nusipirkti bizonienos“, – sakė virtuvės virtuozas.

Didžiojoje Britanijoje jis gamino visame pasaulyje žinomoms žvaigždėms, o paklaustas, kokių klientų sulaukia Šiauliuose, skuba patikslinti.

„Noriu pažymėti, kad pas mus ateina ne klientai, o svečiai. Mūsų kolektyvas yra kaip šeima, priimanti svečius“, – sakė jis.

Į jo restoraną šiauliečiai susirenka dienos pietų, dalykines vakarienes labai pamėgo įmonės, čia vedančios iš užsienio atvykusius svečius, o savaitgaliais čia skamba gyva muzika.

Restoranas yra gera emocija, poilsis, džiaugsmas,

„Puikiausias būdas svečiams pritraukti – geras ir kokybiškas maistas. Labai atsakingai renkamės tiekėjus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Aukščiausios kokybės produkciją, nešaldytą žuvį ir mėsą vežame iš Berlyno bazės, kuri yra taip pat Vokietijos restoranų tiekėja. Dabar žmonės daugiau keliauja, pamato, todėl nori geresnės kokybės.

Apskritai restoranas yra gera emocija, poilsis, džiaugsmas, juk pavalgyti galima ir namie, tiesa? Taigi labai stengiamės, kad visi mūsų svečiai išeitų laimingi ir patenkinti. O emociją juk labai lengva sugadinti. Todėl pats nevengiu aptarnauti žmonių, jei reikia, nuryju kartėlį ir nusiimu prieš juos kepurę. Juk mūsų pagrindinė taisyklė: „Svečias yra visuomet teisus“, – patikino šefas.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

Vietos veiklos grupių žemėlapis

Žemėlapyje galite rasti miestų vietos veiklos grupes, kurių vietos plėtros strategijoms jau skirtas finansavimas. Renkite projektus ir prisidėkite prie pokyčių.
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius