Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Bagažinių turgus: nuo muilo iki televizoriaus, į kurį pripylus vandens, vaizdas išsididina

Kaune vykstantis Bagažinių turgus – tikras kolekcininkų rojus. Tarp nebereikalingų daiktų, kuriuos čia dažniausiai parduoda patys jų savininkai, kolekcininkai randa eksponatų net pačioms neįprasčiausioms savo kolekcijoms. Muilai, degtukų, traškučių „Pringles“ dėžutės, žaisliniai kareivėliai – tik dalis jų, – skelbiama prekybos miestelio „Urmas“ pranešime spaudai.
Bagažinių turguje Kaune
Bagažinių turguje Kaune / Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr.

Bagažinių turguje sutiktas Antanas parduoti atvežė 10 metų rinktą muilų kolekciją.

„Rinko pusbrolio sūnus. Patiko jam tos skirtingos pakuotės, kvepia. Norėjo išsiskirti, turėti išskirtinę kolekciją. Kaip ir pavyko, nes nėra daug žmonių, kolekcionuojančių muilą. Bet yra, jiems jau pardavė ar atidavė dalį, o sužinojęs, kad aš čia važiuoju, paprašė paimti likusius. Nusibodo kolekcionuoti galų gale, išaugo, gulėjo dėžėse tas muilas. Iš maždaug 200 liko keliasdešimt. Kas kolekcijai, kas šiaip prisiminimui senesnius perka, o kas tiesiog gal sunaudos“, – šypsojosi iš Kaišiadorių atvykęs vyras.

Renka senovinius radijo aparatus

Albino Šilingo kolekcionavimo sritis – kur kas rimtesnė. Jis renka senovinius lempinius radijo aparatus. Anot vyro, radijo aparatais jis susidomėjo dar vaikystėje, tačiau į kolekcionavimą įsitraukė prieš maždaug 20 metų.

„Puikiai žinau pirmas Europoje išleistas lempines radijas, turiu tokių ne vieną. Seniausias – 1922 m. radijas, kuris tuo metu Lietuvoje buvo uždraustas plačiai naudoti. Bent jau po vieną egzempliorių turiu visų Lietuvoje leistų radijų – „Vaiva“, „Minija“. Jau ir anuomet pasaulyje veikė labai daug gamyklų, kurios išleisdavo labai daug skirtingų aparatų. Tad surinkti juos visus į kolekciją nelengva užduotis, tačiau Lietuvoje yra dar bent 10 kolekcininkų, su kuriais pasidalijame informacija kur kokią trūkstamą kolekcijai radiją gauti, keičiamės“, – pasakojo vyras.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr./Bagažinių turguje Kaune
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr./Bagažinių turguje Kaune



Kolekcionuoti ir rinkti Albiną patraukė smalsumas kas yra šių radijų viduje.

„Gavęs naują eksponatą visuomet atveriu jo vidų pažiūrėti kaip jis surinktas, kokios detalės naudojamos. Jei radijas neveikiantis, tuomet tvarkau, ieškau įvairiausių detalių, kurios, žinoma, jau nebegaminamos. Tokių detalių randu Bagažinių turguje, kur atvykstu ir kolekcijai nereikalingų radijų ar detalių parduoti. Kolekcijos vertė tik auga, nors ir kolekcionuoju ne dėl to, tačiau toks kiekis tikrai verstas ne vieno tūkstančio eurų. Įdomiausia, ką teko rasti Bagažinių turguje, tai senovinį televizorių, į kurio lęšį pripylus vandens vaizdas išsididina“, – pasakoja Kaune mokęsis ir inžinieriaus išsilavinimą turintis A.Šilingas, šiuo metu gyvenantis Kačerginėje.

Jaunimui patinka senoviški žaislai

Savaitgaliais Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ vykstančiame turguje nuolat galima sutikti įvairių kolekcijų savininkų ar tiesiog rasti įdomių kolekcionavimui tinkančių daiktų.

Savo kolekcijas čia papildo degtukų dėžučių, alaus kamštelių, pašto ženklų, automobilių modelių kolekcininkai. Tarp nenaudojamų daiktų kolekcijoms tinkamų eksponatų atranda senovinių butelių, žaislų, žaisliukų eglutėms, senovinių atviručių, knygų kolekcininkai.

„Galima sakyti dar naujovė, bet jau tikrai populiaru tarp jaunimo dabar yra senoviškų žaisliukų eglutėms kolekcionavimas. Taip pat labai ieško įvairių senoviškų vaikiškų žaislų. Jauniems žmonėms jie atrodo labai neįprasti ir įdomūs. Yra žmonių, kurie renka vien tik lėles, kiti – žaislines mašinėles, dar kiti – tik medinius žaislus“, – apie įdomesnes kolekcionavimo tendencijas pasakojo turguje dažnai besilankantis Rimantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius