Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 15 /2019 07 22

Darželių vadovų paieškos Kaune vargai: kelią pastoja ir besitęsiantis skandalo šleifas

2017 m. lapkritį Kauno lopšelyje-darželyje „Šnekutis“ kilo skandalas – teisėsauga aiškinosi dėl galimo auklėtojos smurto prieš vaikus. Dėmesio sulaukė ir įstaigos direktorė Rasa Kilčiauskienė – svarstytas drausmės pažeidimo klausimas. Galiausiai ji buvo atleista abipusiu sutarimu, tačiau šios istorijos šleifas nusitęsė iki šių dienų. Moteris bandė įsidarbinti kitoje įstaigoje, tačiau sulaukė pasipriešinimo.
Lopšelis-darželis „Lakštutė“
Lopšelis-darželis „Lakštutė“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Buvusi lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Rasa Kilčiauskienė vėl bando įsidarbinti darželyje „Lakštutė“. Mane, kaip darželinuko tėtį, susikompromitavę žmonės tokiuose postuose nedomina. Birželio 18 dieną suorganizuotas šios kandidatės į darželio vadovės postą susitikimas su tėvais. Sužinojome apie tai savaitę prieš, pradėjome domėtis, rinkti medžiagą, kuri pasirodė labai nepatraukli. Tėvai „prieš“. Surašėme raštą dėl jos kandidatūros atšaukimo“, – teigė viešai prisistatyti nepanoręs vieno „Lakštutės“ darželinuko tėvas.

Jis negailėjo gražių žodžių iki tol keletą metų laikinai darželiui vadovavusiai direktorei Ilonai Mačionienei. Tačiau ši, jo žiniomis, nepraėjo pirmojo atrankos etapo – neišlaikė kompetencijų testo.

„Ji darželį prikėlė ir padarė šviesų, patrauklų. Bepigu kitam ateiti į atgaivintą darželį ir atsėdėti iki pensijos kadenciją.

Juolab, kad per prisistatymą ponia Kilčiauskienė nieko doro nepapasakojo, visą informaciją išėmė iš viešai skelbiamo „Lakštutės“ strateginio plano ir 2019 m. veiklos plano. Paklausus. iš kur gaus finansavimą visiems projektams, atsakė, kad iš kažkur.

Žodžiu, yra kaip yra, mūsų darželio bendruomenė eina prieš ponią R.Kilčiauskienę ir mes stengsimės daryti viską, kad tik jos nepatvirtintų“, – dar birželį tikino skundo autorius.

Buvo atleista šalių sutarimu

Pasak Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Astos Keruckės, 2017 m. lapkritį skandalu prasidėjusi smurto „Šnekučio“ darželyje istorija baigėsi tuo, kad anuometė šios įstaigos vadovė R.Kilčiauskienė, Kauno miesto tarybos sprendimu, buvo atleista šalių susitarimu.

15min nuotr./Kauno lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Rasa Kilčiauskienė
15min nuotr./Kauno lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Rasa Kilčiauskienė

„Taikyti jai kokias nors drausmines nuobaudas tąkart nebuvo pagrindo, nes galimą incidentą „Šnekutyje“ tyrę teisėsaugininkai nerado įrodymų bei kitų objektyvių duomenų darželio auklėtojos kaltei įrodyti ir, įtarimams nepasitvirtinus, galiausiai priėmė nutarimą ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Taigi nesant nusikalstamos veikos požymių, nebuvo galimybių bei pagrindo taikyti griežtesnę atsakomybę ir darželio vadovei. Šiuo atveju jokių įtarimų iš teisėsaugininkų pusės direktorei nebuvo pareikšta“, – patikino A.Keruckė, negalėjusi pateikti duomenų apie R.Kilčiauskienės bandymus įsidarbinti kitose Kauno miesto savivaldybės švietimo įstaigose.

Taigi nesant nusikalstamos veikos požymių, nebuvo galimybių bei pagrindo taikyti griežtesnę atsakomybę ir darželio vadovei.

Pasak jos, konkursai į vadovo postus vyksta neatsižvelgiant į simpatijas ar antipatijas, bet vadovaujantis visiškai objektyviais kriterijais. Juos, kaip ir visas procedūras, labai aiškiai numato bei konkrečiai apibrėžia švietimo ministro patvirtintas Konkurso valstybinių ar savivaldybių švietimo įstaigų vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašas.

„Kiekvienas pretendentas į vadovo pareigas gali atvykti ir prisistatyti įstaigos bendruomenei, susipažinti, išklausyti jos lūkesčius bei atitinkamai pateikti savo vizijas, pagrindines darbo gaires. Tai yra natūralus procesas, kurį drausti ar kitaip riboti nėra pagrindo. Beje, tokią galimybę aiškiai numato ir minėtas tvarkos aprašas“, – tai, kad kandidato susipažinimas su tėvais – įprasta procedūra, patikino A.Keruckė.

Pernai neatsirado nė vieno pretendento

Paklausta, kodėl atsisakyta tėvų mėgtos I.Mačionienės kandidatūros, Kauno miesto savivaldybės atstovė paaiškino, kad tarybos sprendimu I.Mačionienė 2017 m. balandį vadovauti lopšeliui-darželiui „Lakštutė“ buvo paskirta iki kol konkurso būdu bus išrinktas ir paskirtas šios įstaigos direktorius, bet ne ilgiau kaip vienerius metus.

Pernai skelbtas konkursas į „Lakštutės“ direktoriaus pareigas, anot jos, neįvyko neatsiradus nė vieno pretendento, todėl Kauno miesto taryba nusprendė terminuotą darbo sutartį su I.Mačioniene pratęsti dar metams, vėlgi, iki kol konkurso būdu bus išrinktas ir paskirtas šio lopšelio-darželio direktorius. Šių metų kovą, suėjus darbo sutarties terminui, taryba nusprendė I.Mačionienę atleisti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Kilčiauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Kilčiauskienė

Birželio pabaigoje buvo ruošiamasi antrajam konkursui, kurio metu turėjo paaiškėti, ar artimiausiu metu įstaigoje pradės dirbti nuolatinis vadovas.

„Konkursai direktoriaus pareigoms užimti yra atviri visiems asmenims. Svarbu, kad jie atitiktų pretendentams keliamus kvalifikacinius bei kitus reikalavimus. Taigi I.Mačionienė taip pat turi visas galimybes juose dalyvauti“, – patikino A.Keruckė.

Šiuo metu Kaune ieškoma daugiau kaip dviejų dešimčių darželių vadovų.

Pasak jos, vykdant konkursą švietimo įstaigos direktoriaus pareigoms užimti, kandidatūros ne svarstomos, bet vertinamos pagal objektyvius kriterijus ir griežtai laikantis švietimo ministro patvirtinto tvarkos aprašo. Birželio pabaigoje vykusiame konkurse R.Kilčiauskienė buvo vienintelė konkurso dalyvė, pretenduojanti į lopšelio-darželio „Lakštutė“ direktoriaus pareigas. Savivaldybės atstovės teigimu, ji pateikė visus reikiamus dokumentus ir sėkmingai praėjo kvalifikacijos vertinimo etapą. Toliau jos tinkamumą šiam darbui vertino specialiai sudaryta komisija.

„Šiuo metu Kaune ieškoma daugiau kaip dviejų dešimčių darželių vadovų. Didžioji dalis šių konkursų vyks rudenį. Tokia situacija būdinga ne tik Kaunui, bet ir kitiems šalies miestams. Šių metų pabaigoje baigsis kadencijos darželių vadovams, kurie šias pareigas ėjo nuo 20 iki 29 metų“, – paaiškino A.Keruckė.

Atsiėmė kandidatūrą

A.Keruckė patvirtino, kad birželio 21 d. buvo sulaukta kreipimosi nuo Kauno lopšelio-darželio „Lakštutė“ tėvų aktyvo. Raštas adresuotas Švietimo ir Personalo valdymo skyriams. Jo autoriai išsakė savo nuogąstavimus po įvykusio susitikimo su pretendente į vadovus ir pabrėžė nesutinkantys su tokia kandidatūra.

Antrasis konkurso etapas – atrankos posėdis, buvo numatytas birželio 26 d.

„Įstaigos auklėtinių tėveliai turi visas galimybes pateikti savo vertinimus renkant darželio vadovą, patys tiesiogiai dalyvaudami atrankos procese ir atstovaudami įstaigos bendruomenės interesams. Tokiu atvejų į jų nuomonę bei vertinimą neabejotinai atsižvelgiama ir tai turi tiesioginės įtakos galutiniams konkurso rezultatams“, – patikino A.Keruckė.

Pasak jos, konkursai į švietimo įtaigų vadovų pareigas yra gana sudėtingi. Pirmuoju etapu pretendentas turi vykti į Vilnių ir Nacionalinėje mokyklų vertinimo agentūroje (NMVA) įsivertinti penkias savo kompetencijas. Tik gavus teigiamą įvertinimą, galima dalyvauti tolesniame, antrajame etape. Asmuo kviečiamas į tolesnę atranką vertinimo komisijoje, kur gyvai pristato savo vadovavimo gaires, atsako į komisijos narių klausimus.

„Deja, tačiau toli gražu ne visiems pavyksta sėkmingai praeiti šią kompetencijų vertinimo procedūrą NMVA, o kartais nepavyksta net ir pakartotiniai bandymai“, – patikino pašnekovė.

VIDEO: Kaltinimų smurtu sulaukusio darželio direktorė: kol nėra išvadų, darbuotojai dirba su vaikais

Galiausiai, 15min žiniomis, birželio pabaigoje turėjęs vykti antrasis atrankos etapas neįvyko, nes R.Kilčiauskienė jame dalyvauti atsisakė. Prieštaravę darželinukų tėvai pasiekė savo.

Į 15min nusiųstus klausimus pati R.Kilčiauskienė neatsakė.

Papildyta liepos 22 dieną. Su 15min redakcija moteris susisiekė tik po straipsnio publikacijos – liepos 21-ąją. Laiške R.Kilčiauskienė teigė, kad skundo autorius žurnalistei pateikė tikrovės neatitinkančius, nepatikrintus faktus. Ji pabrėžė, jog iš Kauno lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktoriaus pareigų buvo atleista šalių susitarimu, o ne dėl svarstomo drausmės pažeidimo, kaip teigiama įvadinėje straipsnio dalyje.

„Nebuvo darželių, kuriuose aš norėjau įsidarbinti, todėl ir nebuvo tokių, kurie manęs nepriėmė“, – 15min redakcijai teigė R.Kilčiauskienė.

Apie 2017 m. lapkritį „Šnekučio“ lopšelyje-darželyje kilusį skandalą galite paskaityti čia: Kauno valdžia apie galimą smurtą „Šnekučio“ darželyje sužinojo pavėluotai: svarstys direktorės veiksmus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius