Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 11

Daugiabučio gyventojai neapsikentė „Kauno butų ūkio“ savivaliavimo – reikalaus audito

Kauno Demokratų gatvės daugiabučio bendruomenė apie avarinės būklės stogą sužinojo iš namą administruojančios įmonės UAB „Kauno butų ūkis“. Nors, pasak gyventojų, stogas vandens nepraleidžia, buvo nuspręsta atlikti remontą, kurio kaina – 26 000 eurų. Dėl nežinomų priežasčių suplanuoti darbai staiga buvo atšaukti. Gyventojai iki šiol nesulaukia tokių vienašališkų sprendimų paaiškinimo.
Daugiabutis Demokratų gatvėje
Daugiabutis Demokratų gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaunietė Daiva Fulga 15min papasakojo, kad istorija prasidėjo rugpjūčio 22 dieną, kai pro langą pamatė link stogo kylančią techniką. Susisiekusi su „Kauno butų ūkio“ vadybininke, ji sužinojo, kad stogas – avarinės būklės. Abejonių sukėlė tai, kad įmonės atstovė teigė sulaukusi skundo iš pirmo aukšto gyventojo. Iki tol, pašnekovės teigimu, kaimynai dėl stogo nesiskundė.

Nieko nelaukdama pašnekovė kreipėsi į namo bendruomenę, taip pat aplankė skundą neva pateikusius kaimynus. Paaiškėjo, kad niekas iš gyventojų į „Kauno butų ūkį“ nesikreipė, o ir stogu visi patenkinti.

Papiktinimą sukėlė ir darbų kaina

Rugpjūčio 23 dieną daugiabutyje buvo pakabintas pranešimas, kuriame teigiama, kad stogas yra avarinės būklės, danga susidėvėjusi ir pralaidi krituliams. „Kauno butų ūkis“ darbų nusprendė imtis skubos tvarka, pradėti numatyta rugsėjo 3 dieną. Dar didesnį gyventojų pasipiktinimą sukėlė kaina – 25 495,94 eurų.

Pašnekoves nustebino tai, kad sprendimas remontuoti stogą buvo priimtas paskubomis, nė nepasitarus su gyventojais. Kaina, pasak jų, taip pat neatitinka rinkos.

Pašnekoves nustebino tai, kad sprendimas remontuoti stogą buvo priimtas paskubomis, nė nepasitarus su gyventojais. Kaina, pasak jų, taip pat neatitinka rinkos. Prašymams pateikti planuojamų darbų sąmatą „Kauno butų ūkis“ išliko abejingas, taigi gyventojams beliko spėlioti, kas sudaro šią sumą.

„Atvyko ir už gyventojus nusprendė. Jie patys sugalvojo, paskaičiavo ir viskas. Mūsų niekas neklausė“, – 15min teigė name gyvenanti Irena Ivankevičienė.

Namo bendruomenės teigimu, stogas laikomas avarinės būklės tada, kai praleidžia vandenį. O šiuo atveju, pasak jų, niekas varvančiu stogu nesiskundė.

Abejoja skaidrumu

15min pašnekovės pasakojo, kad susisiekus su Kauno miesto savivaldybės darbuotojais buvo paaiškinta, kad tuo atveju, kai darbų suma viršija 20 000 eurų, būtinas gyventojų sutikimas. Vis dėlto, kai situacija avarinė, pritarimas nereikalingas. Pašnekovių nuomone, namą administruojanti įmonė savivaliauja ir priima sau finansiškai naudingus sprendimus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje

„Reikia ne stogą keisti, o lietaus latakus ir liukus išvalyti, nes veikia tik du iš šešių. Nė karto nematėm, kad valytų. Jie mūsų neklauso, atrodo taip, lyg mes čia gyvenam, bet nieko nežinom“, – nusivylimo neslėpė D.Fulga.

„Kai pradėjom domėtis, klausinėti, tai sulaukėme laiško iš „Kauno butų ūkio“, kuriame teigiama, kad stogo renovacija nebus vykdoma. Jokių paaiškinimų, nei kodėl buvo nuspręsta stogą taisyti, nei kodėl apsigalvojo, negavome“, – nuostabos neslėpė kita daugiabučio gyventoja Ugnė Alešiūnė.

Paklaustos, kaip vertina tokius namą administruojančios įmonės sprendimus, pašnekovės sakė, kad, jų nuomone, tai – bandymas užglaistyti situaciją. Joms pasirodė keista, kad vos prieš kelias dienas skubėjusi taisyti „avarinės“ būklės stogą, įmonė persigalvojo.

Gyventojai pabrėžė, kad visi darbai atliekami jų lėšomis, todėl nori žinoti, ar pinigai naudojami teisingai.

Kreipsis į nepriklausomą ekspertą

Daugiabučio gyventojos 15min atskleidė, kad bendruomenė kreipsis į nepriklausomą ekspertą, kuris įvertins stogo būklę ir pateiks išvadas.

„Turėsime oficialų raštą, jį pateiksime savivaldybei ir reikalausime, kad „Kauno butų ūkyje“ būtų atliktas auditas. Kito varianto nematome“, – dėstė name gyvenanti moteris.

Pokalbio metu gyventojos prisiminė ir kitą abejonių sukėlusį atvejį. Pasak jų, „auksinis“ radiatorius, laiptinės pirmame aukšte, taip pat įrengtas nepasitarus. Pašnekovės 15min teigė, kad „Kauno butų ūkis“ sąmatą pateikė baigęs darbus. Tą kartą pinigines teko patuštinti 705 eurais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje

Daugiabučio bendruomenė atkreipė dėmesį, kad į namą administruojančią įmonę ne kartą kreipėsi prašydami atlikti kitus darbus, tačiau veiksmų nebuvo imtasi.

„Reikia šulinį atkimšti, lietaus latakus ir liukus išvalyti, sieną lopyti. Rinkom parašus, prašėm tvarkyti, bet pagalbos nesulaukėm. Jiems aktualus yra stogas, nes kaina didelė“, – kritikos negailėjo gyventoja.

Į klausimus neatsakė

Kaip gyventojams, taip ir 15min, daugiabutį administruojanti įmonė situacijos nepaaiškino. Užuot atsakiusi į elektroniniu paštu pateiktus konkrečius klausimus, įmonės administracija išdėstė avarinio remonto tvarką.

„Daugiabučio namo remonto darbai gali būti atliekami namo administratoriaus sprendimu (pagal apžiūrų rezultatus), jei bendrojo naudojimo objektų būklė yra avarinė, kelia grėsmę žmonių ir/ar jų turto saugumui. Bendraturčiai yra informuojami apie tokio remonto būtinumą bei pasekmes, jei remontas nebus atliktas. Išlaidos remontui tokiu atveju, vadovaujantis Civilinio kodekso nuostatomis, paskirstomos apmokėjimui patalpų savininkams proporcingai bendrosios nuosavybės daliai“, – laiške 15min rašė įmonės administracija.

Situaciją pakomentavo Kauno miesto savivaldybės Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus vedėjas Kęstutis Miškinis. Pasak jo, namo administratorius negali priimti sprendimų vienašališkai, be gyventojų pritarimo. Pritarimo nereikia tik tais atvejais, kai nustatomi defektai bendro naudojimo objektuose, kuriuos nedelsiant reikia lokalizuoti, kad būtų išvengta avarijos, pavojaus žmogaus gyvybei, sveikatai, aplinkai ar turto sugadinimui ir pan.

„Prieš atliekant darbus bendrojo naudojimo objektų valdytojas (toliau administratorius) turi gauti savininkų pritarimą, tai numatyta Civilinio kodekso 4.85 straipsnyje, kuris nurodo, kad sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, taip pat dėl naujų bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo jais klausimų priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip. Kiekvieno buto ir kitų patalpų savininkas turi vieną balsą.

Jeigu butas ar kita patalpa nuosavybės teise priklauso keliems savininkams, jiems jų susitarimu atstovauja vienas asmuo, kuris turi vieną balsą. Priimdami sprendimus dėl atliekamų darbų savininkai turi žinoti preliminarią kainą už kurią balsuoja. Pasikeitus kainai į didesnę pusę, turi būti gautas kitas savininkų sprendimas. Tik lokalizuojant defektus galima neprašyti gyventojų pritarimo“, – 15min teigė K.Miškinis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Demokratų gatvėje

Kiekvienas gali kreiptis į teismą dėl audito

Savivaldybės atstovo teigimu, ne mažiau kaip ketvirtadalis namo savininkų turi teisę prašyti administratoriaus, kad būtų organizuojamas susirinkimas ar balsavimas raštu savininkų prašomais klausimais. Taip pat, pabrėžė jis, kiekvieno daugiabučio butų savininkai turi pasitvirtinti ilgalaikį namo atnaujinimo planą, kuriame turi būti numatyti namo atnaujinimo darbai.

15min K.Miškinis paaiškino, kad vadovaujantis administravimo nuostatomis, savininkai turi teisę susipažinti su dokumentais. Be to, remiantis Civiliniu kodeksu, administratorius privalo leisti naudos gavėjui tikrinti sąskaitas ir kitus finansinės atskaitomybės dokumentus.

„Kiekvienas suinteresuotas asmuo gali kreiptis į teismą ir reikalauti paskirti administratoriaus veiklos ir pateiktos ataskaitos auditą“, – teigė savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius