-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 29

„Kapinių priežiūra“ numatė naują mokestį: už urnos padėjimą į nišą – 10 eurų

15min rašė apie kuriozinę situaciją, su kuria susidūrė vienas kaunietis. Norėdamas urną su tėvo pelenais įdėti į šeimos kapavietėje įrengtą nišą, savivaldybės įmonei „Kapinių priežiūra“ jis privalėjo sumokėti 125 eurų už duobės iškasimą. Ir nesvarbu, kad kasti nieko nereikėjo – nebuvo numatyta kito įkainio. Gegužės 29 d. Kauno miesto savivaldybės taryba šią klaidą ištaisė – numatė naują mokestį.
Urna
Urna/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno verslininkas Sigitas Adomaitis šių metų kovą palaidojo savo tėvą. Tiesa, iš pradžių jis turėjo išspręsti kuriozinę problemą: „Kapinių priežiūra“ neišdavė leidimo laidoti urnos su pelenais tol, kol jis nesumokėjo 125 eurų už duobės iškasimą bei užkasimą.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Sigitas Adomaitis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Sigitas Adomaitis

Kuriozas slypi tame, kad 2013 m. senoje šeimos kapavietėje, kurioje jau ilsisi seneliai, Sigitas įrengė nedidelį betoninį antkapį. Tais metais urną su mamos pelenais jame laidojęs straipsnio herojus sumokėjo „Kapinių priežiūrai“ už duobės, kuri vėliau virto betonine „dėže“, talpinančia gal šešias urnas, iškasimą.

„Taip, tuomet reikėjo sumokėti. Sumokėjau. Bet už ką mokėti dabar? Tai jei antrą urną dedi, tokios duobės, kurią reikėtų vos ne su ekskavatoriumi kasti, gal nereikia? Niekaip neišaiškinau. Laidojant tėtį tereikėjo nukelti antkapio dangtį, padėti urną šalia prieš penkerius metus palaidotos mamos urnos, ir viskas. Apie kokius dar mokesčius duobkasiams kalbame? Tai aferizmas, tyčiojamasi iš žmogaus, kuris netekties akimirką yra pasiruošęs sumokėti bet kokią sumą, nes ne tie mokesčiai tuomet rūpi“, – patikino S.Adomaitis.

Sigito Adomaičio nuotr./Niša Sigito Adomaičio šeimos kapavietėje
Sigito Adomaičio nuotr./Niša Sigito Adomaičio šeimos kapavietėje

Kovo 13 dieną Sigitas sumokėjo tuos reikalautus 125 eurus, gavo leidimą laidoti ir tą pačią dieną savo tėvą palaidojo. Tačiau šios kuriozinės situacijos nenutylėjo.

Šiai istorijai iškilus į viešumą, 15min pakalbintas „Kapinių priežiūros“ direktorius Ričardas Čėsna kovo mėnesį teisinosi, jog urnos padėjimo į šeimos kapavietę įkainio Kauno miesto savivaldybė nėra numačiusi, tad įmonė, norėdama išduoti leidimą laidoti, turėjo pritaikyti vienintelį numatytą urnos laidojimo kapavietėje mokestį – urnos laidojimas iškasant bei užkasant duobę. Galiausiai įmonė nusprendė verslininkui pinigus už tariamą duobės iškasimą bei užkasimą grąžinti.

Gegužės 29 dieną ši problema buvo išspręsta. Kauno miesto savivaldybės taryba posėdyje patvirtino naują įkainį – „Leidimo dėti į urną kapavietėje įrengtą nišą išdavimas – 10 eurų“. Kaip teigiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte, tokio įkainio prireikė atsiradus poreikiui urnas laidoti nekasant kapo duobės, o patalpinant jas į tam pritaikytas ir iš anksto paruoštas nišas, įrengtas šeimos kapavietėse.

10 eurų įkainis nustatytas atsižvelgiant į darbuotojo darbo užmokesčio ir su juo susijusių mokesčių sąnaudas, kanceliarines išlaidas, kapaviečių registracijos duomenų bazės įsigijimo savikainą ir eksploatacijos bei kitas netiesiogines išlaidas.

Atsižvelgiant į rinkoje esančias laidojimo duobės urnai iškasimo bei užkasimo kainas, naikinamas anksčiau taikytas 10 eurų priedas kasant kapo duobę urnai šeimos kapavietėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius